Magazine

FYI

Expat - Universiteit maakt software die jaarrekeningen ontcijfert - Ondernemen is niet goed voor uw privéleven - Plan uw dagelijkse piekermomentje - Hebbeding - Als bazen in de weg zitten - Ingeschreven.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Expat: Eten en drinken is belangrijk

Het is hier niet echt anders dan in Nederland. Ik volg veel meer de Nederlandse benadering dan een typisch Luxemburgse benadering. De vraag is eigenlijk of van dat laatste wel kan worden gesproken, binnen een kantoor waar meer dan zestig verschillende nationaliteiten werken, waar Luxemburgers in de minderheid zijn en de voertaal over het algemeen Engels is. Franse taal was alleen belangrijk voor het halen van de titel Réviseur d’Entreprise (equivalent van registeraccountant). Daar is inmiddels ook van afgestapt, gegeven de te lage succespercentages. Veel buitenlanders spreken geen Frans en mogen nu ook in het Engels examen doen. Maar veel mensen kiezen voor een ACCA-opleiding, dat geeft hen ook meer flexibilteit naar andere landen.

Het doorstroompercentage is hoog, veel buitenlandse assistenten gebruiken Luxemburg als vertrekpunt in hun carrière. Na twee of drie jaar hebben ze het hier wel gezien en ervaren dat je binnen twee uur in Parijs zit en binnen een uur in London of Berlijn. Gevolg is dat ze vertrekken uit Luxemburg en vaak ook uit het beroep. Voor wat betreft dat laatste zijn de banken, trust companies en Amazon grote concurrenten. Met name Amazon is een bolwerk van ex-Deloitters aan het worden.

Wat mijzelf betreft heeft Luxemburg voldoende uitdagingen gebracht. Eerst als audit engagement partner op ArcelorMittal; de overname van Arcelor door Mittal was eigenlijk de reden dat ik naar Luxemburg ben gegaan. Vervolgens leader van het IFRS Center of Excellence: veel business trips naar onder ander Brazilië, Argentinië, de VS en binnen de EU. Buiten Deloitte ben ik nog een aantal jaren penningmeester geweest van het Nederlands Handelsforum. Dat zorgde er voor dat ik bijvoorbeeld dinners heb bijgewoond met Xavier Bettel, Mark Rutte, Frans Timmermans en andere beroemdheden. Ook een persoonlijke handdruk van Willem-Alexander en Máxima mocht ik ervaren in dit kleine land.

Eten en drinken is erg belangrijk in Luxemburg. Dat varieert van zakenlunches en diners tot de aloude traditie om op zondagmiddag met de hele familie te gaan eten. Daarbij vloeit uiteraard de (Luxemburgse) wijn en cremant rijkelijk. Luxemburgers snappen niet waarom men zich in Europa zo druk maakt om het feit dat Junker wel eens een glaasje drinkt bij het eten. Ze lachen meer om onze broodjes en glaasje karnemelk tijdens de lunch. Dat is iets wat mij hier snel duidelijk werd gemaakt: als we eten, dan genieten we er ook van en nemen de tijd er voor.

Universiteit maakt software die jaarrekeningen ontcijfert

Lancaster University heeft software ontwikkeld die de belangrijkste informatie uit jaarverslagen haalt en overzichtelijk presenteert.

De lange naam van de applicatie doet niet meteen denken aan overzichtelijkheid: The Corporate Financial Information Environment – Final Report Structure Extractor, oftewel CFIE-FRSE. Volgens Lancaster University is deze onuitspreekbare en onleesbare afkorting echter het nieuwe wapen tegen onleesbare jaarverslagen. De software is gebaseerd op grofweg 26.000 jaarverslagen van bedrijven die tussen 2003 en 2017 aan de London Stock Exchange een notering hadden.

“Jaarverslagen bevatten commentaar op de financiële prestaties en andere belangrijke informatie, zoals de belangrijkste risico’s en corporate social responsibility-beleid. Het management heeft echter veel te zeggen over de inhoud en structuur van deze informatie. Daardoor kan het voorkomen dat investeerders moeten worstelen om de informatie die zij nodig hebben te vinden en te begrijpen”, aldus Lancaster University.

De onderzoekers wijzen erop dat dit soort documenten geen uniforme structuur hebben, waardoor het moeilijk is om ze op grote schaal te analyseren en te vergelijken. CFIE-FRSE zou hier verandering in moeten brengen. De software heeft als doel door “moeilijk te begrijpen ‘jaarverslagentaal’ heen te prikken en de gebruikers van documenten te helpen bij het identificeren van ongewone patronen, die kunnen helpen bij het maken van onderscheid tussen solide langetermijnperspectieven en opgeblazen kortetermijnwinsten”, schrijven de onderzoekers.

Volgens de universiteit is er al interesse getoond voor de software vanuit managers van hedgefondsen en andere investeringsmaatschappijen. De software kan gratis worden gedownload via Github; volgens de onderzoekers de eerste applicatie die dit kan vanuit academische hoek. Onder meer Yahoo! Finance en Bloomberg ontwikkelden al soortgelijke applicaties.

Ondernemen is niet goed voor uw privéleven

Echt verbazen doet het wellicht niet, maar ondernemen in het mkb trekt een stevige wissel op het privéleven. Meer dan de helft van de ondernemers voelt zich zo verbonden met het eigen bedrijf, dat zij het falen of slagen ervan volledig op zichzelf betrekken. Ze hebben vaak financiële zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van mkb-financieringsplatform October onder ruim duizend Nederlandse mkb-ondernemers. Vooral jonge ondernemers (tot veertig jaar) lijden onder hun ondernemerschap: 41 procent zegt dat hun privéleven er negatieve gevolgen van ondervindt. Ondernemers zijn nooit uitgewerkt, aldus de onderzoekers. Veel mkb’ers beschouwen het eigen bedrijf als hun tweede familie. Liefst 65 procent zegt persoonlijk te falen wanneer hun onderneming faalt.

Zes op de tien ondernemers stelt dat hun ondernemerschap heeft te lijden onder zorgen over de bedrijfsfinanciën. Ook hier geldt dat weer vooral voor jonge ondernemers, die vaak bezig zijn hun bedrijf uit te bouwen en voor de financiering afhankelijk zijn van hun bank. Naarmate ondernemers ouder worden maken zij zich minder zorgen en vinden ze geld lenen niet meer zo eng.

Ongetwijfeld heeft een financieringsplatform daarvoor wel een passende oplossing, na zo’n onderzoek. Maar ondernemers met slapeloze nachten kunnen voor het ontzorgen natuurlijk ook gewoon hun accountant bellen.

Plan uw dagelijkse piekermomentje

Slapeloze nachten, daar heeft een kwart van de Nederlanders regelmatig last van, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook accountants hebben vaak genoeg aan hun hoofd, zeker in het drukke voorjaar. Voor wie vaak ’s nachts ligt te tobben kan een dagelijks kwartiertje piekeren wellicht helpen.

Piekeren is een normale manier om problemen of gebeurtenissen te verwerken, zo schrijft managementwebsite MT. Maar wie te veel piekert, verliest het vermogen om oplossingsgericht te denken. Het wordt ongezond als je maar blijft malen over zaken waarop je meestal geen invloed hebt en daardoor in bed nog uren wakker ligt, stelt klinisch psycholoog Colin van der Heiden in het verhaal. Zo krijgt het ook grote impact op de gezondheid.

Notoire piekeraars raken zelfs hun hongergevoel kwijt, beseffen niet wanneer ze een pauze nodig hebben en komen ’s avonds moeilijk in slaap. Daardoor worden ze vatbaar voor lichamelijke klachten, stress of een burn-out.

Mindfulness (ook populair onder accountants, zo bleek tijdens de NBA Open-sessies) kan helpen voor overmatige piekeraars. “Chronische piekeraars zullen natuurlijk niet veranderen in zorgeloze mensen, peinzen hoort vaak bij het karakter”, aldus Van der Heiden tegenover MT. Toch is chronisch piekeren goed aan te pakken. Een simpele truc: “Schrijf je zorgen op en stel het piekeren uit tot een later moment op de dag. Zie het als een dagelijks piekerkwartier. Waarschijnlijk ontdek je dan dat veel hersenspinsels helemaal niet zo relevant zijn. Zijn er zaken die wel aandacht vereisen, dan kun je er op dat moment constructief over nadenken.”

Schrijfblokje bij het bed dus voortaan (nee, niet noteren op uw smartphone, dat blauwe licht helpt niet voor het slapen). Nu alleen nog elke dag een kwartier in uw overvolle agenda vinden om ongestoord te tobben. Had uw werkgever al een stilteruimte ingericht?

Hebbeding

Mini aan de stekker

Goedkopere elektrische auto’s winnen terrein in Nederland. De gemiddelde catalogusprijs van nieuw verkochte stekkerauto’s ligt bijna dertig procent lager dan in 2018, aldus automotive dienstverlener VWE. De dure Tesla’s S en X en de Jaguar I-Pace, die in 2018 alle drie nog in de top vijf stonden, zijn dit jaar uit de top tien gevallen. Niet raar, nu leaserijders over elke euro boven de vijftig mille aanschafprijs gewoon het volle pond aan bijtelling moeten betalen. En die grens wordt nog lager, als het aan het kabinet ligt.

Grote autofabrikanten doen daarom hun best om snel meer betaalbare elektrische auto’s te ontwikkelen. Zo toont VW alvast camouflagefoto’s van de nieuwe ID.3, maar het duurt nog zeker een jaar voor die op de markt verschijnt. Gelukkig kunt u al terecht bij Mini, dat recent de Mini Electric presenteerde.

Sterk punt van elke Mini is de scherpe besturing en uitstekende wegligging. Dat moet in de elektrische versie niet anders zijn. Dankzij de batterijen in de bodem ligt het zwaartepunt nog lager dan in de sportieve Mini Cooper S. De 184 pk sterke elektromotor zorgt ervoor dat u in dik zeven seconden op 100 km/u zit. De topsnelheid is begrensd op 150 km/uur.

Belangrijk is natuurlijk vooral de actieradius. Met opgeladen batterijen komt de elektrische Mini ruim 230 kilometer ver. Dat doen sommige andere merken beter, maar voor regulier woon-werkverkeer is het voldoende. En anders moet u toch doorsparen voor een Tesla Model 3. Opladen kan aan het stopcontact thuis, via een wallbox of een openbare laadpaal. Bij een snellader kan de auto in 35 minuten tot tachtig procent worden opgeladen, terwijl u geniet van uw Starbucks bij het pompstation.

De bijbehorende app toont statistieken over het stroomverbruik, of een kaart met openbare laadpunten in de buurt. Ook kan met de app het knipperen van de koplampen, de claxon, ventilatie, portiervergrendeling en de binnentemperatuur op afstand worden bediend. De Mini Electric wordt vanaf maart 2020 in Nederland geleverd, voor een prijs vanaf 35 mille. Dat is elf mille meer dan de goedkoopste benzineversie. Maar qua bijtelling zit u voor een dubbeltje op de eerste rang.

Fossil Gen 5: praten met uw horloge

Bij een smartwatch denkt u ongetwijfeld al gauw aan Apple, maar er zijn meer merken die slimme horloges produceren. Fossil komt met alweer de vijfde generatie van zijn WearOS-horloge, beschikbaar in diverse varianten voor zowel vrouwen als mannen. De verschillen zitten in de kleur en de afwerking van de horlogebanden; de horlogekast is met een doorsnede van 44mm bij alle versies gelijk.

De Fossil Gen 5 heeft een rond 1,28”-oledscherm, 1GB ram en 8GB flashopslag. Het geheugen en de opslagruimte zijn verdubbeld ten opzichte van de vorige editie. De horloges hebben een functie om de hartslag te meten en zijn uitgerust met gps en bluetooth. Gebruikers kunnen het horloge koppelen aan een smartphone met minimaal Android 4.4 of iOS 9.3.

Bezitters van de Gen5 kunnen voortaan ook gesprekken aannemen met het horloge, naast de bekende berichtenfuncties. Dat voelt toch een beetje alsof je naar oude afleveringen van The Knight Rider zit te kijken, maar misschien is het handig.

Fossil claimt dat de nieuwe horloges verscheidene dagen kunnen werken op een acculading dankzij de optie Extended Battery Mode, waarbij alleen notificaties worden weergegeven en de hartslag wordt gemeten. Ook is er een Time-Only Mode waarin alleen de tijd wordt weergegeven. De adviesprijs van de Fossil Gen 5 is 299 euro.

Als bazen in de weg zitten

“People don’t leave their jobs, they leave their managers” is een bekende uitspraak die telkens weer waar blijkt te zijn. Wat te doen met een baas die uw professionele ontwikkeling in de weg zit?

Werkgevers ondersteunen liever werknemers die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun loopbaanontwikkeling, dan mensen die verwachten dat hun baas dit regelt, menen deskundigen. Een paar adviezen in dat verband, met dank aan de AICPA-website fm-magazine.com.

Communiceer duidelijk uw carrièredoelen. Wie kan aantonen dat hij of zij heeft nagedacht over waar persoonlijke ontwikkeling aansluit bij doelstellingen van de organisatie en wat nodig is om vooruit te komen, kan waarschijnlijk sneller rekenen op steun van de werkgever. Lever dus een duidelijk plan aan met alle informatie die uw baas nodig heeft om een beslissing te nemen: welke cursus of opleiding heeft u nodig, wat kost dat, hoeveel tijd vraagt het van u, wat verwacht u er van te leren en hoe komt het de organisatie ten goede.

Toon inzet. Past een opleidingsvraag eigenlijk niet binnen het beschikbare budget, toon dan bereidheid om zelf hierin te investeren, bijvoorbeeld door de opleiding in eigen tijd te volgen of een deel van de kosten te dragen. Dat maakt duidelijk dat het u ernst is. En maak uw betrokkenheid ook zichtbaar door bijvoorbeeld opdrachten te vervullen binnen een andere afdeling of team. Dat onderstreept dat u ook kijkt naar groeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Zoek een mentor. Als de nodige ondersteuning van uw manager nog steeds uitblijft, kan een mentor (intern of extern) wellicht helpen om uw professionele ontwikkeling te verbeteren. Een mentor kan kennis, ervaring, tips en vaardigheden delen, of waardevolle contacten leggen. Ook dat maakt weer duidelijk dat u graag vooruit wilt.

Ga netwerken. Een van de belangrijkste kenmerken van succesvolle mensen is het hebben van een breed netwerk. Professionele connecties kunnen helpen bij het invullen van wat uw onwillige baas laat liggen. Ruim dus tijd in om uw netwerkmogelijkheden te benutten. Praktische tip: vraag uw relaties bij een netwerkbijeenkomst altijd met wie u nog meer zou moeten praten. Mogelijk kunnen zij u aan nieuwe contacten helpen.

Ga verder. Als u duidelijk genoeg bent geweest over uw carrièredoelen en wat uw manager daaraan kan bijdragen, maar het levert nog steeds niets op, dan is het misschien tijd om uzelf af te vragen of dit nog steeds een baan is waarin u tijd en inspanning wilt investeren. Goede werkgevers weten wel dat ze bij het werven en behouden van talent ruimte moeten geven voor professionele ontwikkeling. Aan een dood paard moet u niet te lang trekken. En anno nu kunt u zeker als financial overal terecht.

Ingeschreven

Jannus Kat ontving op 12 april 2019 zijn RA-diploma. Hij is manager Audit bij Deloitte Nederland en docent financial auditing aan Nyenrode Business Universiteit. Drie vragen.

Hoe kijk je aan tegen het beperkte aantal kantoren dat nog oob-controles mag verrichten?

“In mijn ogen is het geen positieve ontwikkeling dat er minder aanbod is. Daarnaast zorgt dit voor nog meer druk bij de overgebleven kantoren. Kanttekening vind ik wel dat het marktaandeel voor oob-controles van de kantoren die de laatste tijd gestopt zijn beperkt was.”

Hoe zijn je ervaringen met het lesgeven aan Nyenrode? Sluiten theorie en praktijk goed op elkaar aan?

“Ik ben zelf erg enthousiast over het college geven op Nyenrode. Door collega’s uit de praktijk voor de groep te zetten speelt Nyenrode daarnaast in mijn optiek goed in op het verbinden van de theorie met de praktijk. De studenten zelf reageren hierop ook positief. En ik kan mijn dagelijkse ervaringen meebrengen naar de colleges.”

Hoe bevalt het werken op een kantoor waar je elke dag moet zoeken naar een werkplek?

“Het principe van geen vaste werkplek spreekt mij aan. Wel merk ik dat er steeds meer weerstand ontstaat tegen het flexwerken en dat het met name lastig kan zijn voor de concentratie. Dit vraagt een meer gedisciplineerde manier van werken en actieve aandacht voor hoe die concentratie te bevorderen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.