Bronnen
Who you gonna call? - Waarderend toezicht - Fietsgek - Cijfers bijten niet.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2019
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Rob Heinsbroek
Who you gonna call
Er waart een spook door accountantsland, het spook van de spookcijfers. There are lies, damned lies and there are statistics.
Oké, dat zijn wel genoeg klassiekers voor een opening. Spookcijfers. Ooit begonnen als artikel in het toenmalige maandblad Accountant, bleek er meer dan genoeg materiaal te zijn om meerdere artikelen/blogs en zelfs een volledig boek over te schrijven. En dan hebben auteurs Nierop en Wielaard zich waarschijnlijk nog moeten beperken in de voorbeelden, want als je echt gaat graven kun je een hele serie boeken opzetten.
De inleiding trapt heel bescheiden af: ‘Waarom dit boek er moest komen.’ Vervolgens wordt in rap tempo een heel rijtje spookcijfers benoemt waarvan de maatschappij al eeuwen last heeft. En niet alleen de spookcijfers, ook degenen die zich er graag van bedienen worden netjes benoemd: politici, frauderende wetenschappers, luie journalisten, PR-officers en meer van dat soort volk.
Sommige spookcijfers zijn natuurlijk op het belachelijke af en van verre herkenbaar, maar andere zijn ook met doelbewuste opzet gekozen om een loopje met de waarheid te nemen. Met de resulterende mengeling van verbazing en boosheid nemen Nierop en Wielaard ons mee op reis. Die reis voert langs vele voorbeelden en casussen die prima en treffend zijn uitgekozen. Overigens krijgen de zogenaamde ‘aanbieders’ van nieuws en de eindgebruikers ook een veeg uit de pan. Die mogen allemaal wel wat beter hun best doen met fact-checking en niet alles klakkeloos overnemen en geloven. Ook de sociale media ontspringen de dans niet. Deze platforms beroepen zich graag op hun vermeende neutraliteit en het credo ‘wij zijn slechts een doorgeefluik’, maar die vlieger gaat volgens Nierop en Wielaard niet op. Het zijn ondertussen volwaardige mediabedrijven geworden dus dienen ze zich ook zo te gedragen, met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen.
En verder is dit ook nog eens een boekje van tachtig miljard. Pardon? Jazeker, door het boek heen staan dertien voorbeelden van hoe Nederland beter en slimmer en goedkoper kan. Alles bij elkaar opgeteld levert dit tachtig miljard euro per jaar op. Een leuk extraatje. Maar is dat een spookcijfer? Nou en of, want de tongue in cheeck spat van de pagina’s af bij de dertien voorbeelden. Dertien? Kan ook geen toeval zijn. Enfin, zo zit het hele boek goed in elkaar.
En dit alles om ‘de wereld een beetje beter te doorzien’, aldus de flaptekst. Of dat ook gaat lukken is helaas de vraag want luiheid, gemakzucht en sensatiezucht liggen altijd op de loer in deze tijden van fake news en alternative facts. In elk geval hebben Nierop en Wielaard hun best gedaan, waarvoor hulde.
Natuurlijk is dit voor accountants een prachtig relatiegeschenkje met een knipoog.
Tom Nierop en Nart Wielaart, Spookcijfers - over misleidende cijfers en hoe je ze herkent, Business Contact 2019, ISBN 978 90 4701 228 3
Waarderend toezicht
Goed toezicht voeren; inmiddels zijn er al vele bibliotheken over vol geschreven. Dus vooruit, nog maar eens eentje.
Toezicht lijkt zo simpel maar blijkt in de praktijk telkens weer geen abceetje te zijn. Het ligt er maar net aan waarvoor je de meeste aandacht vraagt om de boel goed op de rails te zetten. Dubbelman en Heegsma adviseren een toezichthouder om zich vooral te richten op dialoog en de reflectie hierop. Zij kijken daarvoor bij onder andere positieve psychologie en antropologie. Goed toezicht is immers mensenwerk nietwaar. Zo wijzen ze onder andere op het belang van Socrates (altijd alles ter discussie stellen en vragen blijven stellen) en de fenomenen die er voor zorgen dat veel zaken soms ongezegd blijven in de boardroom, met verkeerde beslissingen en verstoorde persoonlijke verhoudingen tot gevolg.
Een goede toezichthouder is nieuwsgierig, blijft altijd leren en zoekt de verbinding met anderen. Daar gaat het om.
Carla Dubbelman en Rixt Heegsma, Waarderend toezicht - een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht, Mediawerf Uitgevers 2018, ISBN 978 94 9046 365 6
Fietsgek
De Nederlander en de fiets, een prima combinatie. In elk geval een combinatie die al lang bestaat.
Dit is een beetje een kijk-en-leesboek. Over alle facetten van de fiets in Nederland. De ontwikkeling van fietsenstallingen bijvoorbeeld, of bestrijding van de ‘fietsterreur’ in Amsterdam. Maar ook de fietsburgemeester van Amsterdam komt aan het woord en de toekomst van de e-bike. En wist u dat er in Delft een heuse Dutch Cycling Embassy is die andere landen adviseert hoe het fietsgebruik
te bevorderen?
Eigenlijk het ideale relatiegeschenk voor uw buitenlandse collega die bij een bezoek aan een Nederlands accountantskantoor over de felgekleurde leenfietsen struikelt (en ja, op het NBA-bureau hebben we er ook een paar). Maar dan had het misschien toch in het Engels moeten zijn geschreven.
Peter de Lange, Fietsgek - reportages/foto/lifestyle/design, Scriptum 2018, ISBN 978 94 6319 139 5
Cijfers bijten niet
Iets wat accountants al heel lang weten gelukkig.
Cijfers vertellen het verhaal van een onderneming of organisatie misschien wel beter dan de ronkende persberichten of flyers die altijd een gouden toekomst beloven. Nuttig dus voor managers of ondernemers om die cijfers toch wat beter onder de knie te krijgen.
Doel van dit boek? “Een volwaardig gesprekspartner voor collega’s, controllers, accountants, raden van toezicht en commissarissen worden.” Mooi zo. Voor dit soort boeken geldt simpelweg; niet zo zeer noodzakelijk voor de accountant, maar nuttig om een goed geïnformeerde partij aan de andere kant van de tafel te hebben.
Ronald van Tol, Cijfers bijten niet - alles wat u over financiën moet weten om betere beslissingen te nemen, Haystack 2018, ISBN 978 94 6126 297 4
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.