Discussie Opinie

Best friends

Vriendschap binnen een accountantskantoor is een essentieel onderdeel van een gezonde en productieve werkomgeving.

Richard Knops

Velen zien partners binnen accountantskantoren als helden, maar waarom eigenlijk? Individualisme maakt ons eenzaam. We zijn sociale wezens, die in mijn ogen te veel waarde toekenden aan imago en geld. Zijn kantooreigenaren degenen die ons helpen, wanneer we echt in de problemen zitten? Zijn zij degenen met wie we al onze successen als eerste delen en vieren? Zijn zij jouw beste vrienden?

Mensen met vrienden leven langer, kunnen beter omgaan met stress en zijn gelukkiger. Collega's die vrienden zijn, werken vaak beter samen en begrijpen elkaar sneller. Vriendschappen op het werk dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en werkvoldoening. Het vinden van vrienden op kantoor is niet altijd makkelijk en er één zijn overigens ook niet, dat vergt opoffering van tijd en geld.

"Op een ochtend staat een ontbijt gepland samen met collega's. Het ontbijt eindigt om 09.00 uur maar ik red dit niet, omdat ik mijn dochter naar school moet brengen. Vrijwel iedereen is  alweer weg wanneer ik op kantoor aankom. Een vriend van kantoor wacht me op bij de ingang en eet samen met mij zijn broodje op. We lachen samen en bespreken de waan van de dag."

Bij gesprekken met jongeren over dit onderwerp wordt mij de vraag gesteld: Hoe maak ik vrienden? Artificial intelligence, social media en imagodruk zorgen voor veel eenzaamheid bij jonge generaties. Wij leven tegenwoordig achter een scherm en het is steeds moeilijker om vrienden te maken. Het menselijk contact daalt verder door het vele thuiswerken. Vriendschappen bevorderen open en eerlijke communicatie, wat misverstanden vermindert en de samenwerking verbetert. Bevriende collega's zijn vaak bereid om een stapje extra te zetten voor elkaar, wat bijdraagt aan de continuïteit en het bedrijfsresultaat van het accountantskantoor.

"Hij is de eerste die mijn boek 'Waarom ben ik accountant' leest en hij feliciteert me. Ik zie dat hij het meent. Hij gunt mij succes. Ik gun hem ook successen. Ik stel mij vrijwillig voor als praktijkopleider tijdens zijn praktijkstage tot accountant. Ik nodig hem uit bij klantbesprekingen en geef hem praktijkcasussen voor zijn stage die we tijdens de pauzes bespreken."

Ik denk dat het belangrijk is om te leren wat het is om een vriend te zijn, ben een vriend voor een ander. Als accountants ontwikkelden we een gedragscode hoe we ons professioneel moeten gedragen, we houden hier ons dagelijks aan. Maar welke code is er voor vriendschap binnen een accountantskantoor?

"Een klant keert zich tegen me en trekt mijn factuur in twijfel. Collega's waarderen deze klant en weten niet welke kant ze moeten kiezen. Een vriend van me op kantoor is resoluut en komt op voor mij. Hij weigert in de toekomst verder zaken te doen met deze klant totdat hij zijn excuses aanbiedt."

Weet jij wie je vrienden zijn op kantoor? Zoek ze op. Vriendschap binnen een accountantskantoor is meer dan alleen een leuke bijkomstigheid; het is een essentieel onderdeel van een gezonde en productieve werkomgeving. Het bevordert vertrouwen, samenwerking en een positieve werkcultuur. Dus laten we de kracht van vriendschap omarmen en samen bouwen aan een kantoor waar we niet partners, maar vrienden behandelen als helden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is als accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.