Op de stoel: Roland Ogink
Roland Ogink is directeur van de Jong & Laan, vice-voorzitter van de SRA en actief binnen de Stuurgroep Publiek Belang. De Jong & Laan is het eerste Nederlandse accountants- en advieskantoor waarin een private equity-partij gaat investeren. “Het was niet in een dag geregeld.”
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2022
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Marc Schweppe
Waarom kiest de Jong & Laan voor deelname van een private equity-partij, in plaats van naar de bank te stappen?
“Belangrijk is dat we ons verder ontwikkelen; klanten vragen steeds meer kennis, ook op terreinen als data analyse en IT. In een partnermodel wordt vaak naar de kortere termijn gekeken; een partner die over een paar jaar uittreedt blijft liever op het oude winstniveau. Jongere partners hebben vaak minder keuze en zitten voor de langere termijn min of meer vast. Door deelname van een private equity-partij is er meer ruimte voor de middellange termijn, zeg vijf tot zeven jaar. Waterland past bij onze ambities en brengt naast financiering ook veel kennis rondom overnames. Zolang Waterland aan boord is, gaat er geen dividend naar de partners. We houden zo geld in de organisatie voor ontwikkeling en investeringen.”
Private equity-partijen streven naar winst en houden vaak een wat kortere tijdshorizon aan. Botst dat niet met jullie plannen voor de komende jaren?
“Zeker niet! Het vult onze plannen en ambities juist aan. Ons doel is om in de komende jaren achter BDO te komen, de nummer zes in Nederland. Daar hebben we goed met Waterland over gesproken, in het vertrouwen dat we dit samen gaan doen. Er is geen vast rendementspercentage vastgelegd. Het is een bijzondere stap, de partners hebben zich voor de middellange termijn gecommitteerd. Ook voor Waterland is het iets nieuws, zij moesten wennen aan alle weten regelgeving in ons vak. Het was niet in een dag geregeld.”
Je werkt binnen de Stuurgroep Publiek Belang en binnen de SRA aan een kwaliteitsgerichte cultuur in het beroep. Waarom is dat?
“In het verbeterplan uit 2014, de 53 maatregelen, was cultuur één van de belangrijke thema’s. En dat is het nog steeds. De balans tussen werk en privé is heel anders geworden, ook bij ons. Overuren komen eigenlijk niet meer voor, dat was vijf jaar geleden wel anders. Het staat soms haaks op wat er op ons afkomt aan wet- en regelgeving, maar het blijft een speerpunt in de sector. Ik vind het belangrijk dat we een aantrekkelijk vak bieden, daar zet ik me graag voor in.”
Hoe zie je de toekomst van het beroep; wordt de accountant ingehaald door digitalisering?
“Digitalisering maakt ons juist relevanter naar de ondernemer toe. Met data-analyses trekken we geen steekproeven meer, we zien gewoon alles, kunnen verbanden leggen. En het team kan compacter blijven, anders was het capaciteitsprobleem nog groter. Die capaciteit blijft een zorg; we zijn minder hard gegroeid in de controlepraktijk dan had gekund. Digitalisering helpt ons, we kunnen nu niet alle offertes oppakken. We accepteren wel nieuwe klanten, maar minder dan het aanbod.”
Waarom zit het hoofdkantoor van de Jong & Laan nog altijd in Vroomshoop?
“De naamgevers zijn hier ooit samen begonnen. We zitten mooi centraal in de cirkel van kantoren die we hier hebben. Het is geen hoofdkantoor, maar vooral business support naar de vestigingen toe. Het is een oud schoolgebouw, de investeringen om aan de normen van 2023 te kunnen voldoen worden nu te groot. Mogelijk verhuizen we naar Nijverdal, op een locatie waar we nu ook zitten. We blijven gewoon die club uit Twente.”
Wat doet Roland Ogink als hij niet werkt?
“Ik mag graag windsurfen, samen met mijn dochters van vijftien en zeventien jaar. Maar ik houd ook van ontspannen in Italië, lekker genieten van de mooie cultuur.”
Gerelateerd
Op de stoel: Thijs Smit
In oktober jl. is de eerste aflevering van Getekend gepubliceerd. In deze videoreeks interviewt tv-presentatrice Janine Abbring accountants over hun dilemma's en...
Op de stoel: Gerard van Olphen
Tijdens de ledenvergadering van de NBA in juni jl. werd Gerard van Olphen benoemd tot eerste voorzitter van het BOB, het nieuwe belanghebbendenorgaan beroepsreglementering....
Op de stoel: Monika Bankert
Na vier jaar verlaat Monika Bankert het bestuur van de NBA. Ze is niet alleen registeraccountant, maar ook schrijver en voorvechter voor diversiteit. Eerder schreef...
Op de stoel: Jan Rijken
Sinds medio december 2023 is Jan Rijken lid van het bestuur van de NBA. Hij is partner bij VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist en zet zich in voor de...
Op de stoel: Kees Camfferman
Hoogleraar Kees Camfferman schreef samen met Luc Quadackers een boek over de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep in de periode 1960-1995. “Ik vind...