Wie van de twaalf?
Aan beeldvorming rond accountants bestaat geen gebrek. Ook over hun uiterlijk bestaan krachtige ideeën. Maar bestaat de 'typische' accountant? Van de twaalf personen op deze foto zijn er vier accountant. Sommigen in het openbaar beroep, anderen 'in business'. Wie zijn het? Klopt het stereotype met de realiteit? Zijn oordelen vooroordelen of komen ze overeen? Hoe zit het met uw eigen inschattingsvermogen?
Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2016
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Gerard Veldman
Functie: controller ING Bank NV
Titels: AA, RC, drs., ing.
Leeftijd: niet relevant
‘Ik ben professioneel, maar eigengereid’
“De typische accountant bestaat wat betreft uiterlijk zeker. Ik denk aan een pak en een das. Zo'n accountant ben ik dus niet. Ik ben professioneel, maar eigengereid. Vroeger werkte ik als accountant, nu als controller en wie weet over een paar jaar weer iets anders.”
“Toen ik nog bij Deloitte werkte, had ik nog contact met klanten. Tijdens de eerste ontmoeting ontstond er altijd verwarring. Door de telefoon was ik op de nieuwe klant als een goede accountant overgekomen en nu zag hij mijn uiterlijk. Maar na een paar minuten ging het gesprek over de cijfers en was dat het enige dat telde. Bij ING bestaat geen dresscode, tenminste niet op het hoofdkantoor. Ze nemen een voorbeeld aan Spotify: een omni-channel model met een losse hiërarchische structuur. Op de lokale kantoren waar men contact heeft met klanten, bestaat die code nog wel.
Toen ik bij Deloitte wegging, moest ik wel meer keer solliciteren voordat ik een nieuwe baan had. Ik ben er ook van overtuigd dat ik door mijn uiterlijk een minder steile carrière heb gemaakt dan collega's die wel aan het stereotype beeld van de accountant voldoen. Ik heb daar vrede mee. Ik ga me er in ieder geval niet voor aanpassen omdat ik het veel belangrijker vind dat ik mezelf kan zijn, ook wat betreft mijn uiterlijk.”
Nico Groenewegen
Functie: directeur-eigenaar GBA Accountants en Adviseurs
Titel: AA
Leeftijd: 57
‘Ik zie te veel goedkope pakken’
“De buitenwacht denkt dat accountants suf en stoffig zijn. Dat zou weleens kunnen kloppen. Ik zie in ieder geval veel accountants in een goedkoop, slecht zittend pak, met lelijke niet bijpassende schoenen en een verkeerde riem of helemaal geen riem, wat echt niet kan bij een pak.”
“Dan heb ik het nog niet over het overhemd en al helemaal niet over de stropdas die de meeste accountants niet goed kunnen strikken. Ik besteed dus wel aandacht aan mijn kleding, in dat opzicht ben ik zeker geen doorsnee accountant.
Mensen zijn verbaasd als ze horen dat ik accountant ben. Ze hebben niet ten onrechte vaak het idee dat onze beroepsgroep voornamelijk uit grijze muizen bestaat. Daar doe ik bewust niet aan mee. Ik ben ervan overtuigd dat je door je uitstraling ook de klanten krijgt die bij je passen. In mijn geval is dat: snel, flexibel, ondernemend, vernieuwend.
Ons kantoor kent geen dresscode. Wel stel ik het op prijs als onze medewerkers zich netjes kleden. Maar dat hoeft heus niet elke dag strak in het pak te betekenen. Een spijkerboek mag ook, maar dan uiteraard wel eentje die mooi is en goed zit. Geen goedkoop floddermodel.”
Henri Strik
Functie: docent accountancy HAN, Nyenrode, partner OAMKB Sambeek
Titel: RA
Leeftijd: 57
‘Ik herken een accountant niet aan de buitenkant’
“Wat betreft het uiterlijk bestaat de typische accountant niet. Ik ben het in ieder geval niet want ik draag bijvoorbeeld bijna nooit een stropdas. Ook word ik nooit herkend als accountant.”
“Innerlijk voel ik me wel een typische accountant. Ik wil alles tot op de bodem uitspitten. De klant moet er van op aan kunnen dat zaken goed zijn geregeld.
Accountants herken ik niet aan de buitenkant. Het kan voor mij ook een notaris of een advocaat zijn, want tussen die beroepsgroepen bestaat wat betreft kleding wel enige overeenkomst.
Mijn hoofdwerkzaamheden liggen in het onderwijs. Daar gelden sowieso lossere kledingregels. Zeker op de HAN, bij Nyenrode is het allemaal iets officiëler. Dat geldt opmerkelijk genoeg niet alleen voor de docenten, maar ook voor de studenten.
Een dresscode ken ik dus niet als zzp'er. Eigenlijk had ik er alleen maar in mijn tijd bij ABAB Accountants mee te maken. Bij de Belastingdienst waar ik ook heb gewerkt, golden hele losse normen. En in mijn baan op een lokaal accountantskantoor in Boxmeer hield je er wel rekening mee als je naar een klant moest. Maar je moest er zeker niet in een al te mooi pak naar toe, want dacht die klant: dat pak van jou, dat heb ik zeker betaald.”
Yvonne Harlaar
Functie: controller Oyens & Van Eeghen
Titel: RA, drs.
Leeftijd: 47
‘Accountant zijn houdt nooit op’
“Het uiterlijk van een accountant is heel divers: van grijze muizen tot tatoeages. Ik zit daar tussenin. Ik werk voor een vermogensbeheerder op de Zuidas, daar hoort een bepaald soort kleding bij: mannen in pak, vrouwen in mantelpakje. Dat hoeft niet elke dag, maar Casual Friday bestaat niet bij ons.”
“Door je kleding straal je een zekere autoriteit uit. Dat blijkt ook als ik ga winkelen. De bejegening in een winkel verschilt als ik een mantelpakje draag of een spijkerbroek. Zo gaat het in het werk ook.
Wat betreft auto ben ik nogal afwijkend van het stereotiepe beeld. Ik rijd in een Ford Ka. Hoeveel accountants doen dat?
Innerlijk ben ik wel op en top een accountant. Ik wil alles gestructureerd benaderen. Dat houdt nooit op. Als ik tijdens een etentje wacht op mijn bestelling dan vraag ik me af hoe de bedrijfsvoering van het restaurant zal zijn. Laatst raakte ik in gesprek met een verkoper van de daklozenkrant. Dat bleek een voormalige software engineer te zijn die door allerlei tegenslag zijn huis was kwijtgeraakt. Hij vertelde me hoe hij zijn leven weer op de rails probeerde te krijgen. Ook wilde ik meer weten over het verdienmodel van de daklozenkrant. Is dat beroepsdeformatie? Ik ben bang van wel.”