Discussie Opinie

Zwaar beroep

Terwijl buschauffeurs en treinpersoneel staken voor een aanvullende vroegpensioenregeling vanwege de zwaarte van hun beroep, rijst de vraag in hoeverre het beroep van controlerend accountant ook als zwaar beschouwd kan worden.

Tjibbe Bosman

In 2018 stelde de AFM in een verkenning van structuurmodellen nog dat het wenselijk zou zijn als accountants, net zoals rechters, de mogelijkheid krijgen om door te werken tot hun zeventigste.

"Zwaar is het hoofd dat de kroon draagt" (Henry IV – Shakespeare). Zo zwaar, dat er nauwelijks controlerend accountants van zestig jaar en ouder te vinden zijn. In sommige maatschappen kunnen equity partners al vanaf hun 55e uittreden. Daarbij moeten zij zelf zorg dragen voor hun pensioenvoorziening. Toch is het opvallend dat, ondanks het grote personeelstekort en de aantrekkelijke financiële vergoedingen, veel accountants ervoor kiezen om vroeg te stoppen. Accountants stemmen met hun voeten.

tjibbe-bosman-zwaar-Beroep-grafiek-730.jpg

Uit een analyse van 53.867 Nederlandse controleverklaringen vanaf boekjaar 2010, blijkt dat accountants rond de leeftijd van 44 jaar de meeste controleverklaringen afgeven als extern accountant. Accountants ouder dan 62 geven, volgens data uit ons onderzoeksproject met Jan Bouwens en Ulrike Thurheimer, nog slechts zelden controleverklaringen af.

"In de accountancy kan je een goed belegde boterham verdienen, maar je moet hem wel staand opeten", hield Roger Dassen de VU-studenten voor tijdens de opening van het academisch jaar. Waar bestuurders tussen de vijftig en zestig jaar vaak in de bloei van hun carrière zijn, stoppen controlerend accountants van dezelfde leeftijd massaal met het controlewerk. Vaak blijven zij daarna wel actief als bestuurder, commissaris, zelfstandig adviseur of vrijwilliger.

De rol van extern controlerend accountant is een veeleisende. Het beroep kent zware ethische eisen, een streng tuchtrecht, een grote zorgplicht tegenover de gecontroleerde en diens belanghebbenden en streng extern toezicht. Wanneer een collega uitvalt of een vacature niet kan worden ingevuld, ligt de verantwoordelijkheid bij de accountant om het werk toch af te ronden. Daarbij moeten constant de belangen van financiers, aandeelhouders en andere stakeholders worden afgewogen. Actiegroepen zoals Milieudefensie sturen accountants dreigbrieven, stellen kritische vragen op algemene vergaderingen en de accountant moet onder deze druk integer, objectief, deskundig en zorgvuldig blijven.

Daarnaast regent het vanuit de L&D-afdelingen e-learnings en verplichte trainingen, waarbij soms slechts zeer beperkt tijd is ingepland en één misstap – zoals een verklapt antwoord – grote gevolgen kan hebben. Lange dagen in slecht geventileerde, raamloze vergaderzalen ('controlekamers'), gezeten op niet-ergonomische stoelen, eisen uiteindelijk hun tol, zelfs van de sterkste accountants.

Ons beroep heeft sinds 2014 belangrijke kwaliteitsstappen gezet, maar dat ging deels ten koste van de professionele autonomie, die juist cruciaal is voor het werkplezier. Het personeelstekort is nijpend; kantoren nemen op grote schaal afscheid van cliënten en zijn zeer kritisch bij de clientaanname. Deze trend is inmiddels zelfs zichtbaar in de Verenigde Staten, waar grote kantoren zoals EY op grote schaal afscheid nemen van cliënten ('de-risking').

De vraag dringt zich op: hoe zorgen we ervoor dat accountants vitaal en productief blijven? Kortom: hoe behouden we hen en hun ervaring voor het openbare beroep?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dr. WP Tjibbe Bosman RA is universitair docent auditing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

12 reacties

Tjibbe Bosman

@Muis: ik wil er zeker geen negatieve draai aangeven of een normatief oordeel aan hangen. Als empiricus observeer ik slechts wat er gebeurt en gebruik theorie om dat proberen te begrijpen (zoals in dit geval waar zijn de tekenend 60+ accountants?). Mensen geloven vaak oprecht wat ze zeggen, maar dit heeft regelmatig slechts een beperkte relatie tot wat men doet. Zo beschouwd 95% van de respondenten zich als een bovengemiddeld goede chauffeur... Of iets als zwaar wordt ervaren is een perceptie en dit heeft ook een grote psychische component. Veel 55+ accountants lijken de energie niet meer te kunnen en willen opbrengen voor het controlewerk. Het is m.i. interessant te begrijpen waarom dit zo is? Maken we het vak wellicht onnodig zwaar? Een "bill of rights" voor accountants lijkt me overigens een uitstekend idee om de positie van de accountant te verduidelijken en versterken.

jules muis

Ja, in vervolg op de rake reactie van Peter van der Borgt hieronder - begrijp ik niet waarom Tjibbe Bosman het delen van onze ervaring zo'n negatieve draai wil geven: er wordt noch geklaagd, noch uit weelde gehandeld.

Je moet wel wat reserves hebben, om een reset te doen van je ( professioneel) leven. Maar je neemt ook grote risicos als je dat doet op relatief jonge leeftijd.

In mijn geval werd ik geconfronteerd met een tweejarig maatschaps opzeg termijn. Dan moet je minstens 18 maanden wachten voor dat je weer aan een ander baan kan denken.

Ik heb me twee keer in zo'n niemandsland gewaagd, oude schoen weg, nieuwe schoen nog in de maak. Je hebt voor een paar maanden geen grote brandname acher je staan, je valt weer helemaal op jezelf terug. Geen glanzend visite kaartje, met mooie titel. Het is een zuiverende ervaring. Je leert ook je vrienden kennen, en diegenen die in je geloven. Ik noemde het wat oneigen, mijn sabbatical. Ik kan het iedereen aanbevelen om het eens te proberen. Waarbij pech/geluk hebben in het natraject een grote rol speelt.

Maar c'est la zelfgekozen vie.

Peter van der Borgt

Beste Tjibbe, als reactie op je vraag: Is het willen stoppen met controlewerkzaamheden omdat ze als te repetitief of betekenisloos worden ervaren, een kwestie van "klagen uit weelde"? Met "klagen uit weelde" bedoel ik dat je als accountant (als je "normaal" geleefd hebt) voldoende financiele middelen hebt om voor de pensioendatum te stoppen, wat veel andere mensen niet hebben. Als ik overigens controlewerkzaamheden te repititief of betekenisloos gevonden zou hebben, zou ik al eerder een carriere switch gemaakt hebben

Ron Heinen

@Tjibbe Bosman 16 september 2024

Als je in Google Search "Richard Knops" zoekt krijg te automatisch de aanvulling "ratrace". Vraag hem maar eens hoe dit komt.

Tjibbe Bosman

Uit de data blijkt dat veel accountantsorganisaties het "up-or-out" of "grow-or-go" principe hanteren. Het lijkt erop dat blijven niet aantrekkelijk genoeg is. Er is een duidelijk verschil tussen wat mensen zeggen (stated preferences) en wat ze daadwerkelijk doen (revealed preferences).

@Roy: De pensionering van accountants is onderwerp van gesprek, vooral gezien het tekort aan gekwalificeerde professionals die bereid zijn langdurig in het beroep te blijven. Als de pensioenleeftijd 60 jaar wordt, waarom starten accountants die door willen gaan geen eigen praktijk of stappen ze niet over naar een andere organisatie? Zijn de compliance lasten te hoog geworden? Het vervroegen van de pensioenleeftijd moet ook worden gefinancierd, bijvoorbeeld door hogere audit fees of lagere beloningen voor junior accountants. Is dat maatschappelijk wenselijk?

@Muis/Van der Borgt: Is het willen stoppen met controlewerkzaamheden omdat ze als te repetitief of betekenisloos worden ervaren, een kwestie van "klagen uit weelde"?

@Muis: De rol van manager is zonder twijfel zwaar. Openbare gegevens over welke managers betrokken waren bij een opdracht ontbreken echter. De FAR doet interessant onderzoek naar dit onderwerp. Dassen verwees inderdaad naar een quote van een collega, hij hield deze alleen voor aan de studenten.

jules muis

Dit is wel een kort door de bocht probleemstelling voor deze 81 jarige, die op zijn 52 ste
afscheid nam van het openbare beroep. Niet omdat het te zwaar was, maar te voorspelbaar als ik nog eens tien jaar door zou gaan. En heb in de volgende tien jaar twee alternatieve functies mogen aanvaarden, eerst bij de Wereldbank als Controller, vervolgens bij de Europese Commissie als Chief Internal Auditor.

Mijn ervaring is dat binnen de openbare accountants sector niet de partner, maar de manager het zwaarste kruis draagt, gesandwiched tussen de bedrijfspolitieke powers that are, de partners, en de werkbijen.

Van de ledengroeperingen die we kennen is die van de Interne Accountant het zwaarst, zowel qua expertise eisen als in het zich staande houden in een beroeps constellatie met één baas/client.

Het openbare beroep is daarbij belangrijk verzekerd van een markt gedicteerd door de bestaande wetgeving. Makkelijker kunnen we het niet voor u maken.

Ik heb in de laatste twintig jaar mij overwegend bezig gehouden met toezichthoudende functies, macro en micro, public en private. Dat lijkt makkelijker dan het is, maar ook daar loop je aan tegen zware morele dilemmas, voornamelijk voortspruitend uit het feit dat er blijvende verwarring bestaat hoe om te gaan met politieke druk. Mijn stelling is dat je als accounant-professional de politieke aspecten goed moet onderkennen, maar je daar niet aan over moet geven.

De beroepsregels zijn daarbij een zegen, belangrijk beschermend. Ik heb enkele malen in moeilijke situaties het adres van het NIVRA/NBA doorgegeven waar klachten kunnen worden ingediend. Dat is meestal einde discussie. Ik geloof wel dat die verder aangescherpt kunnen worden ( denk NOCLAR) door ook een expliciete “ Bill of Rights” voor accounting professionals te introduceren.

Het aan Roger Dassen toegekende citaat komt van Cees Snoep, oud voorzitter NIVRA, zeventiger jaren.

Roy Gorter

@Tjibbe wat was eigenlijk het beoogde doel van dit onderzoek?

Het is bekend dat bij de grote kantoren en ook bij veel kleinere kantoren de vennoten de (meeste) controleverklaringen tekenen en voor deze vennoten doorgaans een grensleeftijd rond 60 jaar is vastgesteld waarop zij moeten uittreden. De conclusie dat er vrij weinig accountants van 60+ controleverklaringen tekenen lijkt me dan ook wel te trekken zonder onderzoek? Net als de afname in die jaren voor uittreden waarin klanten worden overgedragen. Overigens merk ik op dat zij er doorgaans niet persé voor kiezen, maar gewoon moeten uittreden. Natuurlijk kunnen ze zelfstandig verder gaan maar als controlerend accountant is dat wat minder makkelijk. Stoppen rond 60 zou ik dan ook niet "stemmen met hun voeten" noemen.

Daarnaast zie je een sterk opgaande lijn vanaf pakweg 36 jaar tot 44. Lijkt me niet geheel toevallig samengaan met de leeftijd waarop accountants de stap naar partner maken. Het daarna wat afnemen van het aantal verklaringen past bij het carrierepad waarin je als vennoot bij de start vaak nog met name een accountantsrol hebt en dit langzaamaan vaak meer de bestuurderskant op gaat.

Enige in eerste instantie wat verrassende wat mij betreft is de korte piek op 44, zou verwachten dat dit tussen 44 en 50 redelijk vlak loopt. Maar denk dat de door Alexander Vissers genoemde uitstroom van "old school" accountants na invoering van de Wta dat prima verklaart.

Peter van der Borgt

Dit artikel lijkt alleen te gaan over de controlerend accountant die ook verklaringen af geeft, alsof nog altijd alleen het up-or-out principe geldt. Ik ben geen partner geworden en dat vind ik prima. Ik ben wel eerder gestopt met werken (nog steeds als controlerend accountant). Niet omdat het zo zwaar was, niet omdat ik het niet meer leuk vond, niet omdat mijn werkgever (PwC) het wel genoeg vond. Nee, gewoon omdat het (financieel) kon. En dat (eerder stoppen) kunnen statenmakers, politieagenten vaak financieel niet. Ik vind dit artikel een hoog "klagen-uit-weelde" niveau heeft.

Jaap Rauw

Deze opinie zou ik zelf geschreven kunnen hebben. Het geeft veel herkenning. Dank voor het delen! In ben zelf per 1 september jl. na 36 jaar in het vak te hebben gezeten en waarvan 18 jaar als partner gestopt op 54-jarige leeftijd. Nu eerst het Spoor van de Vrijheid aan het fietsen voor reflectie en dan kijken waar mijn expertise verder van toegevoegde waarde kan zijn.

Tjibbe Bosman

@Alexander: Dank! We zullen zeker kijken naar de uitstroom, rond de hervormingen zijn inderdaad veel accountants uitgestroomd, we zullen dit statistisch moeten testen. Interessant is m.i. dat accountants van 60 jaar en ouder schijnbaar geen controleverklaringen meer tekenen. In de advocatuur komt men daarentegen wel soms nog zeer oude advocaten tegen. Zou de maatschap dynamiek onder advocaten anders werken als onder accountants? Een verklaring zou kunnen zijn dat oudere audit partners in verhouding tot de prestaties die zij leveren te veel van de winst krijgen en jongere partners dit daarom niet tolereren. Recent onderzoek laat zien dat managers meer invloed hebben op de controlekwaliteit dan partners: https://doi.org/10.2308/TAR-2019-0453

Alexander Vissers

Beste Tjibbe, jullie onderzoeken op grond van grote gegevensverzamelingen en feiten zijn heel verhelderend en een verademing in de overigens grotendeels feitenvrije retoriek. De gekozen periode is mogelijk niet geheel representatief voor de huidige tijd. In de aanloop en met de invoering van de Wta heeft er wel een bovengemiddelde uitstroom en verjonging plaatsgevonden en zijn met name veel "old school" Nivra accountants uitgestroomd. Overigens ben ik van mening dat een jaarrekening een nuttig document is waarvan de waarde vooral niet moet worden overschat en dat het belang van de kwaliteit van accountantscontrole mateloos overdreven wordt. Zonder enige empirische onderbouwing stel ik dat 80% van de werking is preventief is, 15% triviaal en is en alleen de laatste 5% is kwaliteitsafhankelijk. Het is gebureaucratiseerd en een doel op zich geworden. Als boetes worden opgelegd terwijl er geen sprake is van een slechte jaarrekening, geen sprake is van een slechte controle maar alleen sprake is van een hiaat in het kwaliteitssysteem zijn we verkeerd bezig. In de hele discussie is de kostenzijde geheel ondergesneeuwd. Zelfs partijen als Eumedion en VEB die toch de rekening betalen, maar ook de grote ondernemingen hebben niet gepiept toen de controlekosten de pan uit rezen. Accountancy is nog altijd meer een ambacht dan een wetenschap.

Alexander Vissers

Een psychologische duiding: de jonge partners werken de ouden eruit. niets nieuws onder de zon. Wie zijn schaapjes op het droge heeft heeft niet meer zoveel trek in de slangenkuil.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.