Bronnen
De visie van de president - Conflicthantering - Tikkie jij bent 'm! - Verplichte kost.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2020
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Rob Heinsbroek
De visie van de president
Geen boek over, maar een boek van de voormalig president van De Nederlandsche Bank.
Naast enig terugblikken op zijn lange staat van dienst geeft Wellink aan een andere belangrijke drijfveer voor het schrijven van dit boek te hebben. Waarom zien we grote crises als de kredietcrisis en nu de corona-crisis niet aankomen? Het grote antwoord blijft (helaas) uit en misschien wil Wellink ook wel te veel; de kredietcrisis uit 2008, technologische ontwikkelingen, bitcoins, de rol en functie van centrale banken, de brandhaarden in het Midden- Oosten, de opkomst van China, de zorgen om onze privacy, de Covid-19-pandemie.
Veel hooi op de vork dus. Wellink weet in elk geval interessant terug te blikken op de kredietcrisis uit 2008 en interessante parallellen te trekken met de watersnoodramp uit 1953. Ook hier werd door een enkeling gewaarschuwd, maar niet geluisterd.
Met betrekking tot de Covid-19-pandemie komen gedurende het boek vaak genoeg de verschillen naar voren tussen de stevige Chinese aanpak en de stapje-voor-stapje aanpak van de meeste Westerse landen. Zo lijkt Wellink tussen de regels door toch wel wat te schamperen over de Westerse privacy-discussies bij bijvoorbeeld het opmeten van de temperatuur van elke kantoormedewerker aan de ingang van het gebouw of de corona-tracking-apps. Hier laat Wellink zijn eigen mening in doorklinken. Niks mis mee uiteraard en verder heeft de voormalig DNB-president zo zijn eigen bespiegelingen - zowel positief als kritisch - over de opkomst van China als wereldmacht en de route naar een markteconomie in China. Het levert een interessant en actueel boek op.
Tot slot; de schrijfstijl is op zich prima te doen maar vraagt af en toe wel enige voorkennis van alle gebezigde financieel-economische begrippen. Elke dag de krant lezen heeft zo zijn voordelen voor boeken als deze. En ook een leuke: ‘de overzeese onderdelen van het Koninkrijk der Nederlanden’ is dat nog anno 2020? Nou vooruit dan maar, omdat het de president is.
Nout Wellink: Ontgelden - monetaire crises, corona en het Chinese perspectief, De Arbeiderspers 2020. ISBN 978 90 29542 98 2.
Conflicthantering
Sorry, jij moet je wat houden? Boeken met een dergelijke titel komen we niet vaak tegen in Accountant. Maar het is wel op zijn plaats. En wel hierom.
Caroline Koetsenruijter is mediator, conflictexpert en trainer en heeft een boek geschreven over conflicten en agressie in professionele situaties én hoe daar mee om te gaan.
Wellicht denkt u dat omgaan met boze burgers meer iets is voor politici en gezagsdragers, maar die boze klanten; die kennen we zeker in de accountancy. Als controlerend accountant de klant die moeilijk doet. Als accountant in business in een controllersfunctie de collega’s die niet willen meewerken. Als overheidsaccountant de collega-ambtenaren die een ‘politiek wenselijk’ antwoord voor de bewindspersoon formuleren. Enfin, er zijn legio voorbeelden te verzinnen voor elke accountant in meerdere professionele situaties.
En eigenlijk kennen we die boze burgers als accountant ook steeds meer. Als accountants hebben we nog geen boze demonstranten voor de deur staan, maar de publieke verontwaardiging over een financieel schandaal is natuurlijk ook een aardige les in conflictmanagement - naast reputatiemanagement uiteraard maar daar zijn weer andere boeken en trainers voor.
In elk geval gaat de uitspraak ‘van een beetje wrijving ontstaat glans’ niet op bij de diverse voorbeelden die Koetsenruijter geeft. Sommige mensen kunnen echt lelijk tekeer gaan, manipuleren of zelfs agressie gebruiken. Vroeger of later komt u ze als accountant ook een keer tegen. En dan kunt u maar beter gewapend zijn met de tips uit dit boek. Die staan er meer dan genoeg in. Vooral hoofdstuk 4 ‘Zo de-escaleer je’ is zeer nuttig leesmateriaal. Koetsenruijter hanteert een prettige schrijfstijl, beschrijft verschillende methoden hoe te handelen en geeft in elk hoofdstuk praktische voorbeelden.
Conflictbeheersing en conflictmanagement dus. En dat past uitstekend bij de moderne accountant die ook luistert en communicatief sterk in de schoenen moet zijn. Of eigenlijk; de hedendaagse accountant moet niet alleen een sterke rug hebben, maar een ‘sterk mondje’. Kunnen we daar geen PE op gaan zetten?
Caroline Koetsenruijter: Jij moet je bek houden - omgaan met boze burgers, ouders, klanten en patiënten, S2 uitgevers 2020, ISBN 978 94 92528 59 9.
Tikkie jij bent 'm!
Beetje flauw misschien om zo te beginnen, maar als we naar de ondertitel van deze publicatie kijken wordt al een en ander duidelijk; ‘gamification als motor voor verandering’. En nee het gaat niet over het nieuwste model Playstation.
Althans, niet alleen Playstation en videogames, maar ook over bordspellen, puzzels, sport, denksport, online spellen etc. En gamification beschouwt de schrijfster Ellis Bartholomeus ook in een mooie brede definitie “het gebruiken van gametechnieken en spelelementen in een niet-spelomgeving, met een bepaald doel: veranderen van gedrag”.
Bartholomeus heeft de nodige ervaring met het ontwikkelen van games, vooral met een bepaalde vorm van educatieve inslag. En spelen is in haar betoog meer dan spelen. Het is ook: jezelf doelen stellen en bereiken. Omgaan met veranderende omstandigheden. En in deze tijden van online spellen; samen spelen is dus ook samenwerken. Enfin, de educatieve en ‘gedragsveranderende’ elementen liggen voor het oprapen zolang je de thema’s spel en spelen maar een beetje breed neemt.
Toegankelijk geschreven - met af en toe een persoonlijke noot - en daardoor een verfrissend tussendoortje, maar zeker met een serieuze ondertoon. Met op de laatste bladzijden een coole ‘index van games’ waardoor u weer helemaal ‘bij’ bent, vooral op het digitale vlak. Dit boekje valt dus heel fijn in de categorie and now for something completely different en daar maken we in Accountant af en toe graag ruimte voor.
Ellis Bartholomeus: Speel het spel - gamification als motor voor verandering, Boom 2020, ISBN 978 90 24429 62 2.
Verplichte kost
Welk boek ‘moet’ u lezen? De keuze van Monika Bankert, schrijver, interim-manager en bestuurslid bij de NBA: ‘De evolutie van schoonheid’ van Richard O. Prum.
Ik stuitte op dit boek tijdens mijn zoektocht naar de waarheid over onze diersoort. Het valt in de categorie die ik ‘biologica’ noem. Logisch, want het is biologisch. De natuur is de waarheid, of zoals de zeventiende eeuwse filosoof Spinoza schreef “wij zijn onderworpen aan natuurwetten”. Dat maakt boeken van biologen over menselijk gedrag en evolutie interessant.
Bioloog Richard O. Prum is een vogelonderzoeker, die in ‘De evolutie van schoonheid’ de twee evolutietheorieën van Darwin naast zijn uitkomsten van dertig jaar vogelonderzoek legt. Als u ook van vogels houdt, dan is dit boek alleen al daarom lezenswaardig. Wat het boek echt bijzonder maakt is de uitdieping van de theorie van de seksuele selectie en de betekenis daarvan voor de mensheid.
Seksuele selectie is de tweede evolutietheorie van Darwin, de autodidacte natuurhistoricus, bioloog en geoloog uit de negentiende eeuw. Natuurlijke selectie, de eerste evolutietheorie, is bij het grote publiek bekend onder de naam survival of the fittest. Overleven van de meest aangepasten is echter niet voldoende voor evolutie. Ze moeten zich ook voortplanten. Daarom is seksuele selectie uiteindelijk het belangrijkste evolutiemechanisme, oftewel de evolutie van schoonheid volgens Prum.
De beeldende lessen uit het liefdesleven van vogels herleidt Prum tot belangrijke inzichten over onszelf, onze evolutie en de hedendaagse maatschappij. Dit maakt het tot een relevant boek, (juist) ook voor degenen met een beroep dat het maatschappelijk belang dient.
De evolutie van schoonheid - Richard O. Prum, 2018, ISBN 9789000363162
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.