Magazine

Bronnen

Who you gonna call? - Goed gedaan jochie - Het grote Rijnlandboekje - Vertrouwen voorop.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Rob Heinsbroek

Who you gonna call?

De Ghostbusters zijn er voor de liefhebbers van klassieke jaren tachtig humor, maar als er echt wat aan de hand is in de financiële wereld, dan bellen we Ben, Timothy en Henry.

Er zijn al heel wat boeken geschreven over de grote financiële crisis van 2007-2009 (de ‘Kredietcrisis’), maar nu horen we van drie van de hoofdrolspelers zelf: Ben Bernanke (voorzitter Federal Reserve), Timothy Geithner (minister van Financiën onder Obama) en Henry Paulson (minister van Financiën onder Bush).

Een echt insider verhaal dus van drie personen die soms ad hoc moesten optreden om een gigantische uitslaande brand te beteugelen. En hun gereedschapskist was gevuld met onbekende oplossingen, een zeer kritisch publiek “waarom worden de duurbetaalde zakenbankiertjes met mijn belastinggeld gered?” en over elkaar heen buitelende politici die soms niet - maar gelukkig soms ook wel - de moed hadden om impopulaire maar noodzakelijke maatregelen te nemen. Petje af dus dat het ze best goed gelukt is.

Maar makkelijk was het niet. Ze betraden echt onbekend terrein en dat lees je ook vaak genoeg terug. Een oplossing voor het ene acute probleem is vaak weer de kiem voor volgende onvoorziene omstandigheden. Het financiële systeem blijkt bijzonder onbeheersbaar te zijn als de emoties regeren, terwijl bijna elke standaard economische theorie de mens als een rationeel handelend wezen ziet. Tsja.

Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat we deze lessons learned meenemen bij een volgende crisis. En hier zijn de schrijvers niet super positief over. Ze vrezen - en waarschijnlijk niet ten onrechte - dat markten en politici wat kort van geheugen zijn.

Overigens, voor de liefhebbers van gekwantificeerd materiaal; liefst tachtig pagina’s zijn gevuld met charts, graphics en tabellen over onder andere rentes, huishoudelijke schulden, stimuleringsprogramma’s etc. Echt smullen geblazen voor de liefhebbers.

Heeft het boek nog een minpunt: ja, het is nagenoeg alleen een verslaglegging van de Amerikaanse situatie. Wellicht jammer, maar niet onlogisch natuurlijk; bij de Yanks begonnen de problemen immers met hun rommelige subprime hypotheken. In accountancytermen: dat was dus de Root Cause.

Kortom; een verdraaid interessant en heel goed leesbaar boekje (net over de tweehonderd pagina’s). Aanrader.

Ben Bernanke, Timothy Geithner en Henry Paulson, Firefighting: the financial crisis and its lessons, Penguin Books 2019, ISBN 978 1 78816 336 1

Goed gedaan jochie

Maar weer eens eentje in de categorie ‘wat heeft dat nu met accountancy te maken?’

Helemaal niets waarschijnlijk, maar het is wel leuk. De reclamemakers van onvergetelijke reclames zelf aan het woord en dat levert een klein feestje van herkenning op. Maar ook een paar wijze lessen. Een goede reclame moet immers onthouden worden, hoe doe je dat? Hoe breng je een bepaald gevoel over bij de kijker, lezer of luisteraar? Of wat dacht u van een mini-cursus Zo bedenk je een ijzersterke slogan. Daar kan dan de accountant misschien toch wel wat mee. Kent u de gezamenlijke NIVRA-NOvAA-arbeidsmarktcampagne Check de cijfers nog van vijftien jaar geleden? Nee? Ik bedoel maar. Een smakelijk tussendoortje, leuk bij de start van een nieuwe NBA-campagne.

Jaap Toorenaar, Hoe verzinnen ze het? Bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord, Maven Publishing BV 2019, ISBN 978 94 9249 348 4

Het grote Rijnlandboekje

We doen boeken niet snel twee keer, maar vooruit.

Begin 2013 hebben we in de Accountant kort aandacht besteed aan ‘Het Rijnland praktijkboekje’ van Peters en Weggeman. Tezamen met het ‘Rijnland-boekje’ uit 2009 en het ‘Rijnland veranderboekje’ uit 2017 zijn deze drie nu gebundeld in het ‘Grote Rijnlandboekje’.

Moeten we nog iets uitleggen van het Rijnlands organiseren en besturen versus de Angelsaksische methode? Nee, vast niet. De verschillen veronderstellen we ondertussen bekend en eerlijk gezegd de voorkeuren van uw recensent ook. Niets nieuws onder de zon dus, maar wel handig om alles in één boekje onder handbereik te hebben.

Jaap Peters & Matthieu Weggeman, Het grote Rijnlandboekje, Business Contact 2019, ISBN 978 90 470 1305 1

Vertrouwen voorop

Geen lichte kost, maar o zo belangrijk voor de actuele discussies over de kwaliteit van het beroep.

Dit boek is de promotiestudie van Eva Eijkelenboom waarin zij de zogenaamde kwaliteitsverbeterende wetgeving voor accountantsorganisaties bekijkt aan de hand van twee onderzoeksvragen. Waarom is de kwaliteitsbevorderende wetgeving tot stand gekomen en - nog interessanter - in hoeverre is deze wetgeving effectief vormgegeven en ook daadwerkelijk in staat om de kwaliteit te verbeteren? Het antwoord op deze laatste vraag blijkt niet makkelijk of eenduidig te geven.

Eijkelenboom bekijkt hiervoor recente wetgeving én diverse maatregelen van de sector zelf en beoordeelt deze met een kritische en wetenschappelijke blik. Nogmaals, geen licht verteerbaar werkje, maar zeer interessant om achter de wetgeving én actuele discussies over de kwaliteit van het accountantsberoep te kijken. Zeker aanbevolen dus.

E.V.A. Eijkelenboom, Vertrouwen voorop; een onderzoek naar kwaliteitsbevorderende wetgeving voor Nederlandse accountantsorganisaties, Wolters Kluwer 2019, ISBN 978 90 13 15411 5

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.