Magazine

Op de stoel: Monika Bankert

Na vier jaar verlaat Monika Bankert het bestuur van de NBA. Ze is niet alleen registeraccountant, maar ook schrijver en voorvechter voor diversiteit. Eerder schreef ze het boek ‘Voor onze dochters’. Een vervolg is in de maak. “Ik heb geprobeerd de menselijke kant van het beroep op de agenda te krijgen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Is Monika Bankert vooral schrijver, voorvechter voor diversiteit, of vooral accountant?

“Schrijven is mijn passie, maar ik ben opgeleid als accountant, dat is mijn brainwash. Ik heb eerst negen jaar in de openbare praktijk gewerkt en daarna via mijn eigen interim managementbureau. Dat raak je niet meer kwijt, ik ben schatplichtig aan het beroep. Accountants zijn belangrijk, want interactie gaat om informatie-uitwisseling en daarin speelt de accountant een rol. Maar ik heb wel mijn perspectief verbreed. In de rest van de wereld is het voor vrouwen minder makkelijk. Vanuit mijn vak wil ik bijdragen aan de oplossing van dat probleem, aan gelijkwaardige samenwerking.”

Het accountantsberoep werkt al jaren aan herstel van vertrouwen, maar worstelt nu weer met examenfraude. Hoe ervaar jij dit?

“Ik hoop dat we ervan zullen leren maar het verbaasde me niet echt, toen bleek dat er sprake was van examenfraude. Het beroep worstelt met deadlines, grote belangen, een soms onveilige cultuur. Bij veel accountantskantoren is het nog een paternalistisch gebeuren. Meer regels is niet de oplossing, maar een andere opzet voor het afnemen van toetsingen kan wel helpen. Misschien moeten we toch een dag de RAI afhuren voor zulke toetsingen. Of ze samen maken, er over spreken en daar van leren. Het gaat uiteindelijk om het leerdoel ervan.”

Wat zie je als je belangrijkste wapenfeit, terugkijkend op vier jaar als bestuurslid bij de NBA?

“Ik heb geprobeerd de menselijke kant van het beroep op de agenda te krijgen. We hebben flinke stappen gemaakt, als het gaat om cultuur en om duurzaamheid. Zelf heb ik onder meer bijgedrage naan de selectie- en remuneratiecommissie, waarvan ik voorzitter was. Dan moet je zorgvuldig en mensgericht te werk gaan. Ook kijk ik met plezier terug op waardevolle gesprekken, zoals met de ondernemingsraad van de NBA en bijvoorbeeld met Marcel Pheijffer. Ik voel me thuis in een rol als verbinder, ook in soms wat lastige situaties.”

De rol van de NBA staat ter discussie. Tegelijk pleit het bestuur voor meer bevoegdheden, ook naar kantoren. Hoe kijk jij daarnaar?

“Juist nu is een beroepsorganisatie als de NBA nodig. Niet alleen als verbindend element tussen alle beroepsbeoefenaren, maar ook als verbinder tussen het beroep, het ministerie en toezichthouder AFM. Wij moeten zorgen voor alle accountants te midden van al het gewoel, op een manier die ook duurzaam is. Andere partijen hebben een eigen belang, het is goed als de NBA het grote plaatje in beeld houdt.”

Je hebt voor je boek ‘Voor onze dochters’ onderzoek gedaan naar de evolutie van de mens. Welke lessen trek je daaruit?

“Als het om diversiteit gaat, is er nog een grote slag te maken; dat hangt samen met een cultuur die word gedomineerd door mannen. Ik ben van nature optimistisch, maar zolang het blijft gaan om ‘wie maakt de meeste uren’, blijven vrouwen in een afhankelijke positie zitten. De jongste generatie werkenden, Generatie Z, kan mogelijk helpen, maar diversiteit heeft continu aandacht nodig. Inmiddels werk ik aan een volgend boek, ‘Voor onze zonen’. Mannen maken het verschil voor onze toekomst op aarde. Ik wil met dat boek het positieve mannelijke in het licht zetten.”

Wat doet Monika Bankert als ze niet werkt?

“Ik heb een samengesteld gezin met zes kinderen, dat kost genoeg tijd. Ik houd van cultuur, theater, lezen, natuur, wandelen, fietsen en reizen. Ik doe aan ‘gematigd sporten’, mezelf elke ochtend even uitlaten zogezegd. En ik ben ondernemer, ik wil uiteindelijk kunnen leven van het schrijven.”

CV

Monika Bankert (1966) begon na haar studie bedrijfseconomie in 1989 bij Deloitte Dijker van Dien, een rechtsvoorganger van PwC. Zij werkte daar negen jaar als accountant; in de mkb-praktijk, voor de zorgsector en in de internationale praktijk, waarvan twee jaar in Parijs. Bankert is gespecialiseerd in verslaggeving en controlling en sinds 1999 zelfstandig interimmanager en consultant met haar bedrijf BRID. Ze treedt in juni 2024 af als NBA-bestuurslid, na een zittingstermijn van vier jaar, waarvan het laatste jaar als afgevaardigde van de ledengroep Accountants in Business.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.