Op de stoel: Bas Hidding
Voor Bas Hidding (58), voorzitter raad van bestuur Flynth, was de afgelopen tijd bepaald niet saai. Medio 2021 berichtte het FD over een ‘machtsstrijd’ bij Flynth tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen. Uiteindelijk vertrokken de commissarissen. In februari jl. nam Flynth concurrent accon avm over, die na een miljoenenverlies te koop stond. Beide kantoren zijn actief in het mkb, met een zwaartepunt in de agrarische sector. Eind maart lijfde Flynth ook Astrium in, een kantoor dat zich met name richt op het onderwijs, gemeenten en andere lagere overheden.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2022
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Adrie Boxmeer
Never a dull moment, hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
“Positief. We hebben op bepaalde zaken die het FD noemde gereageerd. Op andere zaken zijn we niet ingegaan, omdat het over personen ging. Maar niet alles is waar wat er in de pers is verschenen.”
Waarom hebben jullie accon avm overgenomen?
“Omdat we meer omvang nodig hebben om onze doelstellingen te realiseren. We zijn marktleider in het mkb. Daarnaast willen we groeien in audit. Daarvoor moeten we fors investeren. Bovendien wordt werken met data steeds belangrijker bij advisering. De overname van accon avm was een logische stap. Ook zijn we hierdoor sterker vertegenwoordigd in delen van het land waar we nog niet zo prominent aanwezig waren.”
En waarom Astrium?
“We waren al actief in het onderwijs. Dat willen we uitbouwen. En gemeenten waren jarenlang een moeilijke markt. Er waren op een bepaald moment te weinig accountants in deze sector. Door Astrium over te nemen geven we aan dat we absoluut in de top van die markt willen meedraaien.”
Flynth is na de overnames nog steeds het zesde kantoor van Nederland, wel slonk de marge tot nummer vijf. Wat is jullie ambitie?
“Naast het uitbreiden van onze auditactiviteiten willen we investeren in kwaliteit en innovatie en de beste werkgever in de accountancy worden. Daarom investeren we in kwaliteit, innovatie en digitalisering. We hebben geen partnerstructuur, onze aandelen zijn in bezit van een stichting. Hierdoor ligt onze focus op de langere termijn. Winst investeren we in verdere ontwikkeling en delen we met alle medewerkers.”
Flynth komt voort uit de Gibo-groep, die haar roots heeft in de agrarische sector. Kleeft hierdoor aan jullie het imago van een ‘boerenaccountant’?
“Ik heb me geërgerd aan het dedain waarmee in het FD over onze agrarische klanten werd gesproken. Dat zijn zeer gespecialiseerde mkb-ondernemers. We zijn marktleider in de melkveesector, het is goed voor zo’n 35 procent van onze omzet en daar zijn we bijzonder trots op. We adviseren bijvoorbeeld over de gevolgen van de stikstofproblematiek voor de bedrijfsvoering. Dat kan gaan over investeringen, maar ook over bedrijfsbeëindiging. Ook zijn we sterk in de bouw, in de voedselgerelateerde retail en bij franchiseondernemers.”
Wat houd je bezig naast het werk?
“Mijn gezin is heel belangrijk: mijn vrouw, drie zonen, drie schoondochters, vier kleindochters. Familierelaties zijn de essentie van het leven. Een familie die rijk is geschakeerd wat betreft kleur en achtergrond. Het heeft mij geleerd hoe belangrijk diversiteit is. Verder houd ik zeer van dans- en toneelvoorstellingen. Ook ben ik toezichthouder bij enkele publieke instellingen, waaronder stichting Red een kind, die zich inzet voor achtergestelde kinderen in Afrika en India. Dit soort activiteiten brengt me veel, het verrijkt mijn leven.”
CV
Bas Hidding is sinds september 2016 voorzitter van de raad van bestuur van Flynth adviseurs en accountants. Aanvankelijk werkte hij als accountant bij PwC, was tussendoor verbonden aan Zijlstra & Wisman en de Noordelijke Accountantsunie en vervolgens zes jaar partner bij KPMG. Hij gaf enkele jaren leiding aan een advocatenkantoor en was driekwart jaar directievoorzitter van de controlepraktijk van accon avm, voor hij overstapte naar Flynth. Hidding is tevens toezichthouder bij Red een kind, de Rabobank Apeldoorn en omgeving en het Graafschap College.
Gerelateerd
Op de stoel: Thijs Smit
In oktober jl. is de eerste aflevering van Getekend gepubliceerd. In deze videoreeks interviewt tv-presentatrice Janine Abbring accountants over hun dilemma's en...
Op de stoel: Gerard van Olphen
Tijdens de ledenvergadering van de NBA in juni jl. werd Gerard van Olphen benoemd tot eerste voorzitter van het BOB, het nieuwe belanghebbendenorgaan beroepsreglementering....
Op de stoel: Monika Bankert
Na vier jaar verlaat Monika Bankert het bestuur van de NBA. Ze is niet alleen registeraccountant, maar ook schrijver en voorvechter voor diversiteit. Eerder schreef...
Op de stoel: Jan Rijken
Sinds medio december 2023 is Jan Rijken lid van het bestuur van de NBA. Hij is partner bij VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist en zet zich in voor de...
Op de stoel: Kees Camfferman
Hoogleraar Kees Camfferman schreef samen met Luc Quadackers een boek over de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep in de periode 1960-1995. “Ik vind...