Discussie Opinie

De vervreemdingsparadox en versterking van het middenkader

Eind maart publiceerde de AFM een kritisch rapport: accountants zijn te slap in het toetsen van elkaars controles. Het is de vraag of dat die accountants te verwijten is.

Pieter Jansen  en Kees Tillema

Al enkele jaren is alom een pleidooi voor de rehabilitatie van de professional te beluisteren. Er is een tekort aan vakmensen in de zorg, in het onderwijs, in de techniek en overduidelijk ook in de accountancy. Ondertussen beklagen veel van die vakmensen zich dat allerlei interne en externe regeltjes en protocollen hun werkplezier verpesten. Zorgverleners vinden dat ze te veel tijd aan het vastleggen van hun werkzaamheden moeten besteden. Docenten ergeren zich aan leerlingvolgsystemen en een oerwoud aan circulaires en instructies.

Al enige tijd vragen wij aan accountants hoe zij de regeldruk ervaren en wat voor effect dat heeft op hun werkplezier. Accountants benadrukken, niet verrassend, dat zij regels nuttig vinden. Onder accountants is echter de opvatting dat de hoeveelheid regels, zoals één van hen dat zo treffend zei, "al lang het optimum is gepasseerd".

Dat er in de samenleving een overvloed aan regels en registraties is ontstaan, is nauwelijks verrassend. Ieder probleem (bijvoorbeeld een schandaal in de accountancy of de noodzaak tot kostenbeheersing in de zorg) vraagt om een reactie van de overheid, de beroepsorganisatie of van de bestuurders van de betreffende organisaties.

De bestuurlijke verleiding om dan nieuwe regels, registraties of protocollen in te stellen, is vaak erg groot. De beslissing om die in te stellen is immers redelijk gemakkelijk te nemen en de naleving lijkt gemakkelijk om te controleren. Ondertussen weten veel ervaren professionals vrij goed wat ze moeten doen om aan de richtlijnen te voldoen, maar de relatie tussen het voldoen aan die richtlijnen en kwaliteit wordt steeds zwakker. “We springen door de hoepel heen”: zorgen dat de dossiers compleet zijn, evenals alle handelingsplannen en verplichte registraties. Het zou zo maar kunnen dat er bij de Opdrachtgerichte Kwaliteitsbeoordeling (OKB), waarover de AFM zich zo kritisch heeft uitgelaten, in de praktijk iets vergelijkbaars gebeurt.

Het resultaat is een 'vervreemdingsparadox'. Ieder schandaal vraagt om een reactie van de overheid, de beroepsorganisatie en de bestuurders van betrokken organisaties en zij richten zich (begrijpelijkerwijs) op wat zij denken te kunnen beïnvloeden. Het gevolg: Het werkplezier van professionals neemt verder af, evenals de aantrekkelijkheid van hun beroep. Ze passen zich gemakkelijk aan, maar het vergroot hun onverschilligheid.

De kwartiermakers pleiten voor een versterking van de positie en de autonomie van het middenkader in accountantsorganisaties. Dat pleidooi verdient steun. Voor complexe taken heb je autonome vakmensen nodig. Het pleidooi van de kwartiermakers betekent dat het professionele debat ten dele de plaats moet innemen van de gegroeide bureaucratie. Dat kun je organiseren en dat gebeurt ook al, bijvoorbeeld in de vorm van collegiale toetsing, (interne en externe) dossierreviews en permanente educatie. Het heeft er echter alle schijn van dat het professionele debat onvoldoende functioneert. Het is in ieder geval te zwak om regelgevers en bestuurders het vertrouwen te geven om gas terug te nemen in de voortschrijdende bureaucratisering.

De actualiteit roept veel vragen op. Durven professionals zich wel kwetsbaar op te stellen, of zijn ze bang voor mogelijke negatieve consequenties? Is de peer review veilig genoeg om tot diepgang te leiden en tot professionals die zich kwetsbaar opstellen? Of is het een rituele dans die wordt opgevoerd om een "item" uit het kwaliteitssysteem af te tikken en slechts goede sier te maken?

Voor bestuurders (en andere leidinggevenden) is professionaliteit het lastigste om aan te sturen. Het is moeilijk meetbaar en lastig in protocollen te vatten. Het is in het bijzonder moeilijk meetbaar, als het gaat om het professionele handelen van professionals die je niet persoonlijk kunt kennen. Toch hebben bestuurders in organisaties met professionals de verantwoordelijkheid om het professionele debat in de organisatie te organiseren en te waarborgen. De uitdaging is om daarbij te appelleren aan de inhoudelijke motieven van de beoefenaren van het beroep.

Nu de professional sinds enkele jaren 'heilig' is verklaard, heeft de maatschappij behoefte aan bestuurders en professionals die de moed hebben om de vervreemdingsparadox te doorbreken en die professional in ere te herstellen. Op de lange termijn verhoogt dat hun werkplezier, de kwaliteit en het aanzien van de accountant (en van andere professionals).

Daarom roepen wij op tot experimenteren; experimenteren in het instellen van organisatieonderdelen met een minimum aan regels, registraties en protocollen, maar met een goedgeorganiseerd,  veilig en serieus professioneel debat. En wij roepen bestuurders op om bij de volgende crisis nu eens niet te vervallen in de stoere daadkracht van het instellen van nieuwe regels, het aanpassen van organisatiestructuren en het instellen van nieuwe kpi's.

Die daadkracht kun je beter steken in het serieus nemen van die professionals en het debat met hen goed organiseren. Dat is geen advies om bij problemen dan maar vooral samen thee te gaan drinken, maar om met aandacht en geduld de uitzichtloze vervreemdingsparadox te doorbreken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jansen is hoogleraar Controlling Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Flynth. Kees Tillema is adviseur en docent.

12 reacties

Ron Heinen

Het nature artikel waar Tjibbe Bosman is zijn reactie naar verwijst is te bekijken op de link

https://www.ndax.eu/Y8quXMqSuNig0u5qhixn.pdf

Ron Heinen

@Albert Bosch

Dank voor het antwoord.

Zoals je (als Taleb liefhebber) weet is veel van zijn werk gebaseerd op statistiek en randomness.

Het boek "Fooled by Randomness. The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets" wat ik nu voor me heb liggen is hier een voorbeeld van.

Ik de context van "Via Negativa" ben je mogelijk ook geinteresseerd in "Naar alle onwaarschijnlijkheid" van Klaas Landsman, zie bijvoorbeeld de foto op

https://www.math4sci.com

In dit boek legt Klaas landsman uit dat je veel situaties kunt uitleggen door te definieren wat het niet is. Op de link

https://www.youtube.com/watch?v=fFKiu19kqkU

kun je hiervan een presentatie vinden van Klaas Landsman.

Het begrip toeval speelt vanaf het meest fundamentele niveau in ons Universum (bijvoorbeeld het onzekerheidsprincipe van Heisenberg in de Quantum Mechanica) een grotere rol dan de meeste mensen zich realiseren.

Onder andere zijn hier de Quantum Random generatoren gebaseerd, zie

https://photos.app.goo.gl/Q8QLdXpRmDYUK76r5

Deze worden op dit moment bijvoorbeeld gebruikt in de nieuwe generatie Quantum ICT-Systemen, zie bijvoorbeeld

https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9

https://photos.app.goo.gl/F9qX6ekGRNwnNZGB7

https://photos.app.goo.gl/JueuPvNMdZckVra17

Albert Bosch

@Ron Heinen,

Dat citaat (van Taleb) is niet wat de betekenis is van Via Negativa. Via Negativa is de focus op wat iets niet is. Die ‘route’ is veelal minder vatbaar voor tekortkomingen. Vertaald naar acties: het is wat je niet moet doen, wat je moet vermijden in plaats van wat je wel moet doen. Je kunt beter stoppen met roken (substraction) dan medicijnen nemen om de schadelijke effecten van roken tegen te gaan (addition).

Ander voorbeeld: we kunnen audit quality niet goed definiëren (via positiva), maar we kunnen wel goed vaststellen wat in ieder geval niet of een gebrek aan audit quality is (via negativa). Mijn eerdere reactie op de consultatie over de Audit Quality Indicators waren ook op dit beginsel gestoeld. Jammer dat de kwartiermakers desondanks niet tot vergelijkebare inzichten zijn gekomen.

Het begrip ‘via negativa’ is terug te lezen in het werk van Nassim Taleb, i.e. de Incerto reeks (5 boeken). Die reeks heb ik meerdere keren gelezen, en elke keer weer met veel plezier. Daar is ook een wiskundige uitbreiding op: “Statistical Consequences of Fat Tails: Real World Preasymptotics, Epistemology, and Applications”. Ik ben niet vies van enige wiskunde, maar daar kwam ik niet goed doorheen. Ik schat jouw wiskundige kwaliteiten hoger in dan die van mij, vandaar dat dit jou wellicht interesseert.

Bart Bosman

Fijn artikel! Heel herkenbaar ook wat Dhr. Köster schrijft. Laatste jaar voordat ik uit de accountancy vertrok heb ik mij regelmatig groen en geel geërgerd aan reviewnotes - ook vanuit OKB - die niets toevoegden aan een goede jaarrekening, alleen aan een goed dossier. Ik had totaal niet meer het gevoel om voor de klant te werken, eerder voor de angst voor de controleur van de controleur. Nu een jaar vertrokken en werkzaam als controller, voelt alsof de wereld weer open is gegaan. Voel mij van binnen nog steeds accountant, ook al ben ik dat helaas nooit geworden. Hopelijk vind de sector zijn realiteitszin in de toekomst nog terug, dan kan ik mijn oude droom nog eens waarmaken!

Ron Heinen

@Albert Bosch

Refereer je in je reactie naar ‘Het is de tragiek van de moderne tijd: degenen die ons proberen te helpen, brengen juist de meeste schade toe, net als neurotische, overbeschermende ouders. Alles wat top-down is, maakt zwakker (…), wat bottom up is gedijt onder de juiste mate van stress en wanorde.’ ?

Voor het citaat zie bijvoorbeeld:

https://www.accountant.nl/magazines/accountant-december-2013/minder-rekenen-meer-verhalen/

Herman Köster

Ik ben als OKB’er, toetser en reviewer de laatste jaren steeds meer dossiers tegengekomen die prachtig glimmend zijn dichtgesmeerd met documenten die aan de regelgeving voldoen, maar waaruit elke blijk van een professioneel kritische instelling is verdwenen. Als je daar vervolgens met de teams over spreekt blijkt dat het team graag anders wil, maar niet meer mag of durft. Dat is zo jammer voor al die goeie, ambitieuze en enthousiaste mensen die ons beroep worden uitgejaagd.

Albert Bosch

Via negativa! Ik ben niet de enige fan van Nassim Taleb (maar dat wist ik al wel).

Dank ook Tjibbe voor het artikel.

kees tillema

@marcel, @tjibbe, @alexander,

Marcel, dank voor het typeren van deze bijdrage als een 'goedbedoeld verhaal'. Ik ben juist soms allergisch voor zogenaamde daadkrachtige en concrete adviezen, daar hebben we er meer dan genoeg van. Ze klinken stoer en doortastend, maar waarom slaan ze nog geen deuk in een pakje boter?

Soms is een (her)bezinning van de situatie zinvol. Zonder gelijk weer in oplosssingsreflexen te schieten.

Ik heb in het verleden meermaals geschreven over Via Negativa: sterker worden door minder te doen. Een mooi -filosofisch- principe dat hier ook zou passen. Werkt fundamenteel anders dan het streven naar efficiency en vraagt vooral creativiteit.

En vooruit, dan toch een advies voor alle vermeende professionals en hun bazen die frauderen: kies een ander vak.

Alexander Vissers

@ Marcel Pheijffer: Het advies aan de bestuurders van alle accountantsorganisaties is een minimalistisch kwaliteitssysteem op te zetten en dat in detail na te leven. Om te beginnen een aparte vennootschap voor AICPA controles. Cursussen selectief alleen voor werknemers die ook daadwerkelijk wettelijke controles uitvoeren. Als er al toetsen noodzakelijk zijn in een gesurveilleerde ruimte afnemen. Een kwaliteitssysteem dat alleen op gekwalificeerde accountants is gebaseerd. Niet steunen op "half' gekwalificeerde" assistenten dus voor dezen ook geen in het kwaliteitssysteem beschreven cursussen.
Nog ten aanzien van het AFM rapport: daar hebben de auteurs meer een punt dan ze zelf maken. er bestaat namelijk helemaal geen plicht tot OKB, sterker nog de EU heeft expliciet overwogen dat OKB uitsluitend proportioneel is voor de controle van organisaties van openbaar belang. Dus wat de reguliere vergunninghouders en de OOB vergunninghouders betreft voor zover deze niet-oob controles uitvoeren is de OKB disproportioneel. Als deze dan niet aan de verwachtingen van de AFM voldoet is dat heel jammer voor de AFM maar dan moet de AFM accountantsorganisaties er op wijzen dat hun kwaliteitssysteem te zwaar is opgezet, niet klagen dat ze liever een andere uitvoering hadden gezien.

Tjibbe Bosman

Het fenomeen om problemen op te lossen door iets toe te voegen (nieuwe regels of processen), terwijl iets weglaten vaak logischer en efficiënter werkt, wordt treffend aangetoond in deze Nature studie: https://doi.org/10.1038/s41586-021-03380-y

Marcel Pheijffer

En wat is jullie advies aan de bestuurders van KPMG?

Dit soort verhalen zijn ‘lief en goedbedoeld’, maar zullen politiek en maatschappelijk niet landen zolang stevige en teleurstellende incidenten de kop op blijven steken.

Dus: maak het eens concreet binnen die context.

Alexander Vissers

Nederland heeft nooit om de wettelijke controle van private ondernemingen gevraagd, we hebben het van de EU cadeau gekregen. Er is nooit op gehandhaafd, het boeit werkelijk helemaal niemand, er wordt helemaal nooit een vordering naar art. 393 lid 8 BW2 ingesteld. De betrokkenen kunnen accountantscontrole afdwingen en de niet betrokkenen hebben hooguit recht op een verkorte jaarrekening zonder accountantsverklaring met alleen een mededeling omtrent de strekking. Voor de banken beursgenoteerde ondernemingen bestond al een plicht, en daar is altijd gehandhaafd door de beurs of door de Nederlandse bank. Dus waarom dat oerwoud aan regelgeving? Dat komt omdat regelgeving een verdienmodel is. Zowel nationaal als internationaal zijn bureaucratische organisaties ontstaan die leven van regelgeving en handhaving. Regels die in het leven worden geroepen om niet bestaande problemen op te lossen maar daar ten eerste niet voor geschikt zijn en ten tweede kun je niet bestaande problemen niet oplossen. Volgens de IAK bij het wetsontwerp bestaat het probleem erin dat er meerdere rapporten verschijnen waarin staat dat er een probleem bestaat ten aanzien van de wettelijke controle van de jaarrekening. De beste oplossing is dan zulke rapporten niet meer te schrijven. Gelukkig wordt eindelijk een beetje tegengas gegeven tegen de bemoeizucht van de overheid. Wrang dat hier de EU de bescherming biedt en een D66 minister zich als ware antiliberale Marixst opstelt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.