Discussie Opinie

Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid

Als de maatschappij verwacht dat accountants de naleving van wet- en regelgeving vaststellen én melden, vraagt dat een ander debat over het oprekken van de reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de accountant.

Albert Bosch

Marcel Pheijffer roept in het FD accountants op om strenger toe te zien op naleving van regels. Accountants in Nederland moeten sinds 4 december 2018 de Nadere Voorschriften NOCLAR (NOCLAR) toepassen. NOCLAR verplicht accountants te reageren als ze een professionele dienst uitvoeren voor de eigen organisatie of voor de cliënt en zich bewust worden van informatie die erop wijst dat bij die eigen organisatie of bij die cliënt wet- en regelgeving niet wordt nageleefd, mogelijk niet wordt nageleefd of dreigt niet te worden nageleefd.

Van accountants wordt niet verwacht dat zij bij het uitoefenen van hun professionele dienst actief op zoek gaan naar niet-naleving van wet- en regelgeving. Daarnaast, als een accountant informatie kreeg dat diens werkgever of cliënt overtreding van wet- en regelgeving (mogelijk) niet naleeft, dan volgt de accountant een stappenplan. Een in beginsel laatste stap in dat stappenplan is het doen van externe melding bij de bevoegde instantie, als voorliggende maatregelen niet effectief (lijken te) zijn.

Dat NOCLAR weinig effectief lijkt, berust niet op onderzoek. De effectiviteit van NOCLAR laat zich niet goed meten. Dat de buitenwereld weinig ziet of merkt van NOCLAR, betekent niet dat NOCLAR niet effectief is of lijkt te zijn. Het lijkt mij dat Marcel een klassieke denkfout maakt, waarin afwezigheid van bewijs (over de effectiviteit van NOCLAR) wordt verward met bewijs van afwezigheid.

Indien de maatschappij verwacht dat accountants wel eventjes de naleving van (alle) wet- en regelgeving vaststellen én melden, dan vereist dat een ander debat over de oprekking van de reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de accountant. Zullen we dan gelijk ook het kostenplaatje daarin meenemen? En ook de uitvoerbaarheid? Of hebben we het hier over onrealistisch hoge verwachtingen, die Marcel namens de maatschappij ventileert?

Dat accountants "staan te trappelen" om cliënten te adviseren over ESG is niet paradoxaal ten opzichte van de huidige reikwijdte en toepassing van NOCLAR. Je kunt wat vinden van het feit dat accountants gaan verdienen aan ESG-regelgeving (spoiler: hoe meer wet- en regelgeving, hoe meer accountants en andere dienstverleners verdienen). Maar een aantal bedrijven moet binnenkort voldoen aan ESG-regelgeving, heeft daarbij hulp nodig en het staat hen vrij daarin bij wie dan ook externe hulp in te schakelen.

En passant haalt Marcel de rechtszaak tegen Trump erbij, over het te hoog waarderen van zijn bezittingen. Ik gruwel van Trump, maar deze zaak onderbouwt niet de oproep van Marcel. Accountant Mazars heeft expliciet opgeschreven:  "We have not audited or reviewed the accompanying financial statements." En als ik associate professor Kyle Welch (George Washington University) mag geloven, bevatte de toelichting van Mazers ook de mededelingen dat "1) no accounting standards were followed and 2) the accounting details (numbers) were not verified". Daarbij komt dat de zaak tegen Trump in de basis een civiele zaak is (noch los van de vraag of de PCOAB-regelgeving van toepassing is op de dienstverlening van Mazars aan de bedrijven van Trump). Ik zeg niet dat Mazars vrij van enige kritiek is, maar met de discussie over reikwijdte en toepassing van NOCLAR heeft deze zaak tegen Trump weinig te maken.

Dit alles laat onverlet dat ik een debat over de reikwijdte en toepassing van NOCLAR verwelkom, ook of juist in relatie tot de aankomende verantwoordelijkheid voor het controleren van ESG-verantwoordingen. Maar laten we niet vergeten dat het meeste werk van accountants onzichtbaar is en blijft voor de buitenwereld. Ik hoop dat bij de publieke beoordeling van de werkzaamheden van accountants niet langer de denkfout wordt gemaakt waarin de afwezigheid van bewijs wordt verward met bewijs van afwezigheid.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Bosch RA is partner bij V&A accountants-adviseurs en verbonden aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam.

5 reacties

Alexander Vissers

In aanvulling op mijn volmondige ondersteuning voor de stelling van Aleber Bosch nog een aanvullende opmerking over NOCLAR. Verordening 2014/537/EU art. 7 verleent een melder van een onregelmatigheid immuniteit wanneer een melding te goeder trouw is gedaan. Dit is een cruciale voorwaarde voor het functioneren van de meldplicht. De Wwft kent een vergelijkbare bepaling voor meldingen onder die wet worden gedaan. Het moge duidelijk zijn dat NOCLAR voor in de EU-Verordening en de wet (Wwft) geregelde verplichtingen geen betekenis heeft. NV Noclar is een dilettantisch verzinsel van de NBA waarin uiteraard een immuniteitsbepaling ontbreekt, de gedachte dat de NBA een horizontale immuniteitsbepaling kan opnemen was kennelijk zelfs voor de NBA net iets te pervers. Als er al iets onder het primaat van de wetgever valt is het wel een (horizontale) meldplicht, de gedachte dat (het bestuur van de) NBA daarin bevoegd zou zijn is absurd. Een meldplicht voor burgers geldt volgens art. 136 Sr. voor kennis van voorgenomen ernstige misdrijven en verder geldt volgens art. 162 Sv een aangifteplicht voor ambtenaren en eventueel gelden meldplichten vastgelegd in bijzondere wetten . Als daar een aanvulling op nodig is mag en kan alleen de wetgever daarin voorzien. De gewoonte verreikende regelingen middels Nadere voorschriften in het leven te roepen druist in tegen de algemene rechtsbeginselen, de Aanwijzingen voor de regelgeving en algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De NBA heeft zich te beperken tot haar wettelijke domein, het bevorderen van een goede beroepsuitoefening door accountants en de letter en geest van de Richtlijnen en Verordeningen niet te doorkruisen. In Nadere voorschriften horen uitsluitend vaak veranderende parameters en regels te worden vastgesteld.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd in verband met regel 5 van de spelregels voor het debat: Accountant.nl is geen schandpaal en niet de plek voor het uitvechten van specifieke conflicten door betrokken personen of het bewust uitlokken van emotionele reacties.

Albert Bosch

@ Marcel, dank voor je reactie. Ik meen niet te suggereren dat NOCLAR wel effectief is, ik stel (en heb willen suggereren) dat niet bekend is of NOCLAR effectief, en dus ook niet dat het niet effectief is (want, afwezigheid van bewijs). Prima uiteraard dat de PCAOB en jij daar anders over denken. Ik stel echter dat die visie, zonder onderliggend onderzoek, berust op een denkfout.

Wat ik waarschijnlijker acht, is dat de PCAOB de huidige NOCLAR in de VS onvoldoende ver vindt gaan en daarom NOCLAR wil aanscherpen. Dat ziet dan niet op de naleving/toepassing, maar op de opzet/reikwijdte van de huidige NOCLAR (in de VS).

Inzake de Trump zaak: ik meen dat Mazars op juiste wijze de gebruikers van de jaarrekening heeft geïnformeerd (gewaarschuwd) en niets heeft laten passeren (consistent met mijn eerdere reactie waar je naar verwijst). Ik denk dat Mazars had moeten overwegen (voor zover niet gedaan) de cliëntrelatie te beëindigen, als dit de inhoud van de samenstelverklaring wordt (daar ziet ‘daar kun je wat vinden’ op).

We vinden elkaar in het nut van het debat over de rol van de accountant (inzake COS 240, COS 250 en NOCLAR). Een vervolg daarin is bijvoorbeeld enkele scenario’s uitdenken waarin bedrijven onjuiste of, meer voor de hand liggend, onvolledige ESG-informatie rapporteren. Jij sprak in een podcast eerder de verwachting uit dat ESG de grootste bron/vorm van fraude wordt. Ik deel die vrees.

@Alexander, bij jouw juridische beschouwingen haak ik vanwege onvoldoende expertise af.

De fiets fabrikant casus werd op LinkedIn niet door Marcel ingebracht maar door iemand anders. Ik vind dat overigens om meerdere redenen wel een ongelukkig voorbeeld in dit debat.

Alexander Vissers

Helemaal mee eens, Albert Bosch, het pleidooi van Marcel Pheiffer kan alleen maar aan het adres van de wetgever gericht zijn want die gaat daarover. Die moet dan wel rekening houden met de vrijheidsrechten en privacyregels, we leven niet in een politiestaat. En geen willekeur: ondernemingen met een accountant wel en ondernemingen zonder accountant niet, dat is pure willekeur. Het is ook niet nodig, accountants die opzettelijk meewerken aan belastingmanipulaties zijn medeplichtig en dus strafrechtelijk aansprakelijk. In het kader van de wettelijke controle van de jaarrekening ( en dat was de voorbeeldcasus van Marcel Pheiffer) is de rol van de accountant duidelijk inclusief geheimhoudingsplicht, en voor OOB's is die rol ook nog eens in de Verordening uitputtend geregeld, inclusief meldplicht, daar mag Nederland niet in roeren, daarbuiten geldt in de eerste plaats het privaatrecht. De NV-NOCLAR is een van de vele beroepsvoorschriften van de NBA die spotten met de rechtsstaat, met name het primaat van de wetgever, art. 134. lid 2 van de Grondwet. De NBA en AFM zijn wereldkampioen denatureren. In de VS is het beroep vrij voor zover het niet SEC registrants betreft, dus daarmee hoeven we Nederland niet te vergelijken. Dan de aanleiding: Omzetbelasting in de gecontroleerde jaarrekening bij een fabrikant van elektrische fietsen. Omzetbelasting is een speerpunt bij vrijwel iedere jaarrekeningcontrole dus daar staat NVNOCLAR buiten dat is gewoon het volgen van de controlestandaarden en als die controle niet of slecht is uitgevoerd kan de accountant daar op worden aangesproken als hij een goedkeurende verklaring heeft afgegeven. Dat alles is eerst nog maar eens te onderzoeken.
En ten aanzien van wet- en regelgeving en toezicht op accountants de spijker op de kop, hoe meer wetten verbeterprojecten en toezicht des te hoger de omzet van accountants. Accountants varen wel bij de bureaucratisering. .

Marcel Pheijffer

Mooie oneliner als titel en slotzin. Maar evenmin onderbouw je de suggestie dat NOCLAR wel effectief is. De PCAOB en een aantal anderen - waaronder ondergetekende - denken daar in ieder geval anders over.

Voorts ga je in de duiding van mijn column wat kort door de bocht. Maar dat geeft niet. Als beide columns de discussie over de rol van de accountant (inzake fraude COS 240, naleving wet- en regelgeving COS 250 en NOCLAR) een stap verder brengen, is het debat nuttig.

Wat betreft Trump: zie een eerdere blog van mij op deze site met als titel ‘Mazars en Trump: een juridisch gevecht’, met onder meer een reactie van Albert Bosch.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.