Zoom: de vergadering
Meteen een beslissing - Celebrations - Voorbereiding - Klasje.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2017
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Meteen een beslissing
Bij een klant doen zich nieuwe ontwikkelingen voor, niet allemaal even geruststellend. Dus komt het controleteam van Joanknecht & Van Zelst even bij elkaar voor een tussentijds overleg. De accountant doet verslag van het laatste telefoontje (de directe aanleiding voor het overleg), de andere drie teamleden vullen aan. Controleleider Marlies Vervoordeldonk: “Het hele team moet weten wat er bij klanten speelt, ook de assistenten die het uitvoerende werk doen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de klant op tijd weet hoe wij de situatie beoordelen. Tijdige communicatie voorkomt nare verrassingen.” Dus neemt het team ook meteen een beslissing en wordt er een nieuwe afspraak met de klant gemaakt.
Een vaste agenda heeft een dergelijk overleg niet, zegt Vervoordeldonk. “Ook geen vaste voorzitter. We duiken gewoon een van de werkruimtes in, telefoons even op stil en we brengen elkaar op de hoogte. Dan beoordelen we de situatie en beslissen we hoe we verder gaan.” De inrichting van het kantoor maakt het houden van zo’n laagdrempelig overleg eenvoudig. “We werken in een open ruimte met aan de zijkanten, alleen door glas afgescheiden, die werkruimtes. Geen lamellen of zoiets, we houden het open en toegankelijk. Ja, de deur kan dicht. Inhoudelijk hebben we binnen het kantoor geen geheimen voor elkaar, maar als je anderen stoort met je overleg, is het toch handig dat die deur dicht kan.”
Celebrations
Of accountants echte vergadertijgers zijn? Anne-Marike van Arkel, algemeen directeur van de NBA, betwijfelt het. “Het werk brengt natuurlijk met zich mee dat er veel valt te bespreken”, zegt ze, “maar ik geloof toch niet dat ze er nu zo verzot op zijn. Gewoon aan het werk, dat doen ze volgens mij het liefste”. Wat niet wegneemt dat de maandelijkse bestuursvergadering van de NBA, in de Frielinkzaal van het gebouw van de beroepsorganisatie, een behoorlijk langdurige aangelegenheid kan zijn. “Een overvolle agenda en veel deelnemers, dan is dat eigenlijk niet te vermijden”, aldus Van Arkel. Na de reguliere vergadering volgt bovendien een beleidsvergadering, waarin een onderwerp wordt uitgediept en waarvoor soms gasten worden uitgenodigd. Een lange zit dus, af en toe. Zo lang, dat het niet altijd te vermijden is tussendoor de telefoon in de gaten te houden. “Ik vind eigenlijk dat ik hem in de tas moet houden, maar als het nodig is, wil ik toch kunnen reageren.” Dus ligt de telefoon op tafel.
De interne mens wordt intussen tevreden gehou den met watertjes, thee en koffie en niet te vergeten de schaal met celebrations, de gevulde chocolade reepjes die volgens Van Arkel gretig aftrek vinden. Snelle suikers die - even - helpen om scherp te blijven.
Voorbereiding
Maandelijks vergadert het managementteam van ADW Accountants (Harderwijk, Zeewolde en Nijkerk) over de kantoorontwikkeling. Automatisering komt regelmatig terug als thema, zegt vennoot Mirjam Hilhorst: “We zijn nu bijvoorbeeld overgestapt op nieuwe software en moeten de prioriteiten bepalen bij de implementatie. En hoe we de software kunnen gebruiken om onze werkwijzen verder te optimaliseren. We spraken vandaag ook over hoe wij onze klanten een volledig digitale boekhouding aan gaan bieden.” Hilhorst leidt de vergaderingen en streeft naar efficiëntie én besluitvorming. “Dat blijft een aandachtspunt”, zegt ze, “er moet wel ruimte zijn voor discussie. En dan vergeet je soms de hoofdlijnen vast te houden”.
Een gedegen voorbereiding is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen vergaderen. “Besluiten nemen gaat beter als de onderwerpen goed zijn uitgewerkt en de vergaderstukken tijdig rondgaan. Dan kunnen we de volgende vergadering weer nieuwe onderwerpen behandelen.” Het blijft wel een uitdaging om elkaar daarin scherp te houden, stelt ze. De overvolle agenda van een accountant wordt immers geregeerd door wat nú moet, vandaag. “Want de klant gaat altijd voor.” Begrijpelijk, maar toch is het goed om ook de managementtaken goed te regelen, zegt Hilhorst. “Want het gaat om de toekomst van het kantoor. Als het goed bij ons gaat, dan kunnen wij ook goed voor onze klanten zorgen.”
Klasje
Het is ernst voor de dertien studenten van de duale fiscale accountancyopleiding van de Belastingdienst. In vergadercentrum De Wereld in Utrecht - de zaal heet Australië - hebben ze hun laatste cursusdag voor het tentamen Controletechniek voor de omzetbelasting. Een hele dag zwoegen, van half tien tot vier. “Rond twee uur ben je dan wel blij dat je een paar opdrachten mag maken”, zegt student Rick Hendriks. Hij is bijna aan het eind van zijn tweede jaar, het laatste wat betreft het interne deel. Daarnaast volgt ‘het klasje’ ook nog de RA-opleiding aan een van de universiteiten. Als vooropleiding hebben de meesten hbo- of (bachelor) wo-accountancy gedaan. De Belastingdienst betaalt de hele opleiding en de cursisten krijgen tijdens hun studie een salaris.
Hendriks hoopt straks bij de Douane aan de slag te gaan. “De opleiding werd de afgelopen twee jaar afgewisseld met werkperiodes bij de verschillende onderdelen van de dienst. Dan krijg je voeling met de praktijk. En ontdek je waar je voorkeuren liggen. Maar het staat niet vast dat iedereen de functie van zijn voorkeur krijgt. Spannend dus.”