Op de stoel: Peter Eimers
Hij heeft in zijn carrière veel gedaan, maar dit was iets heel nieuws. Binnen no time standaarden opstellen op basis van een overheidsprotocol voor accountantsverklaringen, bij een ongekende overheidssteun van meer dan vijf miljard euro aan het bedrijfsleven. Peter Eimers, partner bij EY en hoogleraar audit & assurance aan de VU, gaf deze zomer leiding aan een NBA-projectteam dat met het ministerie van SZW de betrokkenheid van accountants bij de NOW-regeling regelde.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2020
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Adrie Boxmeer
Jan Thijs Drupsteen, coördinator regelgeving bij de NBA, vroeg Peter Eimers dit voorjaar om mee te gaan naar een gesprek met SZW, vlak voordat minister Koolmees de NOW-regeling aankondigde. “We kwamen aan in een bijna uitgestorven ministerie. Daarna ging het balletje rollen.”
Hoe verliep de samenwerking met het ministerie en het UWV?
“In het begin moesten we aan elkaar wennen. Maar in die maanden ervaar je waar de gevoeligheden liggen. Als bijvoorbeeld de minister iets toezegt aan de Tweede Kamer dan moet hij dat nakomen. Wij moesten waarschuwen tegen overspannen verwachtingen.”
De accountant laveert bij controle van de NOW-regeling tussen strengheid en oog hebben voor het ondernemersbelang. Hoe doe je dat?
“Door nuchter na te denken. In het protocol staat wat SZW van ons verwacht, in de standaarden hoe accountants dit kunnen waarmaken. Dat vraagt om realisme van beide kanten. Het gaat om veel belastinggeld, maar een accountant kan dat niet tot de laatste cent controleren. Daarom is er de diversificatie van wel en niet controleplichtige organisaties, op basis van de hoogte van het subsidiebedrag.”
Zoals bij elke subsidieregeling ligt fraude op de loer.
“Uiteraard. Het ministerie stond voor een dilemma: of een zo waterdicht mogelijke controle, of ervoor zorgen dat bedrijven snel ondersteuning kregen. Het resultaat is een regeling waarbij de overheid rekening houdt met dat een deel van het geld mogelijk ten onrechte wordt uitgekeerd. Het is hierbij wel van belang om de grote getallen in de gaten te houden. Een accountantsverklaring is alleen vereist voor bedragen vanaf 125.000 euro. Dat is slechts tien procent van alle NOW-subsidies, maar wel zeventig procent van alle uitkeringen. Het is mooi dat de Algemene Rekenkamer er nu voor pleit om bij vergelijkbare regelingen in de toekomst vooraf het slot op de deur te zetten, in plaats van achteraf. Maar die tijd was er in de eerste weken van de lockdown niet.”
Hoe heb je die maanden ervaren?
“Druk. Ik moest denken aan mijn proefschrift. Ook dat was pas af toen ik het in mijn hand had. Verder is mijn politieke antenne versterkt: je verplaatsen in de schoenen van de ander was cruciaal. Terwijl velen vakantie hadden, gingen wij achter de klapdeuren door.”
Je leidt ook de accountantsopleiding van de VU. Hoe zie je de toekomst voor nieuwe accountants en voor het beroep?
“Zolang mensen zaken doen met elkaar is er behoefte aan zekerheid. Door technologie wordt de afhankelijkheid van elkaar nog groter en die behoefte aan zekerheid alleen maar groter. De accountant kan niet meer volstaan met samenstellen en controleren. Wij leiden accountants op die midden in de maatschappij staan. Prima als je mensen opleidt tot dataspecialist, maar voor je het weet is dat weer verouderd. Je zult altijd professionals nodig hebben die het geheel kunnen overzien. Accountants zijn wat dat betreft net huisartsen.”
Wat doe je in je vrije tijd?
“Van het strand krijg ik nooit genoeg. Ik fiets graag, maar stel je daar niet te veel van voor. Zeker niet de afgelopen maanden.”
CV
Peter Eimers werd in 2018 partner bij EY, na vele jaren bij PwC te hebben gewerkt. Hij is hoogleraar
audit & assurance en opleidingsdirecteur van de accountantsopleiding aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Gerelateerd
Op de stoel: Thijs Smit
In oktober jl. is de eerste aflevering van Getekend gepubliceerd. In deze videoreeks interviewt tv-presentatrice Janine Abbring accountants over hun dilemma's en...
Op de stoel: Gerard van Olphen
Tijdens de ledenvergadering van de NBA in juni jl. werd Gerard van Olphen benoemd tot eerste voorzitter van het BOB, het nieuwe belanghebbendenorgaan beroepsreglementering....
Op de stoel: Monika Bankert
Na vier jaar verlaat Monika Bankert het bestuur van de NBA. Ze is niet alleen registeraccountant, maar ook schrijver en voorvechter voor diversiteit. Eerder schreef...
Op de stoel: Jan Rijken
Sinds medio december 2023 is Jan Rijken lid van het bestuur van de NBA. Hij is partner bij VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist en zet zich in voor de...
Op de stoel: Kees Camfferman
Hoogleraar Kees Camfferman schreef samen met Luc Quadackers een boek over de geschiedenis van het Nederlandse accountantsberoep in de periode 1960-1995. “Ik vind...