Op de stoel: Jan Wietsma
Jan Wietsma is per 14 juni geen lid meer van het dagelijks bestuur van de NBA. Na acht jaar vindt hij het tijd voor vers bloed. Zeker nadat hij vorig jaar corona kreeg. “Ik doe het rustiger aan. Zaken als mijn gezin, familie en vrienden zijn belangrijker geworden.”
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Adrie Boxmeer
Wat heb je bereikt als NBA-bestuurder?
“Dat de governance is gemoderniseerd. We zijn veel slagvaardiger geworden. Ik heb me ervoor ingezet dat de buitenwereld naar binnen is gehaald. Dat was de NBA niet gewend.”
Hoe kijk je tegen je rol als NBA-bestuurslid aan, met name in het coronajaar?
“Als bestuurslid was ik tijdens de coronacrisis betrokken bij schuldsanering en betalingsachterstanden bij het mkb aan de fiscus en banken. Het gaat erom of een bedrijf levensvatbaar is. Verdient een ondernemer genoeg om ervan te leven en om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen? Dat wordt de zoektocht de komende jaren voor veel ondernemers. Hierbij is het onmogelijk om voor 250.000 ondernemingen in Nederland maatwerk te leveren. Daarvoor hebben we de capaciteit niet, de banken niet, de accountants niet, de fiscus niet. We moeten dus wel naar generieke regelingen toe om bedrijven te helpen.”
Wordt corona een waterscheiding tussen bedrijven die overleven of failliet gaan?
“Eind 2019 zag al 35 tot 40 procent van de mkb-bedrijven het einde van het huidige verdienmodel naderen, door ontwikkelingen als digitalisering en duurzaamheid. Corona heeft dat alleen maar versneld. Het is een katalysator geweest.”
Je zet je al jaren in voor het mkb, onder meer als een van de drijvende krachten achter MKB-kredietcoach.
“Ik doe alles altijd uit de gedachte om ondernemers beter te maken. Daarvoor ontwikkelden we voor mkb-accountants diverse leergangen, bijvoorbeeld de leergang herstructureringsdeskundige-mkb voor financials. Daarmee waren we de eerste.”
Het is de bedoeling dat Christel Deckers je opvolgt in het NBA-bestuur. Wat wil je haar meegeven?
“Dat ze altijd vanuit de ondernemer denkt. Vermijd ellenlange discussies over bijvoorbeeld alleen wettelijke controles. Accountancy is meer dan dat.”
Blijft er na je vertrek nog voldoende aandacht voor het mkb binnen de NBA?
“Jazeker. Waarbij je je wel de vraag kunt stellen: wat is dat eigenlijk, het mkb? Je hebt mkb-accountants die zich richten op assurance, op zzp’ers, op familiebedrijven. Er is niet één type mkb-accountant. Het gaat erom dat de mkb-ondernemer van zijn accountant ideeën mag verwachten ter verbetering van zijn financiële robuustheid. Het gaat niet alleen om een goede aangifte, maar ook om een visie op de toekomst.”
Je hebt corona gehad.
“In maart vorig jaar, ik was een van de eersten. Acht dagen lag ik in het ziekenhuis. Van de vier mensen met wie ik op een kamer lag, zijn er twee overleden. Voor mij spande het er gedurende twee dagen om. Corona heeft grote gevolgen gehad op mijn leven. Ik kijk nu anders tegen dingen aan. Ik maak bewustere keuzes.”
Je bent gelovig. Wat betekende je geloof tijdens je ziekte?
“Ik was de eerste dagen zo ziek dat ik niet met mijn geloof bezig was. Maar toen het weer wat beter ging, merkte ik dat er voor me werd gebeden. Door corona ben ik nog dichter bij het geloof gekomen. Het mooie van geloven is dat je ook mag twijfelen. Je weet niet alles zeker. Ik vertrouw erop dat er Iemand is die oog voor mij heeft. Iemand die nu niet op alle vragen antwoord kan geven, maar die wel aan je zijde staat als het erop aan komt.”
CV
Jan Wietsma (1962) is directielid bij MKB-kredietcoach. Vanaf 1999 is hij als adviseur betrokken bij vraagstukken van accountantskantoren op het terrein van visieontwikkeling en strategievorming, onder meer via Full Finance. In 2013 werd hij lid van het ledengroepbestuur van de ledengroep Accountants in Business en in 2017 lid van het NBA-bestuur. Wietsma is ook lid van de raad van toezicht van Proscoop en lid van de adviesraad van vaksite AccountancyVanmorgen. Als bestuurslid van stichting BopInc zet hij zich in voor het stimuleren van innovatie in de zogenaamde ‘Base of the Pyramid’ (BoP) in ontwikkelingslanden.
Gerelateerd
Op de stoel: Thijs Smit
In oktober jl. is de eerste aflevering van Getekend gepubliceerd. In deze videoreeks interviewt tv-presentatrice Janine Abbring accountants over hun dilemma's en...
Op de stoel: Gerard van Olphen
Tijdens de ledenvergadering van de NBA in juni jl. werd Gerard van Olphen benoemd tot eerste voorzitter van het BOB, het nieuwe belanghebbendenorgaan beroepsreglementering....
Op de stoel: Monika Bankert
Na vier jaar verlaat Monika Bankert het bestuur van de NBA. Ze is niet alleen registeraccountant, maar ook schrijver en voorvechter voor diversiteit. Eerder schreef...
Op de stoel: Jan Rijken
Sinds medio december 2023 is Jan Rijken lid van het bestuur van de NBA. Hij is partner bij VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist en zet zich in voor de...
Op de stoel: Kees Camfferman
Hoogleraar Kees Camfferman schreef samen met Luc Quadackers een boek over de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep in de periode 1960-1995. “Ik vind...