Waarneming ter plaatse
Geschiedenis - Communicatie - Robotarmen - Bescheiden.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2019
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Geschiedenis
Van vrijwilligers tot en met de Raad van Toezicht: het is de bevlogenheid van alle medewerkers van Stichting Rijksmuseum Muiderslot die Marco Huijbregts zo raakt, als hij het ‘best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland’ bezoekt. De vennoot van Dubois + Co. Registeraccountants is er vandaag met zijn controleteam aan het werk. “De uitstraling van het pand, de omgeving, het is een heel speciale plek. Combineer dat met de betrokkenheid van iedereen hier en je merkt dat je zelf ook een tikkeltje harder gaat lopen.”
Dat ervaart hij trouwens niet alleen bij het Muiderslot, waar de activiteiten vooral zijn gericht op het zo goed mogelijk verbinden van geschiedenis en heden. Veel van de klanten van Dubois + Co. zitten in het not-for-profit-segment: kunst, cultuur, fondsenwerving en welzijn. “Musea, theaters, podia, verenigingen en stichtingen, ze hebben voornamelijk maatschappelijke doelstellingen. De mogelijkheid zulke organisaties van dienst te zijn is een wezenlijk element van mijn plezier in het werk.”
Dubois + Co heeft inmiddels naam gemaakt op deze markt door zich te specialiseren. Vooral op het gebied van subsidiëring is dat geen overbodige luxe. Huijbregts: “In het kader van de rechtmatigheid moet bijvoorbeeld de verantwoording aan bijzondere eisen voldoen. Dat geldt ook voor de governance, een gebied waarop subsidieverstrekkers steeds weer nieuwe vereisten formuleren. Wij kunnen bestuurders en toezichthouders helpen daaraan te voldoen.”
Communicatie
“Als je in het winkelschap kijkt, staan daar maar heel weinig producten waarvan het etiket niet door dit bedrijf is gemaakt.”
Stephan Dekker, partner audit van Kaap Hoorn Accountancy in Hoorn, is extern accountant van Geostick, producent van etiketten, labels en folies. Drie vestigingen in Nederland, ruim driehonderd medewerkers. “Een sterk familiebedrijf, dat zich voortdurend blijft ontwikkelen”, zo karakteriseert hij de onderneming.
Voorbeeld: het bedrijf heeft Lean Six Sigma omarmd, een stringente methode om de bedrijfsvoering te stroomlijnen (onder meer door het bestrijden van waist). “De hele onderneming straalt dat ook uit: alles ziet er netjes en verzorgd uit en er zit een herkenbare systematiek in.” Dat is een accountant natuurlijk uit het hart gegrepen en Dekker aarzelt dan ook niet de samenwerking als “heel fijn” te omschrijven. “Eerlijk gezegd: de omvang helpt ook daarbij. Het bedrijf is groot genoeg voor een volwaardige administratieve afdeling. Men stelt bijvoorbeeld zelf de jaarrekening op.”
De duidelijke lijnen waarlangs die samenwerking verloopt, sluiten bovendien aan bij uitgangspunten die Kaap Hoorn zelf hanteert in zijn dienstverlening. Er is zelfs een lijstje van tien geboden opgesteld, met bijvoorbeeld de afspraak dat elk telefoontje en elke mail binnen 24 uur een antwoord krijgt. Dekker: “Dat hoeft nog niet inhoudelijk het definitieve antwoord te zijn, maar de klant beseft dan in ieder geval dat het contact is gelegd. Zo’n duidelijke regel in onze communicatie wordt dan ook door iedereen zeer op prijs gesteld.”
Robotarmen
Freshfilter en Giraf Metaalbewerking zijn twee aan elkaar gelieerde ‘maakbedrijven’ in Raamsdonksveer. Niels Graveland, assistent-accountant bij FACET Accountants & Adviseurs in Rotterdam, komt er elke maand wel een keer. FACET stelt de jaarrekeningen samen voor de bedrijven en wordt af en toe gevraagd te adviseren, over diverse aspecten van de bedrijfsvoering. Vandaag heeft Graveland een afspraak met de controller, om de administratie over 2018 af te ronden. “Daarna beginnen we met de jaarrekening. Over een paar weken zal die klaar zijn.” Moet lukken, denkt Graveland, want de planning is in orde en ook is hij tevreden over het voorbereidende werk dat al is gedaan.
Voor het samenstelwerk is het niet noodzakelijk, maar als hij in Raamsdonksveer is maakt Graveland graag even een rondje door de loodsen. Vooral die van Giraf Metaalbewerking. Bij Freshfilter draait het vooral om assemblage. Het bedrijf bouwt zogeheten overdrukunits. Die worden geplaatst in de cabine van grote graafmachines en zorgen daar voor overdruk, zodat de lucht die de bestuurder inademt schoon blijft. Het productieproces bij Giraf is spectaculairder: dat bedrijf maakt veel van de onderdelen voor de overdrukinstallaties. “Het is een indrukwekkend machinepark”, vindt Graveland. “Grote machines en een ver doorgevoerde automatisering, dus overal robotarmen en computergestuurde processen.” Een welkome afwisseling, want veel van dergelijke bedrijven heeft hij niet in portefeuille: “We hebben veel klanten in de dienstensector. Kantoren dus. Nee, daar is niet zo veel te zien.”
Bescheiden
Toen hij in 1998 stage liep bij PwC in Tilburg was dit familiebedrijf zijn eerste klant. Ruim twintig jaar later komt Rudi van den Heuvel weer ‘over de vloer’ bij P. van der Wegen Gears, producent van tandwielen in alle soorten en maten, maar vooral: groot, heel groot. Inmiddels is hij voorzitter van de maatschap van Govers Accountants/Adviseurs in Eindhoven. En sinds afgelopen jaar extern accountant van de onderneming. “Een traditioneel, gezond familiebedrijf met een lange historie, kapitaalintensief, tientallen miljoenen omzet en wereldwijd slechts een van de weinige die dit soort producten kan fabriceren - een prachtige controleklant”, aldus Van den Heuvel, op de foto samen met dga Pieter van der Wegen.
Een groot deel van de controleportefeuille van Govers bestaat uit bedrijven in de maakindustrie en high tech; eigen aan Zuidoost-Brabant. Ook de VDL Groep wordt door Govers gecontroleerd. Veel ruimte in zijn portefeuille had Van den Heuvel dan ook niet toen P. van der Wegen Gears zich aandiende. “Maar ik heb toen ruimte gemáákt.” Van dit type bedrijf wordt hij “heel bescheiden”, stelt hij. “Als je hier rondloopt, dat productieproces ziet, die enorme machines, dan besef je: dit zijn mensen die echt iets kunnen.” Met wat zelfspot: “Zeg nou zelf, wat doen wij nou, als accountants? Een beetje goochelen met cijfers...”