Aanpassingsvermogen
Ik hoorde recent een NBA HELPT-podcast, waarin een young prof verzucht: “Ja, dit heb je tijdens je studie natuurlijk niet geleerd.”
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2020
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Het was mij uit het hart gegrepen. Zeker als je nog aan het begin van je carrière staat wil je graag terugvallen op dingen die je hebt geleerd en zoek je hulp bij je leidinggevende. En dan overkomt ons deze ongekende crisis en werken we allemaal in een heel andere modus. Ik realiseer me dat het veel van ons vraagt en dat dit proces van aanpassen en anders samenwerken niet iedereen makkelijk valt.
Ik hoor collega’s zeggen dat ze het onderlinge contact missen, het contact met de klanten en met teamgenoten. Natuurlijk, bellen of via audio/video-verbinding werkt goed, maar gewoon even langslopen, een kopje koffie voor iemand halen en ontspannen vertellen wat er speelt, dat is er even niet bij. Naast de sociale contacten mis je juist ook de informele praatjes, die nodig zijn en als smeerolie werken, om te begrijpen wat er bij iemand of in de organisatie speelt.
Dat alles komt in een periode dat er meer van ons wordt gevraagd dan ooit. Ik zei zelf eerder: “Dit is het moment om te laten zien wat we waard zijn. Als Nederland óóit op zijn accountants mag rekenen, dan is het nu.” Ik denk bijvoorbeeld aan de adviesrol voor mkb-accountants. Zij helpen nu hun klanten het hoofd boven water te houden met een focus op werkkapitaal en de overheidsregelingen. Ik denk ook aan de formele rol bij het opstellen van de vereiste stukken in diverse steunmaatregelen. En ik denk natuurlijk aan de controle over 2019. Terwijl kantoren dicht zijn en klanten alleen (of vooral) telefonisch en elektronisch bereikbaar zijn, moet je als controlerend accountant met je team toch je werk doen. Om nog maar te zwijgen over complexiteiten rondom continuïteitsveronderstellingen: hoe kun je iets zeggen over hoe 2020 gaat verlopen?
Ik denk zeker ook aan alle AiB’ers die voor enorme uitdagingen staan binnen bedrijven en organisaties waar ze werken. Vragen over personeel, wel of geen NOW, over mensen laten gaan. Wanneer betalen onze afnemers, hoe gaan wij onze leveranciers betalen, hoe zit het met de sales pipeline en hoe gaan we om met investeringen of projecten?
In alle media is het corona, corona en nog eens corona. Best lastig, mensen hebben er immers ook behoefte aan hun zinnen even te verzetten. Dus kijken we naar Netflix, lezen een boek, of doen een spel met het gezin of met vrienden via Zoom. Manieren om heel even uit die dagelijkse consequenties van het virus te ontsnappen. We zien dat de maatregelen werken en ik hoop dat deze intelligente lockdown weer snel wordt losgelaten, omdat de impact op ons allen en onze wereldwijde economie enorm is.
Ik ben blij dat de redactie van dit blad er ook aan heeft gedacht onze zinnen wat te verzetten. Natuurlijk zit er een heleboel corona-gerelateerd leesvoer in dit magazine, maar ook een interessant artikel over de oceaan aan data en de gevolgen daarvan voor verslaggeving. Een goed verhaal over accountancy in de oorlogsjaren past bij het terugkijken dat we in dit jubileumjaar doen. Ik beveel ook het interview aan met oud-NBA-voorzitter Huub Wieleman. Hij is nu cfo van een ziekenhuis en dat stelt hem als AiB’er dezer dagen voor bijzondere uitdagingen.
Tot slot het allerbelangrijkste. Ik wens iedereen en ieders dierbaren veel gezondheid toe.
Marco van der Vegte
Marco van der Vegte is voorzitter van de NBA.