Discussie Opinie

Een oproep aan Peter Wennink

Philip Elsas las dat oud-ASML-ceo en oud-registeraccountant Peter Wennink is gepolst voor het nieuwe kabinet, maar dat aanbod heeft afgeslagen. Philip heeft een andere uitnodiging voor zijn oud-collega.

Philip Elsas

Ha Peter!

Wat vind je ervan om betrokken te zijn bij innovatie in de auditing? Dat is erg nodig, niet alleen in ons land, maar wereldwijd. En Nederland heeft een hele leuke inbreng op de plank liggen. Want de waardekringloop als exportproduct heeft veel te bieden. Niet alleen voor opbrengstenvolledigheid, maar ook voor 'vervuilingsvolledigheid'. Toekomstbestendig dus. Wat mij betreft een nieuwe 'ASML in auditing' in de knop.

De huidige Amerikaanse ARM (Audit Risk Model)-based volledigheidsassurance is immers niets anders dan bluf en schijn; hoog tijd om dat weg te innoveren. Een vervanging is al uitgewerkt, samen met medestanders in de Verenigde Staten (want die zijn er ook). Met aparte guidance voor overstated en understated / unstated.

Nu je niet lijkt te kiezen voor een rol in de landelijke politiek, lijkt het mij heel leuk als je weer terugkomt in het auditveld! We pakken met onze samenwerking dan zo de draad weer op, als oud-Deloitte collega's. Net als destijds bij Smart Audit Support met een Netherlands-based development center in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Over een New Audit Risk Model schreef en sprak ik al eerder. De discussie over het huidige, in mijn optiek afgeschreven Audit Risk Model kwam recent nog langs in de kantlijnreacties, bij de beschouwing van Jules Muis over het geschiedenisboek van Camfferman en Quadackers. Die discussie is nog altijd actueel.

Ik blijf aandacht vragen voor het belang van volledigheidscontrole in de audit. Dit jaar doe ik dat met een internationale prijsvraag, waarover ook al een paar keer op deze site is geschreven. Want wie begrijpt volledigheidscontroles nog? Je kan er meteen bij in de jury!  

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Philip Elsas is oprichter en director van ComputationalAuditing.com. Hij startte zijn bedrijf in 2003 in Nederland en woont en werkt sinds 2006 in Canada.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.