Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2023
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)
Rob Heinsbroek
Moneyland part 2
Even terugbladeren naar Accountant nummer 2 uit 2019. Hierin schreven we een positieve recensie van het boek Moneyland van Oliver Bullough waarin hij haarfijn de tactieken beschreef die zogenoemde Moneylanders gebruiken om zoveel mogelijk geld buiten het zicht van de fiscus te stallen én de medewerking die ‘respectabele’ zakenbankiers en overige instituten wereldwijd hieraan geven.
We zijn nu een paar jaar verder en Bullough schreef een vervolg, waarin hij specifiek Groot-Brittannië op de korrel neemt en daarbij grote woorden niet schuwt: “Het land opereert als een reusachtige maas in de wet, ondermijnt de wetgeving van andere landen, brengt op slinkse wijze belastingtarieven omlaag en wast het criminele geld van buitenlanders wit.”
Zo, we zijn binnen. Groot-Brittannië als handlanger en butler van al het foute volk met te veel geld. Met dit boek brengt Bullough in kaart waar en wanneer het misging. Hij benoemt de Suez-crisis van 1956, waarmee het British Empire voorgoed verleden tijd was en er een nieuw verdienmodel is ontstaan: Het aanbieden van financiële diensten aan de rijken der aarde. En dit alles zonder al te veel lastige vragen te stellen over waar de centjes precies vandaan komen.
Net als in het boek Moneyland beschrijft hij ook nu met smaak en sjeu zijn ontmoetingen met personen die met opsporing en financieel toezicht belast zijn, maar die al te vaak schouderophalend tegenover Bullough tijdens een interview zeggen: “Waar doe ik eigenlijk mijn best voor?” Je kunt er soms knap depri van worden, maar in elk geval heeft Bullough met zijn speurtochten naar de ins en outs van foute geldstromen en -constructies wederom een fijn leesbaar boek geschreven.
Oliver Bullough: De butler van de wereld - Hoe Groot-Brittannië handlanger werd van oligarchen, belastingontduikers en criminelen, Thomas Rap 2023, ISBN 978 94 004 0981 1
Know thy enemy
Wat nu, een handleiding voor de projectsaboteur om het niet goed te doen en een project de soep in te laten draaien? Dat is weer eens andere koek in Accountant.
Een bekend gegeven is dat veel projecten én langer duren én meer kosten dan voorzien. Niet enkel door slechte planning of optimistische projectmanagers, maar ook door doelbewust tegenwerkende saboteurs. En die krijgen met dit boek het licht van de schijnwerper op zich: Wie zijn het, hoe gaan ze te werk, hoe bereiken ze hun doelen?
Zodoende lijkt dit boek twee kanten te bestrijken. Tips om de boel effectief en vanuit de achtergrond te saboteren én tips om als projectmanager dit saboterende gedrag te herkennen en te bestrijden. Het is maar net welke schoenen u aan heeft. Overigens gaan de auteurs goed met hun tijd mee, want er zijn ook tips voor agile projectsabotage. Ja, dat klinkt lekker hip.
Alles wordt vlot beschreven met de nodige voorbeelden. En die voorbeelden zijn zeer actueel, zo komt PwC Australië en de nieuwe belastingwetgeving aldaar ook nog even langs. In elk geval een interessant boek - met een serieuze kwinkslag - en een zeer welkome aanvulling op al die ‘dertien in een dozijn’ boeken met ‘tips en trucs voor efficiënt projectmanagement’ die overal staan te verstoffen in de boekenkast. Deze is echt veel leuker.
Dion Kotteman en Jeroen Gietema: De projectsaboteur - het geheime handboek voor de projectsaboteur, Van Duuren Management 2023
Hoe kunstmatig intelligent bent u?
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is al decennia gaande maar dit jaar lijkt het echt doorgebroken te zijn. Althans, in bekendheid bij het brede publiek.
Voornamelijk door de stormachtige opkomst van ChatGPT en de publiciteit rondom algoritmes bij overheidsinstanties die minder neutraal blijken te zijn dan gehoopt.
Een boekje in pocket size waarin de basisprincipes van kunstmatige intelligentie kort en krachtig worden beschreven, kan dus geen kwaad. In kort bestek laten Gieling en Van den Berg de belangrijke principes langskomen: algoritmes, machine learning, generatieve AI etc., maar ook aandacht voor ethische dilemma’s en risico’s. En in het laatste hoofdstukje aandacht voor ‘AI in de toekomst’ met gedachten en voorspellingen van onder andere voormalig wereldkampioen schaken Gari Kasparov en de vandaag de dag alomtegenwoordige Elon Musk.
Een nuttig tussendoortje dus… en eigenlijk had ChatGPT deze recensie moeten schrijven, maar dat hebben we niet gedaan. Eer van je werk, weet u wel.
Remy Gieling en Job van den Berg: Kunstmatige intelligentie in 60 minuten, Haystak 2023, ISBN 9789461265555
Be a warrior
Veelal wordt er bij oosterse invloeden op gezond werken gedacht aan allerlei vormen van meditatie, zen-achtige toestanden, mindfulness en dergelijke. Dit boek haalt de oosterse invloed eens van de andere kant: vechtkunst.
Dat betekent trouwens niet dat de zwaarden kunnen worden geslepen. De traditionele Japanse samoerai is een meester in zwaardkunst, speer en pijl-en-boog, maar ook in kalligrafie en schrijven van gedichten. De ‘krijgeroefeningen’ in het boek weerspiegelen deze mix; oefeningen in ‘in balans staan’ maar ook in ‘zen meditatie’.
Gesthuizen geeft veel nuttige voorbeelden - ook uit zijn eigen loopbaan en ervaring - waarvan de link met oosterse vechtkunstprincipes echter soms wat lastig te zien is. Zo is de aansporing dat managers hun medewerkers vertrouwen geven en met respect behandelen toch niet exclusief oosters. Meer een kwestie van algemeen fatsoen, zou je kunnen zeggen. Hoe dan ook staan er nuttige tips in het boek om met werkdruk, stress en egotrippende managers om te gaan. Dus: “Be a warrior, but a gentle one.”
Caspar Gesthuizen: Als een krijger in de kantoortuin - weerbaar op het werk met principes uit de oosterse vechtkunst, S2uitgevers 2023, ISBN 978-94-93282-18-6
Elly's boekblog
Elly Stroo Cloeck
Elon Musk: Gek! Of toch niet?
Walter Isaacson schreef eerder de biografie van Steve Jobs en met diens bekende quote “Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen”, begint en eindigt hij zijn biografie van Elon Musk. Hij weet daarin zowel de briljante geest als het bezopen gedrag van Musk goed te vangen.
Zo wordt duidelijk dat alle activiteiten van Musk, hoe divers ook, passen in zijn missie om de mensheid te beschermen. Hij bewandelt daarvoor drie paden. 1: De mensheid moet multi-planetair worden, voor het geval er wat met de aarde gebeurt (door klimaatverandering, wereldoorlog, meteoriet). Dit verklaart SpaceX en Starlink. Dan 2: Duurzaamheid (misschien is de aarde tóch te redden). Hiervoor heeft hij Tesla, Tesla Energy en The Boring Company. En 3: Het menselijk bewustzijn beschermen tegen vijandig AI. Hiervoor ziet hij samenwerking tussen AI en menselijke I als de oplossing en dat probeert hij met Neuralink, Autopilot, Optimus en X.ai te bereiken. Tussen de drie zijn kruisverbanden en ook de aankoop van Twitter past er naadloos in. Hoe verrassend!
Maar Musk is ook impulsief (“mesjogge tweets”, stelt Isaacson), hypocriet, gemeen, maniakaal, niet empathisch, extreem risicozoekend, asociaal. En uiterst slim, dol op zijn elf kinderen en zakelijk toch wel uiterst rationeel. Het ‘productie-algoritme’ wat hij bij Tesla en SpaceX gebruikt, past hij nu bij Twitter/X toe. Dit klinkt bepaald veelbelovend. Gek? Best wel. Wereldveranderaar? Ja.
Uitstekend boek, dik (700 pagina’s), maar fijn gestructureerd in kleine hoofdstukjes. En op de shortlist voor Best Business Book of the Year van de Financial Times.
Walter Isaacson, Elon Musk, Spectrum, 2023. ISBN 9789000381609
Elly Stroo Cloeck is project- en interimmanager GRC, audit en accountancy. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, te vinden op 1001managementboeken.nl.
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.