Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)
Rob Heinsbroek
Sie Es Ar Die
Of u nu wilt of niet, de Corporate Sustainability Reporting Directive gaat op uw pad komen. De verplichtingen inzake duurzaamheidsrapportages buitelen momenteel over elkaar heen - gelukkig wel uitgesmeerd over enkele jaren - dus enig inlezen is zeker geen overbodige luxe.
Conijn richt zich in zijn boek op een praktische aanpak van de vereisten in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze worden in stukjes gehakt en thematisch geclusterd, allen toegelicht met tekst en schema’s. Het levert een praktisch ‘doe-boek’ op voor de accountant dat er in is geslaagd om het in 91 pagina’s heel netjes behapbaar te houden. En dat is op zich al een compliment waard bij een onderwerp als dit.
Vandenberghe richt zich meer op de organisaties en bedrijven die de duurzaamheidsvereisten in hun eigen verslaglegging moeten opnemen en implementeren. Ze beschrijft daarvoor een ‘stappenplan’ en beschrijft per stap twee uitgebreide bedrijfscases. Gezien de te verwachten ontwikkelingen en toenemende verplichtingen de komende jaren is dit waarschijnlijk nog maar het begin. Er zal nog heel wat worden geschreven over CSRD - of laten we het gewoon in keurig Nederlands ‘duurzaamheid’ noemen. Ook de NBA buigt zich momenteel over de kennisvereisten voor de accountant om de duurzaamheidsrapportages goed aan te pakken.
Tot slot, heeft u ooit aan een niet-accountant het concept van materialiteit proberen uit te leggen? Dan heeft het CSRD-verhaal nog een leuke uitdaging voor u, namelijk de ‘dubbele materialiteit’. Kort gezegd niet alleen kijken naar de impact van externe ontwikkelingen op de organisatie, maar ook de andere kant op; de impact van de organisatie op mens en milieu. En dit vormt meteen een belangrijk aspect van het hele duurzaamheidsverhaal, namelijk dat de gehele keten belangrijk is en moet worden bekeken. Waarvan acte en wordt ongetwijfeld vervolgd.
Fred Conijn: aan de slag met CSRD - impact & aanpak, Dynamic Control 2023, ISBN 978 90 9037637 0
Karine Vandenberghe: ESG-gids - in 7 stappen naar winst in duurzaamheid, LannooCampus 2023, ISBN 978 94 014 9499 1
Eigen geld eerst
Denk even na voordat u uw mailadres of overige persoonlijke gegevens invult voor een ‘gratis’ adviesje. Immers: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan… inderdaad.
Dit zijn slechts enkele van de vele tips van personal finance expert Erica Verdegaal. Verdraaid handig gebundeld in een nuttig boekje waarin zij haar vele tips ook onderbouwt met de resultaten van gedragswetenschappelijk onderzoek. Zo komen onder andere langs: de marsmellow-test, spijtaversie en het Ben Franklin-effect.
In de inleiding schiet Verdegaal meteen met scherp. Er lopen heel veel mensen rond die maar één doel hebben: U zoveel mogelijk centjes afhandig maken met elke verleidingstruc die ze kunnen bedenken. Of nog erger: Met elke verleidingstruc die ze op basis van wetenschappelijk onderzoek tegen u gebruiken. En Verdegaal praat hier niet zozeer over smooth talking bedriegers. Nee, de alomtegenwoordige slimme marketeers die u vooral hun product of service willen verkopen waarvan u zichzelf achteraf de haren uit het hoofd trekt waarom u het ooit heeft gekocht.
Gelukkig weet Verdegaal haar adviezen en tips - ook op basis van gedragswetenschappelijk onderzoek - duidelijk te presenteren en te bundelen. Eén van de ‘leukste’: Denk wat vaker aan de dood. Uh, ook dan maar. Maar serieus zorgt dit er voor dat u uw toekomst meer waardeert zodat de neiging om er financieel wat centjes voor opzij te zetten ook toeneemt. En uiteindelijk lijkt dit het hoofddoel te zijn van alle adviezen in dit boek: onbezorgd verstandige en betere financiële beslissingen nemen en meer geld overhouden voor wat u werkelijk belangrijk vindt.
Vlot geschreven, met veel voorbeelden is dit een nuttig tussendoortje en misschien wel meer dan dat. De moeite waard om in de boekenkast te zetten en af toe door te bladeren met altijd in het achterhoofd ‘ik ben de baas over mijn eigen centjes’.
Erica Verdegaal: geld speelt geen rol - waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld, Haystack 2023, ISBN 9789461265760
Why I chose a gun
Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is mede bekend geworden door zijn TEDTalk Why I chose a gun uit 2011. Er zijn niet veel generaals die zoveel views op Youtube halen. En terecht, want Van Uhm spreekt ontwapenend (no pun intended) over zijn redenen om voor een militaire carrière te kiezen.
Nu ligt er een publicatie over leiderschap en ook daar mogen we van een topgeneraal wel het een en ander verwachten. En we worden niet teleurgesteld. Als bevelvoerend officier stond Van Uhm in veel verschillende omstandigheden daadwerkelijk met zijn poten in de modder en dan komen de tips over leiding geven toch wat beter over dan de zoveelste consultant met een gelikte presentatie.
Zo lezen we kort en krachtig over onder andere ‘nee zeggen tegen de baas’, projectmatig werken, functioneel ruziemaken, het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid, samenwerken en dergelijke.
Ofschoon bijna alle voorbeelden afkomstig zijn uit de militaire praktijk, zit er geen militair daadkrachtig sausje over (nou ja, af en toe een beetje) maar laat Van Uhm zich kennen als een praktische leider met her en der wel een aantal scherpe principiële punten. Direct en duidelijk dus en daarmee een welkome aanvulling in de bibliotheek van leiderschapsboeken.
Peter van Uhm (met Sander Koenen): Notities van een generaal - veertig lessen over leven en leiderschap, Atlas contact 2023, ISBN 978 90 450 4966 3
Elly's boekblog
Elly Stroo Cloeck
Da’s gek – Of toch niet?
In de vorige Accountant schreef ik over ‘gekke’ Elon Musk en de quote aan het begin van zijn biografie: “Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen.” Diezelfde quote gebruikt Danielle Braun in haar nieuwe boek ‘Da’s gek’.
Ook het soort mensen als Musk en Steve Jobs komen aan de orde. De kern van het boek is echter dat wij anderen steeds sneller ‘gek’ vinden, dat steeds minder accepteren en waarderen én er niet mee kunnen omgaan.
Natuurlijk ontbreken de exotische culturen niet, waarvan we het nodige kunnen leren. De nadruk ligt echter op het feit dat wat wij ‘gek’ vinden in die cultuur volstrekt normaal is. Braun geeft weer een aantal hele goede voorbeelden hiervan, waaronder polygamie, visioenen hebben en stemmen horen, en facekini’s. Bij elk voorbeeld voegt ze een stuk antropologische theorie toe, plus een aantal vragen waarmee je kunt ‘doormijmeren’; thuis én op het werk.
Na die exotische culturen stapt ze over naar de dagelijkse praktijk in Nederland. Hoe we met mensen met dementie omgaan en hoe dat anders kan. En ook de mentale problemen van de jeugd komen aan de orde. Braun
filosofeert over de mogelijke oorzaken (de ratrace van de ouders) en observeert hoe we ermee omgaan (medicaliseren, opsluiten). Ook deze maatschappelijke issues rondom ‘gek zijn’ hebben antropologische theorie (over het fenomeen identiteit bijvoorbeeld) en doormijmer-vragen, óók voor op het werk. Met 25 zeer relevante onderwerpen, voor ieder wat wils!
Mooi uitgevoerd boek met boeiende inzichten en prikkelende vragen! En soms een stevige eigen mening.
Danielle Braun, Da’s gek, Boom, 2024, ISBN 9789462763852.
Elly Stroo Cloeck is project- en interimmanager GRC, audit en accountancy. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, te vinden op 1001managementboeken.nl.
Gerelateerd
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.
Bronnen
We gaan die kant op... - Van winst naar waarde - Elly's boekblog.