FYI
Laptops und Lederhosen - Zuipen voor de zaak - Financials aan de lijn - Selfie kan je de kop kosten - Accountants staan ‘altijd aan’ - Accountant plotseling ster van ijshockeywedstrijd - Hollandsche waar - Aanpak CO2-uitstoot door bedrijven schiet tekort - Ingeschreven.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Expat: Laptops und Lederhosen
Ervaringen van Nederlandse accountants ‘in den vreemde’. Dit keer: Tjibbe Bosman (PwC) vanuit München.
Sinds augustus 2014 woon en werk ik in München. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Economisch gezien worden we soms het zeventiende Duitse Bundesland genoemd. De Duitse economie is booming, de werkeloosheid ligt er op het laagste punt in 25 jaar en er is een enorme behoefte aan hoogopgeleide (finance) professionals. Vooral in Beieren en Baden-Würtemberg is de vraag enorm en Nederlanders hebben hier, behalve op de snelweg of in het voetbalstadion, een goede reputatie.
Afgelopen jaar besloot ik het Duitse Wirtschaftsprüferexamen af te leggen, of in ieder geval de afgekorte Europese versie daarvan: de Eignungsprüfung. Daarvoor mocht ik in de zomer in Berlijn twee examens schrijven; één in het Duitse belastingrecht en één in het Duitse ondernemingsrecht. In december deed ik mondeling examen in het Duitse beroepsrecht, faillissementsrecht en de Duitse bijzondere voorschriften omtrent controle en verslaggeving. Alles in het Duits natuurlijk.
Het Belastingrecht-examen moet met de hand worden geschreven. Ik kwam op 47 geschreven bladzijden en voelde me uitgeput. Ik ben de VAS zelden zo dankbaar geweest dat ze ons dit onnodige leed in Nederland heeft bespaard en we de schriftelijke examens in Nederland intussen op de computer maken.
Het examen Wirtschaftsrecht was sterk juridisch. Het gaf me af en toe het gevoel het examen voor advocaat in plaats van voor accountant af te leggen. Gelukkig ben ik voor beide examens geslaagd en mocht ik kort voor kerst in Berlijn het mondelinge examen afleggen. Het gesprek verliep goed, de commissie stelde faire vragen en ik was geslaagd.
Alles bij elkaar genomen denk ik dat het Nederlandse examen breder maar minder diepgaand is, en meer op de praktijk georiënteerd. Maar het afleggen van de Eignungsprüfung was een mooie ervaring en ik heb veel mogen leren. Na het afleggen van de eed mag ik me nu ook Wirtschaftsprüfer noemen en niet onbelangrijk: ook verklaringen in Duitsland tekenen.
Ik werk hier aan interessante vaktechnische vragen en projecten, ga zo vaak als het kan skiën, mountainbiken en kan enorm van het buitenleven in de Beierse Biergärten genieten. Op goede dagen heb ik vanuit mijn kantoor een prachtig uitzicht op de Alpen. Er zijn beroerdere plekken om te werken en leven.
Zuipen voor de zaak
Als accountant heeft u vast weleens op de vrijmibo een pilsje of wit wijntje onder de tong laten chambreren, terwijl u de lastige zaken van de afgelopen week besprak. Wat blijkt: de kans is groot dat u op dat moment daadwerkelijk tot betere inzichten kwam.
Althans, dat beweert professor Andrew Jarosz, van Mississippi State University. Volgens zijn onderzoek zijn mensen beter in creative problem solving als ze een paar glaasjes op hebben, dan wanneer ze broodnuchter zijn. Jarosz voerde twintig mannelijke proefpersonen alcoholische versnaperingen totdat hun promillage net onder de grens lag voor deelname aan het verkeer. Vervolgens kregen ze vijftien vragen om hun vermogen tot creatieve probleemoplossing te testen. De aangeschoten proefpersonen losten gemiddeld twee tot drie problemen meer op dan de nuchtere proefpersonen. Daarnaast deden ze korter over elke vraag.
De onderzoekers waarschuwen echter dat het geen goed idee is om op kantoor de barrista permanent in te ruilen voor een barman. “Als je even out of the box moet denken, dan kunnen een paar drankjes helpen. Maar het moet echt bij een paar drankjes blijven. Zodra het promillage voorbij 0,8 komt gaan de ideeën hard achteruit, en ben je ook nog eens minder goed in staat om te herkennen dat een idee slecht is.”
Jarosz benadrukt ook dat het drinken van alcohol alleen werkt bij het oplossen van problemen waarbij een sterke focus juist in de weg zit. Complexe wiskundige problemen en een biertje zijn daarom geen goede combinatie, omdat die focus daar juist wel weer nodig is.
Lees er meer over op hbr.org (‘Drunk people are better at creative problem solving’).
Financials aan de lijn
In beroepen met een hoge werkdruk (zoals ook de accountancy) wordt nogal eens cocaïne gebruikt, zegt men. Onderzoek van het Europese agentschap voor drugs EMCDDA lijkt dat te bevestigen: in Europa staan alle financiële centra in de top tien van steden waar het meeste cocaïne wordt gebruikt.
Het EU-agentschap test jaarlijks hoeveel drugs er in het rioolwater zit in zestig Europese steden. Kijkend naar cocaïnegebruik vinden we Amsterdam op de achtste plaats. De Amsterdamse Zuidas, ook wel bekend als de ‘Snuifas’, moet de financiële centra in Genève (6), Londen (3) en Zürich (2) voor zich dulden. Aanvoerder van de lijst is Barcelona.
Opvallend is dat Amsterdam en Eindhoven wat betreft ecstasygebruik alle andere Europese steden ver achter zich laten. In Amsterdam wordt er 230 milligram per duizend inwoners per dag gemeten, in Eindhoven 165 mg. Bij de nummer drie, Antwerpen, is dit ‘slechts’ 95,3 mg. Het European Drug Report 2017 is te vinden via www.emcdda.europa.eu.
Selfie kan je de kop kosten
Accountants die op zoek zijn naar een nieuwe baan, doen er goed aan om hun profielen op social media op ‘privé’ te zetten, inclusief hun profielfoto, en geen selfie te gebruiken op LinkedIn. Want zo’n zelfgemaakte foto kan je namelijk werktechnisch de kop kosten.
Bijna iedereen doet het: iemand even googelen. En recruiters doen dat ook. Vaak stuit je dan op een Facebook- of Instagram-profiel van de betrokken persoon. Uit onderzoek van vacaturewebsite CV Library onder elfhonderd werknemers en tweehonderd recruiters blijkt dat 23,3 procent van de accountants hun social media-profielen niet hebben afgeschermd. En zeker als je werk zoekt is dat niet slim; profielfoto’s op social media zijn namelijk vaak selfies, en meestal niet de meest professionele foto’s.
Veel werkzoekenden gebruiken selfies daarnaast ook als foto op LinkedIn. En dat terwijl 61 procent van de recruiters een selfie onacceptabel vindt op een professioneel profiel. “Recruiters blijken het niet zo te waarderen wanneer selfies ook voor professionele doeleinden worden gebruikt. Jij vindt misschien dat jouw selfie er prima uitziet, maar het merendeel van de recruiters denkt daar anders over, en dat kan je de baan kosten”, aldus CV Library.
Accountants staan ‘altijd aan’
De afgelopen tijd is er weer veel te doen over de werk-privébalans van accountants. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat jonge accountants de werkdruk te hoog vinden. Ook in het Verenigd Koninkrijk speelt dit probleem: tachtig procent van de Britse accountants zegt dat ze ook buiten werktijd te vaak met werk bezig zijn.
Economia, de nieuwswebsite van de Britse beroepsvereniging voor accountants (ICAEW), schrijft dat eveneens tachtig procent van mening is dat het ‘altijd aan’ zijn, oftewel, altijd bereikbaar zijn via de mail en de telefoon, een negatieve impact heeft op hun psychische gezondheid. Daarnaast zorgt het voor slaapproblemen en uitputting. Ook het gezinsleven lijdt eronder.
Onlangs bleek uit een onderzoeksrapport van Nyenrode Business Universiteit en de NBA Young Profs dat jonge accountants in Nederland gemiddeld zestig uur per week werken en studeren in het drukke seizoen, dat ongeveer negentien weken duurt. De verstoorde werkprivébalans die dat oplevert is de meest genoemde reden om het beroep binnen enkele jaren te verlaten.
Accountant plotseling ster van ijshockeywedstrijd
De Amerikaanse accountant Scott Foster haalde onlangs het nieuws in de VS toen hij plotseling werd opgeroepen als reservekeeper voor een ijshockeywedstrijd, geen enkele puck doorliet en verkozen werd tot player of the game.
In de ijshockeywereld in de VS hebben veel teams een poule van twee reservekeepers, die per wedstrijd rouleren. Ze worden haast nooit opgeroepen, omdat elk professioneel team ook standaard al een of meer reservekeepers heeft. Om dus aan bod te komen moeten er minstens twee en vaak zelfs meer keepers geblesseerd zijn.
Op 30 maart 2018 was Foster door de Chicago Blackhawks opgeroepen, als reserve voor een ijshockeywedstrijd tussen de Blackhawks en de Winnipeg Jets. “Ik ga meestal naar boven toe en kijk de wedstrijd vanuit de persbox, haal wat te eten en ga weer naar huis”, aldus Foster. Maar dit keer liep het anders: twee keepers waren geblesseerd, en de derde reserve viel uit tijdens de wedstrijd. Ineens moest Foster het ijs op voor zijn professionele ijshockeydebuut; op 36-jarige leeftijd, voor een publiek van bijna 22.000 man.
Tegen alle verwachtingen in lukte het, ondanks vele doelpogingen, de Jets totaal niet om Foster voorbij te spelen. Het publiek begon massaal zijn naam te scanderen, en uiteindelijk wonnen de Blackhawks dankzij Foster met 6-2. “Toen ik me omkleedde om het ijs op te gaan, voelde ik pas de schok. Daarna was een soort van black out tot na de wedstrijd”, zei Foster achteraf.
In een interview na de wedstijd reageerde hij nuchter op zijn prestatie: “Je zou denken dat er nu veel druk op me ligt, maar om eerlijk te zijn word ik morgen wakker, doe ik mijn pak aan en ga ik gewoon weer naar mijn werk. Dus wat voor druk zou ik moeten voelen?”
Het interview met accountant-keeper Scott Foster na de wedstrijd is te vinden op YouTube.
Hebbeding: Hollandsche waar
Vervoer: Carver is terug
De Carver One werd gepresenteerd in 2003, reed meer dan 180 km per uur, maar was zijn tijd te ver vooruit. Vijftien jaar later is Carver terug met een elektrische stadsversie, die net als destijds spectaculair maar veilig kantelt in de bochten. Dat komt door Dynamic Vehicle Control, een kantelmechanisme dat omvallen voorkomt en het voertuig een maximale tilting hoek van 45 graden geeft. De Carver is met 88 cm amper breder dan een scooter, maar overdekt en met genoeg plaats voor twee personen (achter elkaar) en enige bagage. Het dak kan nog open ook. Topsnelheid is 45 km per uur en de actieradius is maximaal honderd kilometer.
Het Amsterdamse Carver begint in september met de levering van dit stadsvervoermiddel; ideaal om vanuit de kantoortoren aan de Zuidas even een klant in het centrum te bezoeken. Prijs: € 7.990, bestellen en proefrijden kan via carver.earth.
Mobieltje: Fairphone 2
De Fairphone is ontwikkeld vanuit een streven naar betere arbeidsomstandigheden, gebruik van eerlijke materialen en een modulaire, recyclebare opzet. In de herfst van 2017 verwierf het Amsterdamse Fairphone voor € 6,5 miljoen aan nieuwe investeringen, die worden ingezet om vernieuwingen door te voeren in de productie van een zo duurzaam en ‘eerlijk’ mogelijke telefoon. Ook de NBA is bij de Fairphone betrokken. Met enkele andere partijen werkt de beroepsorganisatie samen binnen een zogenaamde Community of Practice.
Boeien, denkt u wellicht, maar is het wat? De Fairphone 2 draait op Android 6.0 Marshmallow, heeft een twaalf megapixel camera, dubbele flitser en een 5-inch 1080p scherm. Bovendien biedt hij ruimte voor twee SIM-kaarten, is de batterij uitneembaar en is het geheugen van 32 GB uit te breiden naar 64 GB. Hij kost € 529. Meer info via fairphone.com.
Tijd 'uut Twenthe': Staudt Watches
Accordeonist Yvo Staudt studeerde conservatorium in Italië, maar was niet gelukkig en stortte zich daarom op zijn passie voor mechanische horloges. Hij kon het ‘perfecte’ horloge niet vinden en besloot het zelf te gaan bouwen. Terug uit Italië leende hij het maximaal mogelijke bedrag van zijn studiefinanciering en ging aan de slag. In oktober 2014 presenteerde hij de Staudt Praeludium.
Alle 45 exemplaren van dat door hemzelf geassembleerde horloge waren begin 2015 al verkocht en zijn geld was op. Een klant bood vervolgens aan hem financieel te ondersteunen. Dat resulteerde in de huidige Praeludium-collectie. Zoals de Praeludium Chronograph. Prijs vanaf € 2.989. Voor meer gefortuneerde accountants kent de collectie ook een gouden Praeludium Guilloche, voor veertien mille. De webshop van het Twentse Staudt Watches is nog under construction, maar de horloges zijn te koop via een aantal juweliers. Meer info via staudtwatches.nl.
Aanpak CO2-uitstoot door bedrijven schiet tekort
Te weinig ondernemingen hebben hun administratie ingericht op het verminderen van broeikasgassen. Veel bedrijven hebben op dit gebied geen concrete doelstellingen. Vaak ontbreekt een administratie over de reductie van CO2-uitstoot, hoewel de meet- en rapportagemethodiek hiervoor klaarligt.
Dat blijkt uit onderzoek van de NBA en de Rijksuniversiteit Groningen onder financieel professionals. Bij slechts 28 procent van de ondermingen wordt de uitstoot gemeten. Daarbij gaat het vooral om grote organisaties. CO2-beleid is op dit moment vooral een boardroom onderwerp en nog nauwelijks onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. De CO2-rapportage is nauwelijks gestandaardiseerd en voldoet meestal niet aan internationale normen, zoals het wereldwijde Greenhouse Gas Protocol voor bedrijven.
Slechts acht procent van de respondenten geeft aan ‘in zeer grote mate’ betrokken te zijn bij CO2-beleid. 44 procent is dat helemaal niet. Liefst 82 procent vindt dat zij als financial betrokken zouden moeten zijn. Concrete CO2-doelstellingen en wettelijke maatregelen worden als belangrijk gezien om de broeikasgasreductie binnen organisaties te stimuleren. Volgens de beroepsorganisatie is meer kennis nodig bij financieel professionals over hoe ze CO2-reductie kunnen verankeren in de bedrijfsadministratie. Dan kunnen zij een grotere rol spelen in de aanpak daarvan.
Een uniforme standaard kan hierbij helpen. De NBA stelt ook in haar visiedocument dat accountants meer toegevoegde waarde kunnen leveren door betrouwbaarheid toe te voegen aan niet-financiële bedrijfsinformatie, bijvoorbeeld op het terrein van duurzaamheid en MVO.
Klimaatdoelstellingen
De resultaten van het onderzoek zijn voor de NBA reden voor bezorgdheid, mede met het oog op het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. De onderzoekers vragen zich af in hoeverre het wenselijk is om een standaard voor CO2-uitstoot op te nemen in het nieuwe klimaat- en energieakkoord. De minister van Economische Zaken wil hierover deze zomer een akkoord op hoofdlijnen presenteren.
De NBA wil naar aanleiding van het onderzoek het gesprek aangaan met het Rijk en relevante belangengroepen, over hoe de verslaglegging van CO2-reductie door bedrijven beter kan worden verankerd.
Het onderzoek ‘CO2 staat nauwelijks op de financiële agenda’ is te vinden op nba.nl.
Ingeschreven
David Stolker (30) ontving op 18 mei 2018 zijn RA-diploma. Hij is werkzaam bij EY. Drie vragen.
Wat is er zo leuk aan het werken in Londen?
Londen is een wereldstad, zowel om te wonen als te werken. Een zeer diverse, internationale en bruisende omgeving, op slechts een uurtje vliegen van familie en vrienden thuis. Na IFRS de afgelopen jaren te hebben bestudeerd en toegepast, is het interessant om nu zo nauw bij de IASB en het IFRS Interpretations Committee betrokken te zijn.
Verwacht je dat de brexit gevolgen heeft voor je functioneren daar?
Mijn assignment duurt twee jaar. Wanneer brexit een feit is (eind maart 2019), zit die periode er al grotendeels op. Bovendien werk ik in een team met diverse collega’s van buiten de EU. Zij wonen en werken hier ook gewoon. Voorlopig merk ik vooral wat van brexit als ik de krant opensla.
Welke ontwikkelingen zie je in de internationale verslaggeving?
Na een periode van relatieve rust is het nu alle hens aan dek met IFRS 9, 15 en 16. In algemene zin zijn de standaarden er mijns inziens niet eenvoudiger op geworden en speelt oordeelsvorming een steeds belangrijker rol. Dat maakt het werk uitdagend, zowel voor accountants als ondernemingen. Belangrijk is wel dat regelgeving en uitkomsten begrijpelijk blijven voor een breder publiek.