Klein
Een beetje klein voel je je als kersvers hoofdredacteur toch, bij de totstandkoming van de eerste editie van dit blad zonder Tom Nierop, mijn illustere voorganger. Het is een uitdaging om in de voetsporen van 'het geweten van de NBA' te treden.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Standing on the shoulders of giants, zogezegd. Ons nieuws- en debatplatform Accountant.nl is nog altijd redelijk uniek in zijn soort, dit blad is ieder kwartaal een kers op de taart. Prachtig om hieraan mee te mogen werken.
Genoeg daarover. 'Klein' is ook het thema van deze septembereditie van Accountant. Te midden van de overvloedige aandacht voor de grote spelers in het openbare accountantsberoep mag de schijnwerper ook wel eens gericht zijn op de kleinere praktijk. Ondanks sombere voorspellingen over de eindigheid van het kleine accountantskantoor stonden na de economische crisis nieuwe, succesvolle spelers op, die met passend gebruik van ict bewijzen dat er nog muziek zit in de accountancy. Henk Vlaming noemt ze in zijn schets "een klein wonder".
Geen wonder is dat een klein beursfonds dit jaar bovenmatig grote aandacht kreeg in de media. Dat had alles te maken met de bestuursvoorzitter. Als boegbeeld van beleggers pleitte Peter Paul de Vries jarenlang voor transparantie en aandeelhoudersbelang. Als ceo van Value8 werd hij dus extra hard afgerekend op een gebrek aan openheid en zijn wijze van verslaggeving. Een 'creatieveling die over het randje gaat', of een bevlogen bestuurder die keuzes durft te maken? Geert Dekker interviewt hem over beeldvorming en investor relations.
Het essay is een ode aan het kleine kantoor dat werkelijk onderscheid durft te maken. In klantgerichtheid, flexibiliteit en persoonlijk contact kan het de grotere concurrent makkelijk aan. Vreemd dat velen toch zoveel mogelijk willen lijken op hun grote concurrenten. Waarom wil iedereen graag een pinguïn zijn, vraagt Nart Wielaard zich af.
Is de internal auditor een slager die zijn eigen vlees keurt? Zeker niet, als het aan de negen interne rekenmeesters ligt waarover Lex van Almelo schrijft. Er wordt goed naar ze geluisterd, al is hun afdeling maar klein. Wel onderkennen ze het belang van 'vers vlees': ook aan een internal auditor zit een houdbaarheidsdatum.
Over één artikel was de redactie het snel eens: in een editie met dit thema moet een verhaal over de accountant van de kleinste stad van Nederland. BDO-partner Jos Herst controleerde de afgelopen zeven jaar de boeken van Madurodam. Door de verplichte roulatie neemt hij met weemoed afscheid van zijn 'kleine' klant.
Goed nieuws: volgens recent onderzoek stijgt de vraag naar accountants, want de behoefte aan zekerheid over informatie blijft onverminderd groot. Tegelijk heeft het recente verleden geleerd dat de accountant geen te grote broek moet aantrekken. Na te veel incidenten - en een flinke tik op de neus - is de focus op de kerntaak hervonden. Zodanig zelfs dat klagende bestuurders die op zoek zijn naar een meedenkende sparringpartner direct terecht worden gewezen. Hun wens is niet langer de enige maatstaf. Zie een recente discussie in het FD, waaraan Pieter Jongstra in zijn column refereert.
Een accountant mag best bescheiden zijn, maar niet nederig. Klein of groot: sta voor uw eigen, ferme mening en uw professioneel oordeel. In welke functie dan ook.