Zoom: onder dak
Vos langs het raam - Ontberingen in een monument - In de voetsporen van Moret - Kerk, schietbaan, accountant.
Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2016
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
Vos langs het raam
Een windmolen, zonnepanelen, warm- en koudwaterbron, planten op het dak voor isolatie, twee bijenkasten. “Het is een pand met een boodschap”, zegt Johan Grims, vennoot van MTH accountants & adviseurs over de watertoren in Bussum. MTH huist er sinds 2010. Het had wat voeten in de aarde, want de watertoren staat in een natuurreservaat en om daarin een kantoor te vestigen… Met duurzaamheid als richtpunt is het echter gelukt. Het resultaat is een unieke locatie, die zich profileert als het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland. Zo wekt men zelf de vereiste stroom op en beschikt het gebouw over een eigen biologische waterzuiveringsinstallatie.
Grims: “Daarnaast stellen we ruimtes beschikbaar voor duurzame initiatieven, conferenties, vergaderingen. Dat sluit aan bij hoe wij zichtbaar willen zijn in de markt.”
Werken in de watertoren is een bijzondere ervaring. “Als je de toren op gaat, kun je de Dom in Utrecht zien en vaak ook de Amsterdamse Arena.” En ook het uitzicht vanachter het bureau is niet alledaags. “Kijk ik op van mijn werk, zie ik een vos langs het raam lopen.”
Ontberingen in een monument
Voor de hele wereld onvervangbaar en van uitzonderlijk belang. Het is de kwalificatie die hoort bij de monumenten op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Pieter de Kok en zijn collega's van Coney werken in zo'n monument: de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam, gebouwd tussen 1926 en 1933. In 1995 werd alle productie stilgelegd, in 1998 wordt het complex gekocht door de BV Ontwerpfabriek en na een renovatie worden in 2001 de eerste huurders - jonge bedrijven - verwelkomd.
‘Kleurrijk, opvallend, robuust, ruw, modern en een tikkeltje anders: deze locatie zit ons als gegoten”, zegt De Kok. Zonder uitzondering krijgt hij enthousiaste reacties. “Ook al is het ver lopen vanaf de parkeerplaats.” Wie er dagelijks werkt, merkt dat het 's winters flink koud kan zijn en 's zomers flink warm: duurzaamheid was in de jaren dertig van de vorige eeuw nog niet uitgevonden. “Het heeft zijn charme, het hoort er gewoon bij. Net zoals de ruwe afwerking van de ruimtes.” En net zoals de gezamenlijke lunches: alle huurders eten samen in de grote lunchruimte en als er klanten op bezoek zijn, schuiven die gewoon aan.
In de voetsporen van Moret
Het gebouw was net een jaar klaar toen Nederlands oudste accountantskantoor er een verdieping huurde. Het Bureel van Boekhouding Confidentia, in 1883 opgericht door onder meer Barend Moret, betrok in 1899 een van de verdiepingen van het Witte Huis aan de Wijnhaven in Rotterdam. Ruim honderd jaar later huist er weer een accountant: NIB Accountants & Adviseurs kon in 2011 een verdieping van ‘Europa's eerste wolkenkrabber’ bemachtigen. Vennoot Jos Nijbakker: “Het is een genot hier te werken. Ik kom 's ochtends uit Capelle aanrijden over de Maasboulevard aanrijden en dan zie ik het historische gebouw opdoemen in het decor van de moderne skyline van de stad. Dan ben ik nog niet eens aan het werk en heb het al naar mijn zin.”
Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 1940 overleefden. In de jaren zeventig dreigde sloop, maar vastgoedhandelaar Westermeijer kocht het rijksmonument en restaureerde het. “De afgelopen jaren was de omgeving vaak een bouwput, maar alles is nu klaar”, zegt Nijbakker. “Het horecagebied rond de Oudehaven herleeft, en het gebouw heeft zelf ook op de begane grond een prachtig café-restaurant. Onze klanten vinden het mooi: een leuk oud pand, met geschiedenis en statuur, en alle voorzieningen om de hoek. Wij gaan hier niet meer weg.”
Kerk, schietbaan, accountant
“Het halve dorp heeft een verleden in dit gebouw”, zegt Michel van Haaren, vennoot van OBC Accountants en Belastingadviseurs in Wijchen. Vorig jaar juni betrok hij met zijn collega's de nieuwe locatie, een verbouwd kerkje plus predikantenwoning in het centrum van het dorp. Het complex stamt uit 1829 en heeft tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw dienst gedaan voor de Nederlands Hervormde Kerk. Daarna nam de gemeente het over en werd er een ouderensoos gevestigd: De Huttenkamp. “Die naam kent iedereen hier.” Toen de soos verdween, is lang gezocht naar een nieuwe maatschappelijke bestemming, maar dat bleek niet haalbaar. Het gebouw kwam in 2014 op de markt en OBC aarzelde niet lang.
Een dag na de officiële opening vorig jaar organiseerde het accountantskantoor een open dag voor de gemeenschap. “Iedereen wilde wel zien hoe het was geworden. Mensen hebben hier op de yogaclub gezeten, de biljartclub, noem maar op. Er heeft hier zelfs een schietclub gezeten, met een heuse schietbaan.”
Het past wonderwel bij wat OBC wil zijn, zegt Van Haaren: “Het is precies de exposure die je wil: verbonden zijn met de gemeenschap.”