#Klooienmetcomputers
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2022
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Toen dit blad haar huidige vorm kreeg, kreeg ik daarin een rubriek ‘De digitale accountant’. Na een tijdje ging dat over naar ‘#Klooienmetcomputers’, waarin ik mijn mede-nerds in het accountantsberoep op sleeptouw wilde nemen in het ontdekken van de Raspberry Pi, Linux en Python.
Na overleg met de redactie ga ik de opzet wat aanpassen. Het grote nadeel van deze rubriek is het lage tempo. Als je een taal als Python wilt leren, dan ben je er niet met een klein stapje per twee maanden. Dit nadeel lossen we op met een volstrekt onregelmatig hoekje op Accountant.nl. Ik ga daar met grotere frequentie dan nu, maar wel in het tempo dat mij toevallig op dat moment past, stukjes plaatsen over mijn gerommel met Python en wat daarmee samenhangt. Voorlopige stip op de horizon: Ik wil Python onder de knie krijgen en uitproberen hoe makkelijk het echt is om zaken als machine learning, data-analyse en meer van dat fraais in Python te bouwen. Analyse van cijfers doen accountants al volop, dus het lijkt me mooi om uiteindelijk wat te experimenteren met analyse van tekst. Een Python-app die contracten analyseert om daaruit het moment van winstneming te bepalen is wellicht hoog gegrepen, zeker voor iemand die op dit moment nog bezig is for-loops uit te proberen. Maar dat mag de pret niet drukken, we zien wel hoever we komen. Wat ik in ieder geval beloof is dat dat hoekje op de site gebaseerd is op plezier, lol van programmeren en volstrekte minachting voor iedere regel van mooi, leesbaar, onderhoudbaar coderen. Ik maak fouten, snij bochten af waar ik kan en wat ik ontdek waar professionele Python-programmeurs zich voor schamen deel ik. Gewoon, omdat ik kies voor klooien.
De rubriek in het blad krijgt daarmee een ander karakter. Ook hierin blijft mijn doelgroep hetzelfde: mensen die net als ik lol hebben in de rommelige kant van ict. Wie op zoek is naar verstandige oplossingen, professionele reviews, ronkende business-cases of wie tips wil over de efficiënte implementatie van de nieuwste SIRA-tool, WWFT-flow control of boekhoudsoftware: u zult in deze rubriek vergeefs zoeken. Niet omdat die zaken me niet boeien of niet belangrijk zijn. Wel omdat ik in deze rubriek voluit de ruimte wil geven aan het gevoel van pure opwinding en pret bij dingen die niet noodzakelijk of zelfs nuttig moeten zijn. Een gevoel dat je best bij nuttige dingen kan hebben overigens.
Zo zit ik nu al maanden te twijfelen of ik geld wil uitgeven aan een tweedehands Atari ST. Omdat ik die niet kon betalen toen deze op de markt kwam en ik er wel dolgraag een wilde. Omdat ik recent ontdekte dat de Atari ST een TRS-80 kan emuleren. Toen de Atari ST in 1985 op de markt kwam was het zeker een nuttige computer. Zo was het de eerste met een kleuren GUI, nog eerder dan de Apple Mac dus. En een onwaarschijnlijk betrouwbare computer ook, er zijn tot de dag van vandaag bedrijfjes die hun zaak volledig op een ST draaien. Maar de opwinding zit in het prachtige design, de eenvoud van het O/S en de nieuwigheid.
Kortom, met dank aan de hoofdredacteur mag ik online doorgaan liefhebbers, die mee willen doen, op sleeptouw nemen en ga ik offline met mijn mede-nerds mijmeren over wat was, dromen over wat komt en doorklooien met wat nu beschikbaar is. Ik wens iedereen een gezegend 07E6h toe!
Gerelateerd
De lijst der lijsten
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.
Van 4004 naar 86-64
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.
We gaan diep!
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.
Herhalingen
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.
Voorwaarden in COBOL
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.