Magazine

FYI

Van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam en weer terug? - Werknemers pesten voor een beter resultaat - Psychische klachten door te saai werk - Grote accountantskantoren in top 100 voor LGBT’ers - Hebbeding: je Bitcoinsleutels op zak - AI verdringt accountants niet.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Expat: Van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam en weer terug?

Ervaringen van Nederlandse accountants ‘in den vreemde’. Dit keer: Vincent Tophoff vanuit New York.

In 2006 vertrok ik voor een periode van drie jaar naar de stad van onze voorvaderen: New York, het voormalige Nieuw Amsterdam. Nu is het 2018 en ik zit er nog. Waarom? Omdat het erg goed bevalt!

Ik vertel de mensen hier dat mijn missie is om New York weer onder Nederlandse vlag te brengen. Iets waar velen niet onwelwillend tegenover staan, zeker in het huidige politieke klimaat. Tot het zover is, en als dekmantel voor mijn eigenlijke doeleinden, werk ik voor de International Federation of Accountants, ofwel IFAC, de “moeder aller beroepsorganisaties”.

Bij IFAC houd ik me bezig met support voor ‘Professional Accountants in Business’, in nauwe samenwerking met beroepsorganisaties van accountants uit alle windstreken, inclusief actieve ondersteuning door de NBA. Gezamenlijk ontwikkelen wij guidance en thought papers over zaken als business reporting, governance, risk management, internal control, sustainability, management accounting en financial management. Ook draag ik bij aan het werk van andere (internationale) organisaties, zoals COSO, ISO, de United Nations en de OECD, en van onze member organizations natuurlijk. Veel van dat werk is terug te vinden op onze IFAC Global Knowledge Gateway, inclusief diverse artikelen van mijn hand.

Daarnaast leid ik IFAC’s Accountability Now initiatief, een campagne voor meer transparantie en betere verantwoording in de publieke financiële verslaggeving, waar ook de NBA zich achter heeft geschaard.

Waarom bevalt het mij hier zo goed? Ten eerste is het weer hier veel beter dan in Nederland: warme zomers en koude winters, maar dan meestal zonnig, helder en strak blauw. Er is ook ongelofelijk veel ruimte: ik woon midden in het bos, op minder dan vijftig minuten van Manhattan, niet ver van het strand en diverse skigebieden. Maar bovenal: de mensen zijn hier erg vriendelijk, zelfs in de grote stad. En vanwege de enorme diversiteit kom je in aanraking met lieden van allerlei slag.

Zou ik weer terug naar Nederland willen? Wat denk je na het bovenstaande gelezen te hebben? Liever zou ik collega’s hier ontvangen, in onze nieuwe ‘Nederlandse Overzeese Rijksdelen’. Samen met de andere Nederlandse accountants in de greater NYC area hebben we hier regelmatig bijeenkomsten. Wellicht tot ziens in Nieuw Amsterdam!

Werknemers pesten voor een beter resultaat

Powernap-kamers kunnen weer printerhokken worden. Niks geen muziekruimte, weg met de dure Nespresso-apparaten. En alle hippe zitzakken waar niemand ooit op zit mogen ook de prullenbak in. Want wat blijkt: chagrijnige werknemers presteren beter.

Dat kopte RTL Z onlangs, op basis van Amerikaans onderzoek (Effect of Mood on Workplace Productivity) onder bijna drieduizend medewerkers bij negen callcenters. De uitkomst was onverwacht: wanneer werknemers aangeven dat zij gelukkig zijn, ontstaat er een dip in hun productiviteit.

De reden daarachter zal voor velen echter wel herkenbaar zijn: wanneer mensen gelukkig zijn, kletsen ze elkaar de oren van het hoofd. Dat gaat ten koste van de productiviteit op korte termijn. Op de lange termijn is een gelukkige werknemer echter wel beter dan een chagrijnige: gelukkige werknemers hebben minder last van stress en blijven daarom langer bij een bedrijf. En ze zijn ook minder vaak ziek.

Gelukkig is er nog een andere manier om prestaties te verbeteren, ook op lange termijn: wapperen met geld. Zodra productiviteit werd gekoppeld aan een salarisverhoging of bonus bleek de invloed van het humeur op prestaties af te nemen.

Dus voortaan, als een van je op en top vrolijke collega’s je voor de zoveelste keer dwingt om naar plakkerige babyfoto’s te kijken, weet dan dat dat in elk geval kortstondig goed is voor jouw productiviteit. Mocht het vrolijke geklets echter te lang aanhouden en stress opleveren, vraag dan, met dit onderzoek in de hand, om salarisverhoging of een bonus.

What’s in a name

Jessica Boekhoudt haalde haar diploma op als derde generatie in een familie van accountants.

Haar opa was AA-accountant, haar vader werkte in de accountancy bij het vroegere Dijker & Doornbos. ‘Bijna-AA’, zo noemt hij het zelf. En ook de derde generatie kiest voor het vak van rekenmeester. Wat wil je ook, met zo’n achternaam: Jessica Boekhoudt haalde eind januari, als vers afgestudeerd registeraccountant, haar diploma op bij de NBA in Amsterdam. Haar trotse vader zat in de zaal.

Jessica is inmiddels manager in de auditpraktijk bij Mazars, waar ze sinds 2014 werkzaam is. Eerder was zij in dienst bij PwC en tijdens haar studie aan de Vrije Universiteit werkte zij al bij een administratiekantoor in Zaandam, waarvan haar moeder mede-eigenaar is. Het vak zit in de genen, zogezegd.

Psychische klachten door te saai werk

Bijna een derde van de accountants in het Verenigd Koninkrijk heeft last van psychische klachten. Daardoor gaan ze vaak met tegenzin naar hun werk.

Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite CV Library, waar de Britse beroepsorganisatie voor accountants (ICAEW) uit citeert op haar nieuwswebsite Economia. Van de twaalfhonderd respondenten zegt 30,4 procent last te hebben van psychische klachten. Meer dan de helft van die groep (51 procent) zegt dat depressieve klachten en angstklachten ervoor zorgen dat zij met veel tegenzin naar het werk gaan.

Verder geeft 43,5 procent van de respondenten aan dat de psychische klachten die zij ervaren voor het grootste gedeelte door het werk worden veroorzaakt. Hoofdoorzaken zijn een saaie baan (42,1 procent), gebrek aan vertrouwen in eigen kwaliteiten (31,6 procent) en contact met klanten (26,3 procent). Eveneens verontrustend is dat bijna de helft (47,8 procent) van de accountants zegt dat hun werkgever geen protocollen of systemen heeft waardoor mensen met klachten ergens terecht kunnen.

Veel respondenten (86,7 procent) denken dat werknemers baat kunnen hebben bij trainingen over geestelijke gezondheid. En iets meer dan de helft (57,1 procent) gelooft dat werknemers met problemen ook veel kunnen hebben aan één-op-één sessies met managers.

De onderzoekers adviseren werknemers vooral om goed te letten op de bedrijfscultuur bij het kiezen van een werkgever. En het helpt ook als die werkgever begrijpt hoe je mensen met psychische problemen kunt ondersteunen. Op het werk praten over je geestelijke gezondheid blijft tegelijk moeilijk; maar dertien procent van de werknemers
durft dat aan.

Grote accountantskantoren in top 100 voor LGBT’ers

Inclusiviteit is een belangrijk thema voor veel werkgevers. Goed nieuws: PwC, KPMG en EY staan alle drie in een Britse top 100 van meest inclusieve werkgevers voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen.

PwC staat in de jongste ranglijst van Stonewall op plek 33, op de voet gevolgd door KPMG (35). EY is te vinden op plek 79. Dat kantoor kwam vorig jaar nog niet voor in de top 100. De eerste plek is voor de National Assembly for Wales, gevolgd door advocatenkantoor Pinsent Masons en woningcorporatie Gentoo. Verschillende organisaties uit sectoren zoals de advocatuur, financiële instellingen, consultancy, de overheid en het onderwijs presteerden goed, aldus de LGBT-voorvechters van Stonewall.

De ranglijst 2018, de veertiende editie, brengt voor het eerst ook de inclusiviteit van transgenders in beeld. De lijst is gebaseerd op onderzoek onder 434 werkgevers, die hun inclusiviteitsbeleid aan de hand van tien punten moesten toelichten. Ook deelden negentigduizend werknemers via een anonieme enquête hun ervaringen rondom diversiteit en inclusiviteit.

De uitkomsten werden dit jaar gelanceerd in de Chartered Accountants’ Hall, het hoofdkwartier van de Britse beroepsorganisatie ICAEW. Die organisatie sprak de hoop uit dat meer accountantsorganisaties, ook kleinere partijen, zich sterk zullen maken voor een goed inclusiviteitsbeleid en zo zullen stijgen op de ranglijst van
Stonewall.

Hoewel er jaarlijks vooruitgang wordt geboekt, blijkt uit de enquête dat discriminatie op de werkplek nog te vaak voorkomt. Bijna een vijfde van de lesbische, homoseksuele en biseksuele respondenten werd geconfronteerd met negatieve opmerkingen of gedrag van collega’s op het werk, vanwege hun seksuele geaardheid. De ranglijst is te vinden via stonewall.org.uk.

Hebbeding: je Bitcoinsleutels op zak

De koers van de Bitcoin stuitert als een skippybal, maar de digitale munt is nog altijd veel meer waard dan een paar jaar geleden. Tijd voor een draagbare bitcoinkluis.

Rapper 50 Cent liet zich na het voltooien van een muziekalbum in 2014 uitbetalen in Bitcoins. Het album flopte jammerlijk, maar leverde de muzikant annex acteur toch nog zo’n acht miljoen dollar op. Met dank aan de explosief gestegen koers van de digitale munt.

Zulke voorbeelden maken hebberig, zeker in een tijd waarin de bank niet scheutig is met spaarrente. Ook al waarschuwen zelfs de bedenkers van cryptovaluta voor het volatiele karakter en benadrukken ze dat digitaal geld niet geschikt is als oudedagsvoorziening, toch stappen steeds meer mensen in het avontuur van de cryptomunt. Inmiddels bezitten zo’n zeshonderdduizend Nederlanders cryptovaluta zoals de Bitcoin, Ethereum of Ripple. Maar hoe bewaar je de waardevolle codes van je digitale geld? Daarvoor gaan zogenaamde ‘bitcoinkluisjes’, een soort speciale USB-sticks, nu als warme broodjes over de toonbank.

Online-aanbieder Bol.com verkoopt van de populaire hardware-wallet Ledger Nano S inmiddels enkele honderden exemplaren per week, zo berichtte BNR Nieuwsradio recent. In de wallet zit een chip, die de digitale sleutels bewaart. Volgens veel cryptomuntbezitters is de wallet, die lijkt op een usb-stick, een veilige manier om je digitale sleutels te bewaren. De wallet is offline en zo gebouwd dat derden er niets af kunnen halen. Hij is beveiligd met een pincode en kan bij misbruik de inhoud wissen.

“De codes staan op dat apparaatje en die kunnen er op geen enkele manier af worden gehaald”, stelde Bitcoin-expert Jacob Boersma van Deloitte op de zakenzender. Hij vindt het een gebruiksvriendelijke oplossing, maar waarschuwt wel voor enkele risico’s. “Je kunt het kwijtraken en na plotseling overlijden weet niemand jouw pincode meer. En je wilt natuurlijk wel dat jouw erfgenamen bij je cryptocurrencies kunnen.”

Fabrikant Ledger waarschuwt zelf voor het tweedehands aanschaffen van de Nano S, bijvoorbeeld via kanalen als EBay of Marktplaats. Gewiekste oplichters kunnen de wallet zo prepareren dat ze ook na verkoop ervan nog toegang hebben tot de digitale inhoud, die dan naar een andere wallet kan worden overgeboekt. Koop het apparaat dus nieuw en via erkende kanalen, benadrukt de fabrikant. Het bedrijf past ook de software aan, zodat klanten het voortaan merken als iemand met het crypto-stickje heeft gerommeld.

Hebbeding of niet: de Ledger Nano S kost € 137,50 (Bol.com).

AI verdringt accountants niet

De accountancy gaat wel veranderen door kunstmatige intelligentie (AI), maar het werk verdwijnt niet.

Dat zegt Mike Baccala, assurance innovation leader bij PwC US. Baccala schreef mee aan het PwC-rapport ‘2018 AI Predictions’, dus hij zou het moeten weten. In het Journal of Accountancy legt hij uit dat PwC al regelmatig met AI werkt bij het doorspitten van contracten en cijfers. Maar het heeft er niet toe geleid dat hij met minder mensen werkt.

Het effect is vooral dat saaie klussen, zoals het verzamelen en goed organiseren van allerlei data, nu sneller verlopen door de inzet van AI. Omdat er tijd overblijft kunnen mensen de afwijkende data nu echt goed controleren. Daar komt bij dat de inzet van AI ook meer afwijkende data oplevert, omdat de verwerkingssnelheid het mogelijk maakt om alle data te controleren, in plaats van alleen steekproeven te verrichten.

Maar ook Baccala geeft toe dat accountants nog wel wat extra skills kunnen gebruiken om goed mee te kunnen komen in het tijdperk van AI. Zoals meer kennis over dataverwerking, het vertalen van uitkomsten naar de klant (storytelling) en meer begrip van mogelijke toepassingen van AI.

Kortom, er staat voorlopig nog geen leger robots voor de deur om uw bureau in te pikken. Maar het wordt wel steeds belangrijker om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en zo nodig bij te scholen. Uit een ander onderzoek van EY onder AI-professionals blijkt ook dat er een flink tekort is aan AI-experts en dat het opzetten van trainingsprogramma’s op dat vlak meer prioriteit moet krijgen. Baccala wijst erop dat de werkgever daar ook een verantwoordelijkheid in heeft: “Elke organisatie die iets met deze ontwikkeling wil doen komt niet ver met AI, als ze niet hun mensen upskillen.”

Ingeschreven

Bas ter Stege (31) ontving op 1 december 2017 zijn RA-diploma. Hij is werkzaam bij de Belastingdienst. Drie vragen.

Waarom heb je destijds gekozen voor een functie als tax auditor bij de Belastingdienst?

Het duaal accountancy traject van de Belastingdienst sprake mij enerzijds aan, omdat je naast de accountancy-opleiding ook een fiscale opleiding krijgt. Anderzijds krijg je bij de Belastingdienst veel ruimte en tijd om jezelf te ontwikkelen. En je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van onderzoeken.

Hoe belangrijk is de rol van ict bij je dagelijkse werkzaamheden?

Bij onze werkzaamheden worden we steeds meer geconfronteerd met grote databestanden. Het blijkt soms vrij complex om die goed te analyseren, maar aan de andere kant bieden dezelfde bestanden ook veel mogelijkheden. Ik verwacht dat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van data-analyse ons gaan helpen bij het uitvoeren van een audit.

Zouden alle controlerend accountants eigenlijk in overheidsdienst moeten zijn?

Nee, ik denk dat marktwerking heeft bewezen in de meeste gevallen een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden. Ik ben van mening dat je de ongewenste prikkel (het betaald worden door de eigen opdrachtgever) moet ondervangen op een andere wijze, niet beïnvloed door zowel de accountant als de gecontroleerde partij.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.