Zoom: de summercourse
Geen vakantie gepland - Spontaan en ludiek - Doorpakken - Leren per jaarlaag.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2017
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Geen vakantie gepland
In huwelijksvoorwaarden is vaak een periodiek verrekenbeding opgenomen. Maar vervolgens voeren de gehuwden dat maar zelden uit. Dat kan bij een scheiding tot behoorlijke problemen leiden, ziet Peter Hamers van Hamers Accountants in Tilburg: “Mijn advisering moet in dergelijke gevallen tot in de puntjes verzorgd zijn. Daarom houd ik mijzelf voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen rond dit beding.” Bij Auxilium Adviesgroep in Leusden volgde hij deze vakantie daarom de workshop periodiek verrekenbeding, met Fenna Maertens als docent. Waarom in augustus? “Oh, dat maakt mij niets uit, ik had geen vakantie gepland.”
Hamers (65) zegt “voortdurend aan het leren” te zijn, “maar daar ben ik natuurlijk geen uitzondering in”. Eenvoudig is het echter niet, zegt hij, zeker niet omdat hij naast AA ook nog eens RB is. “Ik worstel er wel mee. De druk op accountants wordt almaar opgevoerd, er komt steeds meer bij. Ja, ik lig er wel eens wakker van. Rond de toetsingen door de NBA bijvoorbeeld.”
De beroepsorganisatie zou wat Hamers betreft meer mogen optreden als belangenbehartiger dan als ‘boeman’. “Moet een accountant soms alles kunnen? We halen steeds meer naar binnen aan taken en verantwoordelijkheden, maar ik werk nu bijna dertig jaar voor mijzelf en op dit moment zeg ik: volgens mij lopen we onszelf soms voorbij.”
Spontaan en ludiek
“Ik kijk elk jaar weer uit naar het thema fiscaliteit. Je krijgt direct bruikbare kennis aangereikt, met veel praktijkvoorbeelden. En ik heb diepe bewondering voor de spontane en ludieke manier waarop Hans Zwagemaker de materie brengt; echt een topdocent.”
John Dortants, cfo van Xidoor, de grootste Nederlandse fabrikant van kozijnen en binnendeuren, bezoekt “al jaren” de Summercourse van de NBA, waarvan er elk jaar enkele worden georganiseerd. Op locatie - dit keer Landgoed Santpoort - worden de cursisten vier dagen achter achtereen bijgepraat over een reeks van onderwerpen. Naast fiscaliteit gaat Dortants aandacht met name uit naar ondernemingsrecht. “Zeker rondom bestuurdersaansprakelijkheid blijf ik graag op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.”
De kwaliteit van de docenten spreekt hem over het algemeen ook aan. “Ze staan duidelijk boven de stof. Bij externe verslaggeving bijvoorbeeld ook. Dat is natuurlijk bijzonder saaie kost, maar Henk Langendijk brengt die zo ludiek dat je daar niet meer bij stilstaat.”
Deelnemen aan de Summercourse betekent flink doorwerken. “Zeker de woensdag is heel intensief, met drie sessies van drie tot vier uur”, vindt Dortants. “Maar aan de andere kant: zo blijft het programma compact. In een paar dagen kun je zo een groot deel van je PE-punten halen.”
Doorpakken
“Nu even doorpakken en dan ben ik straks een halfjaar eerder klaar.” Marloes de Groot (27) werkt bij Deloitte (Business Process Solutions) en is bezig met haar master accountancy aan Nyenrode Business Universiteit. Ze is iets later dan anderen aan haar hbo-opleiding begonnen, “want ik was een beetje zoekende naar wat ik echt wilde”.
Maar dat is alweer een paar jaar geleden en nu ze weet wat ze wil, gaat de turbo erop. “Met hierna nog de postmaster en dan de praktijkstage is het best een lange weg”, vindt De Groot, “dus als het even kan, zoek ik naar mogelijkheden om te versnellen”.
Het vak externe verslaggeving volgen in de zomer heeft voor haar twee voordelen. “De reguliere cursus viel in het voorjaar, busy season, en toen werkte ik voor audit. Ik heb toen nog twee andere vakken gevolgd, maar met externe verslaggeving erbij zou het te veel zijn geworden. Afgezien daarvan: in het voorjaar duurt de cursus, met alleen maar vrijdagen als cursusdag, drie maanden. En nu gaat het om zes weken, met een periode van twee weken fulltime college. Zo’n hoog tempo, dat vind ik best fijn. Ik heb het idee dat de stof dan beter beklijft en je doet meteen na afloop van de cursus examen. Perfect voor mij.”
Leren per jaarlaag
In de zomer komen jonge KPMG’ers voor drie dagen naar het hoofdkantoor in Amstelveen voor de KPMG Audit Academy. Ter voorbereiding hebben ze enkele e-learnings gedaan, ter afsluiting volgen nog twee dagen in het najaar. Voor medewerkers in de controlepraktijk is dit een verplicht opleidingstraject tijdens de eerste vijf jaar dat ze in dienst zijn bij KPMG.
Senior trainee Valerie van Schendel maakt deel uit van ‘jaarlaag’ drie en rondt vandaag met 22 collega’s de zomersessies van de Audit Academy af. “Vaktechniek en trainingen in sociale vaardigheden wisselen elkaar af”, zegt ze, “het is een heel vol programma, veel informatie in één keer”. Maar gelukkig worden meerdere trainingsvormen gebruikt. “Dan weer een powerpoint-presentatie, dan weer een groepsopdracht.” Ze werkt in Breda voor de auditpraktijk, nu dus voor het derde jaar. “Elk jaar wordt je bijdrage aan het team uitgebreid. Zo kreeg ik laatst een grotere rol bij het inschatten van materialiteit.”
Thomas Zwetsloot, manager binnen kantoor Den Haag van KPMG, is als trainer aan de Audit Academy verbonden. “Vooral omdat ik merkte dat ik mijn collega’s concreet kon helpen door ervaringen te delen die ik zelf een paar jaar geleden ook had”, geeft hij als motivatie. En de dynamiek geeft hem energie. “Ons vak is natuurlijk enorm in beweging. Heel interessant om al die nieuwe ontwikkelingen met een groep jonge enthousiaste collega’s te kunnen bespreken.”