Magazine

Bronnen

Beroepseer; de spijker op de kop - De betekeniseconomie - Mag ik meneer Kristel even spreken - Onder de loep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Rob Heinsbroek

Beroepseer; de spijker op de kop

Artikel 5, dat is toch dat dingetje uit de oude Gedrags- en Beroepsregels?

Ja inderdaad, even voor de liefh ebbers: ‘De registeraccountant onthoudt zich van al hetgeen schadelijk is voor de eer van de stand der registeraccountants.’ En dit gold uiteraard net zo hard voor een AA-accountant, daar zijn geen verschillen.
Toen in 2007 de nieuwe gedragsregels werden geïntroduceerd (de Verordening Gedragscode VGC) kwam daarin de ‘eer van de stand’ niet meer voor. Dat was toch maar een archaïsche term. Maar in de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen gaan inzien dat we daarmee het kind met het badwater hebben weggegooid.

Zo zie je maar hoe de maatschappelijke context op soms korte termijn kan veranderen. Zowel de buitenwereld die vraagt om een vorm van ethisch reveil bij de accountants zoals minister Dijsselbloem in 2014 op de Accountantsdag, als de beroepsgroep zelf die de cultuur van checklisten en afvinklijsten van zich af wil gooien.
Waar heel wat professionele dienstverleners van bankiers tot makelaars (om maar eens twee beroepen te noemen die flink onder vuur hebben gelegen) hun normen en waarden hebben gereactiveerd, bedenken de accountants dat ze eigenlijk al heel lang een uitgelezen palet beschikbaar hebben.

Tijd dus voor een essaybundel die de beroepseer van de accountant eens flink in het zonnetje zet en het belang hiervan voor het maatschappelijk functioneren van de beroepsgroep duidelijk maakt.
De bijdragen in deze bundel zijn divers en prima. Arnout van Kempen windt er in zijn bijdrage waarin hij het belang van ‘de eer van de stand’ nog eens bekijkt, ook geen doekjes om: “De toe gevoegde waarde van het beroep ligt niet primair in een hoge deskundigheid, maar in een hoge geloofwaardigheid.” Tot een op uitermate charmante wijze opgeschreven pleidooi voor inkomensnormering bij openbaar accountants van eminence grise Jules Muis aan toe die duidelijk geen kanshebber wil zijn voor de populariteitsprijs.

Kortom; een meer dan uitstekende bundel die de discussie goed voedt.
Ik heb in de afgelopen jaren al een paar keer bij een boekbespreking gezegd dat “deze toch eigenlijk wel tot de verplichte literatuur mag worden gerekend”, dus laten we het bij deze prachtbundel eens anders doen; een boek over het belang van de beroepseer van en voor de accountant, in het huidige maatschappelijke krachtenveld waarin ethisch handelen weer de norm begint te worden? Dat is de spijker op de kop geslagen! Dus eigenlijk; toch maar verplicht.
En tot slot wijs ik u nog even op het ‘zakboekje Eer van de stand’ dat bij de vorige editie van de Accountant was bijgesloten. Dat past in de binnenzak en dan heeft u het altijd bij zich. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Margreeth Kloppenburg en Thijs Jansen (red.): Artikel 5 - de beroepseer van de accountant, Stichting Beroepseer 2017, ISBN 978 94 92458 06 3

De betekeniseconomie

“Als de leiders van vandaag en morgen hebben wij de kans om de levens van miljarden mensen te verbeteren.”

Zo, dat is geen misselijke ambitie. En op zich ook goed om economie eens van de meer softe kant te benaderen maar hoe hoog wil je dan van de toren blazen? Hurst is duidelijk niet bescheiden. Dit wordt geen uitgebreide recensie, dat laten we graag aan de lezer over. Laat ik het zo zeggen: indien u heilig overtuigd bent dat de huidige social media-zappende millennial-generatie in de groene deel-auto de wereld gaat veranderen, dán is dit boek voor u. Als u daarentegen vindt dat het allemaal wel een onsje minder kan, dan is dit boek nog steeds interessant maar kunnen de zeer rooskleurige geschetste toekomstperspectieven tot de nodige wrevel leiden.
Verder lijkt het boek af en toe een beetje te letterlijk uit het Engels vertaald te zijn, maar het is prima te doen.

Aaron Hurst - De Betekeniseconomie - geluk en welzijn als drijvende kracht in plaats van economische winst, Scriptum 2017, ISBN 978 94 6319 028 2

Mag ik meneer Kristel even spreken

Een vrouw van 23 die directeur is van een bedrijf dat containers bouwt, tsja dan ben je wel het haasje.

Maar gelukkig is Kristel Groenenboom gezegend met een goed gevoel voor humor én een aardig pennetje om over haar ervaringen in deze traditionele mannenwereld (de bouw) te schrijven. Het boek is zo opgezet dat in elk hoofdstuk een vooroordeel jegens vrouwelijke ondernemers eens goed wordt aangepakt. En Groenenboom weet over haar eigen ervaringen als jonge vrouwelijke directeur de nodige sterke voorbeelden te geven.
Aan de ene kant jammer dat deze boekjes nog steeds moeten worden geschreven, maar aan de andere kant - als we het als ‘vermaeck’ zien - blijven ze wel heel leuk om over te grinniken.

Kristel Groenenboom: Mag ik meneer Kristel even spreken, Haystack 2018, ISBN 9789461262417

Onder de loep

Inmiddels alweer een vijfde bundel van opinies, artikelen, blogs van Marcel Pheijffer.

De toon is inmiddels bekend; kritisch, signalerend, observerend, soms met opzet prikkelend, maar in principe altijd met een goede insteek voor het accountantsberoep en de sector en soms wat zaken die daarmee zijdelings hebben te maken.
Inclusief de columns die Pheijffer in de afgelopen jaren voor Het Financieele Dagblad heeft geschreven. En dan is het met 383 pagina’s nog flink doorkauwen.

Marcel Pheijffer: Accountancy en andere zaken onder de loep (5), Boom juridisch 2017, ISBN 978 94 6290 440 8

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.