Magazine

Goede voornemens

Geïnspireerd door Sir David Attenboroughs speech op de COP26 en een lezing die ik bijwoonde van Peter Bakker, kon ik niet anders dan het jaar met een groene column afsluiten. Alhoewel de slogan, zeker het afgelopen jaar, behoorlijk is uitgemolken en deze bij sommigen inmiddels zelfs wat weerstand oproept, ben ik het er toch nog steeds mee eens - accountants gaan de wereld redden.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Wendy Groot

Peter Bakker sprak de gewraakte zin bijna tien jaar geleden uit, tijdens een UN-conferentie over duurzame ontwikkeling en schreef hier vervolgens ook over in Harvard Business Review. Als ceo van TNT ondersteunde hij het World Food Program met TNT’s logistieke expertise en door het beschikbaar stellen van hun mensen, schrijft hij. Zo hielp TNT om de slachtoffers van droogte, honger en rampen te bereiken.

Naast de hulp die werd geboden aan de slachtoffers, bracht de samenwerking met het World Food Program ook iets op voor TNT. De medewerkers waren trots op hun bijdrage. Daardoor groeide hun betrokkenheid, verbeterde de reputatie van TNT en het leerde medewerkers over het oplossen van problemen in complexe situaties. Maar hoe je die opbrengsten rapporteert? Daar was geen manier voor, zo schrijft Peter.

What you account for matters. Wat wordt verantwoord in de verslaglegging van organisaties is zichtbaar, daar kun je verantwoordelijk voor worden gehouden en daar kun je op sturen. Accounting doet ertoe!

Zelf (en ik denk vele accountants met mij) ben ik nog opgeleid met de focus op financiële verslaglegging en winstmaximalisatie als ultiem doel. Nu leven we inmiddels gelukkig in andere tijden en beseffen we dat verslaglegging meer is. Er komt nieuwe regelgeving aan waarbij organisaties worden gevraagd breder te verslaan; ook over hoe zij omgaan met sociale en milieu uitdagingen. Mijn overtuiging is dat we ons als accountantsberoep tot doel moeten stellen om onszelf bij te scholen. Zorgen dat we klaar zijn om met de organisatie mee te denken over wat relevant is, dat we de goede vragen kunnen stellen. Scherp zijn op
de ESG-aspecten die invloed hebben op de organisatie en de impact die de organisatie zelf heeft. Beseffen dat het niet alleen gaat om CO2-uitstoot, maar ook om sociale aspecten en arbeidsomstandigheden in de productieketen en binnen de organisatie zelf, transparantie over de belastingstrategie en nog veel meer. Misschien een mooi verplicht PE-onderwerp voor volgend jaar?

In één van de sessies in de ‘huiskamer van de accountants’ met commissarissen werd ook uitgesproken dat juist die outside-in blik van de accountants wordt gewaardeerd. Van accountants wordt dus verwacht dat zij de organisatie helpen bij het in kaart brengen van de ontwikkelingen die relevant voor hen zijn. En waarmee zouden we dat liever doen dan met onderwerpen waarmee we de wereld een beetje beter maken?

We moeten onszelf klaarmaken en onze nieuwe generatie opleiden om sociaal verantwoordelijke accountants te worden. Accountants die verder kijken. Dat lijkt mij een prachtig voornemen, zo aan het einde van 2021. Voor nu een heel fijn uiteinde en gelukkig nieuwjaar gewenst. En tot volgend jaar weer!

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurster van nest accountants academie en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.