Bronnen
Boonstra - De kritische controller - Mijn vader zoent met de buurvrouw - Even snel bijlezen - Woningcorporaties.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Rob Heinsbroek
Boonstra
Een borstelkop uit Friesland, zo vat biograaf Manfred Bik het prachtig samen. Maar gelukkig is over Cor Boonstra wel wat meer te zeggen. En dat doet Bik in negentien hoofdstukken.
Sommige van deze thematisch opgedeelde hoofdstukken zijn echt pareltjes, bijvoorbeeld over 'merken en marketing' en de hoofdstukken over zijn tijd bij Philips die een sterk biografisch karakter hebben. Zeker als u ook de boeken 'Kortsluiting' en 'Let's make things better' van Marcel Metze heeft gelezen zullen termen als bleeder of van een bord spaghetti naar een bord asperges u bekend voorkomen.
En oh by the way, in 1996 had Philips bijna Apple gekocht. Dit heeft vlak na verschijnen van dit boek nog enige aandacht in de reguliere pers opgeleverd. Maar eerlijk gezegd klinkt dit leuker dan het is. Apple was in die tijd op sterven na dood en het tegenwoordig zo kritiekloos bewonderde bedrijf moest zichzelf nog aan zijn eigen haren uit het tech- en design-moeras omhoog trekken. Zoals Boonstra zelf zegt: Achteraf goed dat we het niet gedaan hebben. Inderdaad, en er staan veel leukere voorbeelden en verhalen in het boek.
Zoals Boonstra's visie op zijn kroonprins Roel Pieper waar de heer Pieper niet echt lekker uitkomt, of de redenen om het hoofdkantoor van Philips naar Amsterdam te verhuizen. En de mooiste analogie staat in elk geval op pagina 239 waar Bik Boonstra vergelijkt met Henry VIII. Pardon? Ja, in enkele pagina's weet Bik een pracht van een analogie te maken tussen Boonstra als Philips president en het hof van de Engelse koning Henry VIII. Een samenvatting zou het zwaar te kort doen, dit moet u echt zelf even lezen in hoofdstuk 14.
Boonstra heeft altijd een sterk love-to-hate appael gehad, en of u nu in de love-hoek zit 'Een krachtige corporate vernieuwer' of in de hate-hoek 'Een kille botte saneerder', dit is een fijn boek.
Manfred Bik, Boonstra - 19 lessen uit het leven van Nederlands meest dwarse ceo, Uitgeverij Business Contact 2016, ISBN 978 90 470 0928 3
De kritische controller
"Boekhoudconventies creëren slechts een bepaalde versie van de werkelijkheid en niet noodzakelijkerwijs de beste."
Als macro-econoom is Radix naar eigen zeggen het controllersvak ingerold en heeft zich jarenlang verbaasd over de absoluutheid waarmee boekhoudkundige en bedrijfseconomische modellen worden toegepast. En gelukkig voor ons heeft hij deze verbazing in een boek gegoten waarin hij deze absoluutheid probeert te relativeren.
En dat is goed gelukt. In een toegankelijke schrijfstijl met af en toe wat lichte ironie is dit eigenlijk een handboek voor de kritische controller die deze boekhoudconventies op hun 'juiste waarde' weet te schatten.
En een extra bonuspunt omdat in hoofdstuk 3 nog even de Kondratieff-cyclus langskomt en daar heeft uw recensent simpelweg een zwak voor.
Loek Radix, Winstbegoocheling - handboek voor de kritische controller, Uitgeverij Eburon 2016, ISBN 978 94 630 1068
Mijn vader zoent met de buurvrouw
Pardon? Is dit de Accountant of zitten we in de lezersrubriek van de Tina? Geen zorgen, dit is nog steeds uw vertrouwde lijfblad maar dit boekje valt wel in de categorie 'overige zaken'.
Geschreven door inmiddels voormalig accountant Jaap ten Wolde behandelt dit boekje zaken en onderwerpen waarvan tieners 'wakker liggen' zoals pesten, comazuipen, loverboys, hoofddoeken en verslavingen. Met bijna overal het prima advies om niet te gaan zitten broeden, maar dingen bespreekbaar maken.
Nogmaals, geen accountancy maar wel heel serieus, en ook heel toegankelijk.
Jaap ten Wolde, Mijn vader zoent met de buurvrouw - een managementboek voor een gezin met tieners, Paris Books 2015, ISBN 978 94 92179 17 3
Even snel bijlezen
Met dit 'vakantieboek voor managers' bent u snel weer op de hoogte van de laatste buzzwords, ontwikkelingen en populaire managementboeken.
Wat is dat 'scrum' toch in hedendaagse softwareontwikkeling, of wat was Six Sigma ook weer? Het staat er allemaal in. Plus een aantal samenvattingen van de best verkochte managementboeken; zo weet u in acht pagina's de kenmerken van 'exponentiële organisaties'.
En met een quote van Frank 'House of Cards' Underwood en een bullshit bingokaart is het nog een echt vakantieboek ook.
Vakantieboek voor managers - bijlezen, fun & facts, trends & tips, quizzes & tests, Uitgeverij Business Contact 2016, ISBN 978 90 470 0959 7
Woningcorporaties
Vanaf juli 2015 zijn woningcorporaties onderhevig aan een nieuwe, sterk veranderende Woningwet.
En meestal kan nieuwe wetgeving wel wat toegankelijke uitleg gebruiken. Van Vark biedt uitkomst met een helder geschreven overzicht van de nieuwe wetgeving en schetst daarmee de context waarin corporaties actief kunnen opereren.
Geen lichte kost voor het nachtkastje, maar verdraaid handig voor met name bestuurders en toezichthouders in de corporatiesector.
J.B.W. van Vark RA, De woningcorporatie in een nieuwe werkelijkheid - van regels tot uitvoering, Berghauser Pont Publishing 2016, ISBN 9789491930607
Gerelateerd
Bronnen
Cultuurbeïnvloeding - De Kesslers - Take a good look - Leuker kunnen we... - Elly's boekblog.
Bronnen
Spelen met geld - It’s the network, stupid! - Speak up! - Elly's boekblog.
Bronnen
A little bit of history - Leuker kunnen we het niet maken - Elly's boekblog.
Bronnen
Sie Es Ar Die - Eigen geld eerst - Why I chose a gun - Elly's boekblog.
Bronnen
Moneyland part 2 - Know thy enemy - Hoe kunstmatig intelligent bent u? - Be a warrior - Elly's boekblog.