Bronnen
De OK-score - Super verslavend - Het klopt wel, maar het deugt niet - Dress to impress - Ik ben zo ongelofelijk goed - Tidying up.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2017
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Rob Heinsbroek
De OK-score
Om te beginnen blijft het natuurlijk een wonderlijk fenomeen; de OK-score van Willem Okkerse is een stukje software en bevindt zich op een externe harde schijf in een kluis in huize Okkerse.
Daarmee is de toon meteen gezet. Weinig lezers van Accountant zullen de OK-score niet kennen maar slechts weinigen weten er wat meer van en slechts één persoon weet van de hoed en de rand: de eigenaar van de sleutel van de kluis.
Wat volgt is een leuk leesbare how the OK-score came into being. Uiteraard wordt de exacte werking niet uitgelegd, maar na lezing bent u keurig op de hoogte van de algemene principes en uitgangspunten. En het is ook nog fijn toegankelijk geschreven. Immers, wat is de OK-ratio (tezamen met de OK-solvabiliteit vormt deze ratio de OK-score)? “Het getal geeft de mate aan waarin een onderneming in staat is haar eigen broek op te houden met eigen financiering.” (pagina 47). Lezenswaardig dus en de sleutel van de kluis blijft voorlopig nog in handen van Okkerse himself.
Jeroen Siebelink: Beleggen met voorkennis - het geheim van de OK-score, Uitgeverij Dialoog 2017, ISBN 9789461262172
Super verslavend
Nog even de laatste mailtjes checken, nog even een like uitdelen, nog een laatste swipe...
Herkent u dit? Dan bent u ook een slachtoffer geworden van de ingenieuze wijze waarop ontwerpers de hedendaagse handige technologie ontwerpen, namelijk als een verslavend genotsmiddel. Dit is althans de stelling van Adam Alter en hij werkt het met flink veel voorbeelden goed uit. Overigens is de schrijver zeker niet anti-technologie of anti-software. Zeker niet, hij hangt de verstandige stelling aan dat technologie an sich neutraal is, maar hóe we het programmeren en gebruiken de morele dimensie bepaalt.
Gelukkig ontbreken ook de tips om verslavend gedrag onder controle te krijgen niet: Alter citeert uit een behoorlijk aantal onderzoeken die beschrijven hoe onder andere beeldscherm- en internetverslaving bij jonge kinderen en tieners is te voorkomen.
Al met al hoeft u uw smartphone echt niet weg te gooien, maar de beste tip is ook de simpelste: ‘gebruiken met mate’.
Adam Alter: Super verslavend - waarom smartphones, apps en social media zo verslavend zijn en wat je eraan kunt doen, Maven Publishing 2017, ISBN 978 94 9249 312 5
Het klopt wel, maar het deugt niet
Dertien interviews met deskundigen en dissidenten uit de wereld van finance, economie, zorg, onderwijs en filosofie over ‘de inrichting en moraal van ons professionele handelen’.
Ook van toepassing op accountants dus en misschien wel meer dan dat; het professionele handelen dat van de accountant wordt verwacht - inclusief de morele dimensie - is nu precies datgene wat de afgelopen jaren behoorlijk onder vuur ligt. Dit boekje kan u weer wat houvast geven. Interessante interviews met interessante mensen, zo simpel is het. Echt een aanrader.
Stevo Akkerman: Het klopt wel, maar het deugt niet - de maatschappelijke moraal in het nauw, Lemniscaat BV 2016, ISBN 978 90 477 0882 7
Dress to impress
In een Accountant met als thema ‘anders’ moeten we het ook even over het beroemde glazen plafond hebben.
En ondanks alle codes, goede bedoelingen, en soms zelfs verplichte vrouwenquota wil het nog maar niet vlotten. Laten we het eens over een andere boeg gooien; hoe kleedt u zich als ambitieuze vrouw eigenlijk op kantoor? “De gulden middenweg tussen downtown cool en powervrouw” is wat stylist Bastiaan van Schaik met dit boekje probeert te bereiken.
Hij presenteert daarvoor in korte hoofdstukken genoeg tips voor onder andere schoenen, accessoires, ondergoed, make-up, klassieke kantoorlooks etc. om als vrouwelijke accountant tiptop gekleed uw volgende carrière stappen te zetten. Maar vergeet u de tiptop kennis van de HRA niet, want anders gaat het ook niet lukken.
Bastiaan van Schaik: Dress to impress - stijlgids voor ambitieuze vrouwen, Haystack 2017, ISBN 9789461262219
Ik ben zo ongelofelijk goed
Heeft u ze ook in uw organisatie? Millennials, geboren tussen pak hem beet 1982 en 2004 en (ver)begiftigd met een iets te grote dosis zelfvertrouwen. Beschouw dit dan maar als een handboekje hoe ermee om te gaan.
De schrijver is zelf een millennial en beschrijft in zeer to-the-point taal hoe hij zijn eigen carrière in de ‘creatieve’ industrie vorm heeft gegeven en welke ‘wijze’ lessen hij daar uit heeft geleerd. Pardon? To-the-point taal, zeg maar gerust dat de tongue in cheek van de pagina’s spettert. En daar moet u wel een beetje tegen kunnen. Ook het f-word komt een paar keer langs. En oh by the way, het boekje is in het Engels. That explains it.
Dus: wilt u het allemaal heel serieus benaderen hoe u de diversiteit in uw organisatie flink opschroeft met de jonkies, lees dit dan vooral niet! Kunt u tegen een geintje en een flinke dosis spot en ironie? Lezen!
Japie Stoppelenburg: You’re a legend and everyone else sucks - how to be a creative millennial professional and not kill yourself, Japie Stoppelenburg 2017, ISBN 978-90-826712-1-6
Tidying up
En tot slot een boekje dat valt in de categorie ‘and now for something completely different’.
It’s... een grappig - maar wel serieus - boekje over schoonmaken en organiseren. Geschreven door een Japanse cleaning consultant, en Japanners hebben met recht de naam een van de meest georganiseerde volkjes ter wereld te zijn.
Mocht u ook het overzicht wel eens verliezen, acht ballen tegelijk in de lucht willen houden, uw dossiers net niet lekker op orde hebben, dan is dit boekje misschien een leuke bron van inspiratie. Grappig en serieus dus. En natuurlijk hét geschenk met een knipoog voor die collega met al die stapels papier op het bureau.
Marie Kondo: the life-changing magic of tidying up - the Japanese art of decluttering and organizing, Ten Speed Press 2014, ISBN 978-1-60774-730-7
Gerelateerd
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.
Bronnen
Hoog spel - De stemming - Elly's boekblog.