Discussie Opinie

Scope-3 is niet de oplossing

Tjibbe Bosman schreef eerder in het FD over het Brusselse Omnibus-vereenvoudigingspakket en de zogenoemde Scope 3-rapportage. Op Accountant.nl gaven De Graaff en Krumpelman commentaar op zijn opiniestuk. Reden voor een nieuwe bijdrage van Bosman.

Tjibbe Bosman

Een van de kernproblemen van Scope 3 is de onrealistische uitbreiding van verantwoordelijkheid. In een liberale markteconomie is een organisatie primair verantwoordelijk voor haar eigen handelingen. Scope 3 draait deze fundamentele norm om, door bedrijven verantwoordelijk te maken voor de emissies van hun hele waardeketen; vaak complexe netwerken waarover zij beperkte controle hebben. Het verzamelen van deze informatie is daarom zeer complex en kostbaar, mede omdat er geen dubbelzijdige boekhouding aan ten grondslag ligt. Er is een essentiële grens waar de verantwoordelijkheid van een organisatie eindigt. Zonder duidelijke afbakening zou ons economische systeem vastlopen in bureaucratische processen die slechts beperkt effectief zijn.

Mensen zijn geneigd problemen op te lossen door iets toe te voegen, terwijl de efficiënte oplossing vaak ligt in het verminderen van zaken. Ik heb geen afkeer van rapportages – meten verbetert immers de onderliggende prestaties – maar wel van het onvoldoende doordacht verplicht stellen van ongerichte rapportageverplichtingen (tot 1.178 variabelen), die aanzienlijke kosten, concurrentienadelen en verschuivingseffecten met zich mee zullen brengen zonder voldoende onderbouwde voordelen.

EFRAG erkent ook dat "baten pas op middellange en lange termijn ervaren worden en moeilijker te kwantificeren zijn". Het staat organisaties volledig vrij om hun Scope 3-emissies in kaart te brengen en daar actie op te ondernemen. Als de baten daadwerkelijk opwegen tegen de kosten, waarom is er dan een wettelijke verplichting nodig? De vrije markt van ideeën zou juist de beste innovatie moeten opleveren, niet het wettelijk opleggen van ideologisch wensdenken.

Lag de vervuiling in de wereld maar aan grote organisaties en niet aan onze eigen consumptiekeuzes, hoe veel makkelijker zou de wereld dan zijn? Kern van de discussie: als jij bij Shell tankt en die benzine daarna verbrandt, is dat jouw uitstoot of die van Shell?

Duurzaamheidsinformatie moet relevant en betrouwbaar zijn om waardevol te zijn. Bij Scope 3-data is dat momenteel onvoldoende duidelijk. Een goed voorbeeld is Novo Nordisk, dat haar Scope 3-emissies met maar liefst 52 procent moest corrigeren, zonder noemenswaardige reactie van stakeholders. Dit roept de vraag op of dergelijke informatie daadwerkelijk relevant is. Een vaak genoemd argument voor Scope 3 is de rapportage van transportemissies. Transportemissies vormen een aanzienlijk en relatief eenvoudig meetbaar onderdeel van de ecologische voetafdruk van veel bedrijven. In plaats van deze emissies onder de complexe en vaak onbetrouwbare Scope 3 te categoriseren, zou het zinvoller zijn om ze te integreren in Scope 2.

VU-collega De Graaff en GT-partner Krumpelman stellen dat "er geen enkel bewijs is dat bedrijven bewust kleiner blijven vanwege de duurzaamheidswetgeving". Dit is onjuist. Decennia empirisch onderzoek tonen aan dat strenge transparantieverplichtingen contraproductief kunnen werken. Bedrijven blijven bewust klein om onder de rapportageplicht uit te komen, trekken zich terug van de beurs om transparantie-eisen te vermijden en potentiële markttoetreders worden afgeschrikt door de verplichte jaarrekeningcontrole. Bovendien kan verplichte informatieverschaffing innovatie belemmeren en ertoe leiden dat bedrijven minder vrijwillig informatie delen. Ook zullen er verschuivingseffecten optreden, zoals blijkt uit studies.  

De auteurs stellen: "Het maatschappelijke belang en de urgentie om meer transparantie, vergelijkbaarheid en uiteindelijk ook stuurbaarheid op duurzaamheid te krijgen, is echter cruciaal." Maar het simpelweg benoemen van urgentie zonder aan te tonen dat Scope 3 de oplossing biedt, is geen valide argument. Aangezien middelen schaars zijn, haalt deze regelgeving aandacht en middelen weg bij technische oplossingen die aantoonbaar effectief zijn, zoals elektrificatie, kernenergie en innovatie.

De frustraties over de beperkingen van Omnibus zijn begrijpelijk. Accountantskantoren, consultants en opleiders hadden gehoopt miljarden te verdienen met deze regelgeving, maar dit lijkt voorlopig minder te worden. Laten we daarom beginnen bij de basis: zorgen dat bestaande jaarverslaggeving tijdig, volledig, betrouwbaar en vergelijkbaar is. Duizenden jaarverslagen worden nog steeds te laat of onvolledig gedeponeerd. Het is ironisch om te pleiten voor complexere rapportages, terwijl de fundamentele verplichtingen nog niet worden nageleefd.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dr. WP Tjibbe Bosman RA is universitair docent auditing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gerelateerd

8 reacties

Alexander Vissers

"Scope-3 is niet de oplossing.... " maar wat is het probleem? En in hoeverre is CSRD een oplossing voor een probleem? De duurzaamheidshype is overgenomen door banken die beleggingsfondsen zijn gaan verkopen die hoog scoren op "duurzaamheid". En sommige beleggers incl. pensioenfondsen zijn kieskeurig en willen alleen in beursfondsen beleggen die zich inspannen voor minder uitstoot, een goed personeelsbeleid en goed bestuur. Daarom willen ze informatie daarover. Dat daardoor niets verandert in de echte wereld anders dan de verdeling van aandelen onder beleggers negeren ze voor het gemak. De gedachte aan een openbare kapitaalmarkt waarin geld in ondernemingen wordt geïnvesteerd is weinig realistisch. Stuurbaarheid van wat door wie? De wereldeconomie door de EU Commissie? Een greep in de kas van pensioenfondsen om een politieke agenda te financieren? Er worden amper nieuwe aandelen op de beurs uitgegeven (USA ca. 100 mrd $) afgemeten aan de waarde van de verhandelde aandelen (ca. 30 bn.$). De grote investeerders zijn de olie- en gas staten inclusief Noorwegen, het grote geld is olie en gas geld. Dus welk probleem in de werkelijke wereld wil de CSRD oplossen? CSRD is gewoon een heel slechte tekst, een berg ideologische lariekoek door achterkamerbureaucraten verzonnen. Stakeholderdialoog in een wet?? Dubbele materialiteit waar duidelijk en door de rechtbank bevestigd dat geen enkele onderneming invloed op het klimaat heeft en niemand weet wat de gevolgen van "klimaatverandering" zal zijn? De EU die de hele wereld regeert over de grenzen heen? Dus geen omnibus maar een harde streep door de richtlijn. Wanprestatie van de EU, hoe heeft deze richtlijn ooit de eindstreep kunnen halen? Ook de accountants en hun organisaties hadden wel eens aan noodrem mogen trekken.

Tjibbe Bosman

@Jan: Is het in een vrije markteconomie aan private partijen om bij hun leveranciers verandering af te dwingen? Het staat Akzo uiteraard vrij dit te doen. Het staat de leveranciers van Akzo net zo goed vrij om aan een andere partij sneller tegen gunstigere voorwaarden te leveren bijvoorbeeld uit Azie of Amerika... Bovendien als we de uitstoot willen verminderen en gegeven dat middelen schaars zijn, dan helpt het toch niet als zowel Akzo de emmissie van haar leveranciers (en de leveranciers van de leveranciers en de leveranciers van de leveranciers van de leveranciers) rapporteerd en al deze leveranciers dit ook nog eens zouden doen, zonder dat er ergens een consolidatie met bijbehorende eliminaties plaatsvindt? Een CO2 beprijzing zou dan toch veel effectiever en efficienter zijn? De prijs bevat immers alle informatie die een marktpartij dan nodig heeft.

Ron Heinen

@Marc Schweppe, Accountant.nl 12 maart 2025

Dank voor de reactie.

Ik snap dat je conform de spelregels binnen jou context reacties weghaald.

De huidige context waarin we zitten is echter veel groter dan alleen financien.

Ik heb dit eerder uitgelegd op dit platform.

De huidige context van de wetenschappelijke benadering is multi-disciplinair.

Zoals ook eerder uitgelegd is hierin een hierarchie geldig met sterkere en minder sterkere wetmatigheden welke geintegreerd weergegeven zijn in een map-of-science, zie bijvoorbeeld ook:

https://photos.app.goo.gl/fy1rHpHSufG3aAnbA

Dat jij een bepaalde reactie vanuit de spelregels binnen jou context offtopic verklaard wil niet zeggen dat deze reactie in de grotere multi-disciplinaire wetenschappelijke context ook offtopic is.

Jan Bouwens

Laten we eens kijken naar Akzo Nobel. Tot scope 3 behoort de extractie uit ingekochte materialen en grondstoffen van leveranciers. Hoe dacht je deze leveranciers te bewegen hun uitstoot te verlagen anders dan dat nu gebeurt namelijk dat Akzo hen dwing zich ana te passen? Moeten we dan de leveranciers ook gaan dwingen, of starten we eenvoudig hoog om zo spoedig mogelijk ons doel te behalen,: minder uitstoot?

Marc Schweppe, Accountant.nl

@Ron Heinen: dat ook accountants niet opgewassen zijn tegen natuurwetten snap ik. En ik waardeer je betrokkenheid bij het debat op deze site. Maar voor dat debat is het goed als reacties on topic zijn. Daar hebben we de spelregels voor.

Ron Heinen

@Marc Schweppe, Accountant.nl 12 maart 2025:

Dat de gegeven reactie gegeven jou spelregels niet voldoet dat hadden we reeds verwacht.

Echter, zoals ook toegelicht op:

https://www.accountant.nl/discussie/columns/2025/2/het-antwoord-op-alles/

zelfs accountants kunnen de natuurwetten niet uitschakelen.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd op grond van regel 7 van de spelregels voor het debat: off topic.

Pascal Bouwman | Robin Good

Scope 3 is onderdeel van de oplossing.
Scope 3 zegt vaak veel meer over de echte uitstoot van een organisatie dan de scopes 1 en 2. Inderdaad is transport hier een goed voorbeeld van. Maar denk ook aan bedrijven die van alles uitbesteden en daarmee emissies van scope 1 en 2 naar scope 3 verplaatsen.
En voor menig fabrikant zijn de emissies in eigen huis wellicht hoger, maar ligt het echte voordeel bij de gebruiker van het product. Denk aan EV's en zonnepanelen.
Sturen op scope 1 en 2 is dus echt te kort door de bocht.
Waar ik het wel met je eens ben is dat het niet hele zinvol is om eindeloos gegevens op te vragen in de keten. Een beperking tot de directe leveranciers en afnemers is zeer goed te verantwoorden.
Ga je dieper in de keten dan wordt de meting vaak troebel en vaag. Maar wil je het effect van jouw directe handelen terug zien, dan zul je downstream en upstream moeten kijken naar de effecten.
Dus scope-3 is inderdaad niet dé oplossing, maar wel degelijk onderdeel van de oplossing.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.