Discussie Opinie

De kwartiermakers, het ministerie en de universiteit

Bij de herziening van het beroepsprofiel en de opleiding tot accountant moeten bepaalde partijen niet worden vergeten, betoogt Willem Buijink.

Willem Buijink

Onlangs hebben de Kwartiermakers toekomst accountancysector en de NBA een Expertgroep 'herijking beroepsprofiel' (opdracht 1) en 'herijking van de opleiding tot accountant' (opdracht 2) aan het werk gezet.

De eerste opdracht past in het eerdere voornemen van de NBA om het beroepsprofiel van de accountant te actualiseren.

De tweede opdracht is vreemd. De Tweede Kamer en de minister van Financiën (zie het commissiedebat over de Wta van 30 maart jl.) steunen de instelling van deze Expertgroep en de tweede opdracht. Dat maakt de opdracht nog vreemder.

Ik heb er in twee recente opinies op gewezen dat de opleiding tot accountant twee vormen kent: een universitaire en hogeschool-opleiding. Daardoor zijn deze opleidingen een zaak van het ministerie van Onderwijs. Preciezer: een zaak van de betrokken universiteiten en hogescholen en van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De NVAO is de onafhankelijke toezichthouder op het Nederlands hoger onderwijs en alle opleidingen daarin.

Noch de Tweede Kamer, noch de minister, noch de kwartiermakers, noch de Expertgroep (zie het recente LinkedIn-bericht van secretaris Margreeth Kloppenburg over de aanpak van de Expertgroep) noemen het ministerie van Onderwijs, de NVAO, universiteiten of hogescholen.

In de twee eerdere opinies heb ik uitgelegd wat hier speelt; waarom dit zo is. Het beroep (NBA) ziet zich als 'eigenaar' van de opleiding tot accountant en gedraagt zich, direct en indirect, ook zo in de richting van universiteiten en hogescholen. Daarmee wordt ook de NVAO gepasseerd. Het ministerie van Financiën en de politiek steunen dit. De eerdere oprichting van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA), en dan nu de aanstelling van de Expertgroep en opdracht 2, zijn daar een illustratie van.

Ik leg in de opinies ook uit dat daardoor de opleiding een te sterk direct beroepsgericht karakter krijgt. Dat belemmert de kwaliteit van het accountantsberoep (en de aantrekkelijkheid ervan), van de accountantsorganisaties en van de werking van de accountancysector.

In een kort geleden verschenen langer artikel in het tijdschrift Accounting in Europe (AiE), een tijdschrift van de European Accounting Association (EAA), werk ik deze twee opinies gedetailleerder uit.

Wat moet de Expertgroep doen, gelet op wat ik in mijn AiE-artikel betoog? De Expertgroep moet inzien dat universiteiten en hogescholen hier inderdaad het primaat hebben. Universiteiten en hogescholen, de betrokken faculteiten en de vakgroepen Accountancy (en daarbinnen de 'Permanente Werkgroep Accountancy' en het AC Hogescholenoverleg) zijn veruit de belangrijkste stakeholder hier. Daar moet bij voorrang mee overlegd worden.

Overigens: Ik zie ook nog geen beweging in de universitaire en hogeschool-wereld met betrekking tot deze kwestie. Zij moeten ook zelf de Expertgroep tackelen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Willem Buijink is senior research fellow accounting aan de Open Universiteit in Heerlen en emeritus hoogleraar aan Tilburg Universiteit en aan de Open Universiteit.

7 reacties

Willem Buijink

@ Vissers
Dank voor de reacties. NBA voorzitter: :-).

De opleiders, accountant programma makers, aan universiteiten en 'universities of applied science (de hogescholen), zouden er inderdaad zeer goed aan doen om de relevante EU richtlijnen en de Nederlandse wetgeving nauwkeurig door te nemen, zoals Vissers de facto betoogt. Die regels bepalen het speelveld m.b.t de hoger onderwijs accountant opleiding. NBA, het Ministerie van Financieen, de CEA, en nu de Kwartiermakers, hebben de sterke, voortdurende, neiging om zich dat speelveld toe te eigenen. Bij opstellen van die regels in Nederland gebeurde dat inderdaad. De PWA en het AC Scholenoverleg moeten hier principieel, en ook vanwege de gevolgen voor de opleiding (voor ons werk) en de uitkomst daarvan, weerwerk bieden.

Nog dit: ik vergeet het zelf steeds, wij, de opleiders, leiden accountants op: naast marketing, financiering en management gediplomeerden, en economen en econometristen. Een deel van de accountants zal 'extern accountant'. De EU Richtlijn gaat over deze afgestudeerden. Dit wordt in de discussie over de opleiding te weinig beseft.

Alexander Vissers

Waar de "beroepsprofielen" al niet voldoen aan de wet die alleen maar een beroepsprofiel voor de beide titels definieert zijn de Nadere Voorschriften op de Praktijkopleidingen met name de "transponeringstabel" genoemd in toelichting helemaal onbegrijpelijk. Richtlijn 2006/43/EG stelt de volkomen redelijke eis dat ter verkrijging van de bevoegdheid wettelijke controles van de jaarrekening van ondernemingen uit te voeren (RA titel) ten minste twee jaren de praktijkopleiding bij een wettelijk auditor cq en wettelijk auditkantoor wordt gevolgd waarbij de werkzaamheden met betrekking tot de wettelijke controle wordt gevolgd. Het benoemen van stagebureaus bij interne accountantsdiensten van banken bij het Rijk en bij de NBA zelf doorkruist de EU wetgeving. Bovendien gaat de NBA niet over de eindtermen en kan deze niet naast zich neerleggen. Op de eindtermen zelf valt onder meer aan te merken dat deze het begrip "beginnend beroepsbeoefenaar" hanteren. De Richtlijn kent geen beginnend beroepsbeoefenaren alleen bevoegde wettelijke auditors. Maar eigenlijk heeft Willem Buijink natuurlijk fundamenteel gelijk, waarom een commissie eindtermen voor een geharmoniseerd beroep? Dat moet gewoon door de wetgever worden geregeld en door de Universiteiten ingevuld. En voor het niet geharmoniseerde beroep zonder bevoegdheden, dat moet zowel bij de NBA weg als bij de CEA en daar valt een driejarige praktijkopleiding niet te rechtvaardigen net zo min als een beroepstitel.

Alexander Vissers

Willem Buijink moet de nieuwe voorzitter van de NBA worden dan is er misschien nog hoop. De Kwartiermakers kunnen bedankt worden voor hun inspanningen, ze hadden hun opdracht nooit mogen aanvaarden. Zoals ik in mijn Zwartboeken (zie NBA site zienswijzen ontwerpverordeningen) al duidelijk heb gemaakt moet de wet op het accountantsberoep in de wet bepalen wat dat beroep is. "Beroepsprofielen"staat in geen enkele andere wet omdat het niets betekent. De wetgever heeft misschien al 62 jaar maar zeker sinds 1993 geen poging gedaan een deugdelijke wettelijke basis voor het beroep te scheppen uit onbegrip gemakszucht en gemanipuleerd door lobbyisten en de directies van de beroepsorganisaties. De opleiding moet uitsluitend binnen het kader van de Richtlijn 2006/43/EG naar de Universiteiten (theoretisch deel) en de praktijkopleiding kan alleen maar naar de vergunninghouders want wie anders kan een opleiding met minimaal twee jaren praktijkervaring in de wettelijke controle van de jaarrekening naar Unierecht bij een wettelijk auditkantoor verzorgen? De CEA valt te verwijten dat zij genoegen heeft genomen met de Verordening op de beroepsprofielen in plaats van de wetgever met zijn broddelwerk om de oren te slaan. Geen deugdelijke wet, geen eindtermen. Overigens is de driejarige stage voor niet- wettelijke auditors volstrekt disproportioneel. Op mijn bezwaar tegen het niet beslissen op mijn handhavingsverzoek dan wel afwijzen van delen daarvan wordt binnen enkele weken beslist. Hopelijk schudt dat de boel wakker.

Ron Heinen

Aansluitend op de eerdere reactie kwam ik toevallig het eerdere artikel tegen over dat het Vaticaan witwasbestrijders aanklaagt, zie

https://www.accountant.nl/achtergrond/2021/9/vaticaan-klaagt-witwasbestrijders-aan/

In mijn reacties op

https://www.accountant.nl/achtergrond/2023/3/de-wil-om-te-speuren-en-te-ontdekken/

heb ik uitgelegd dat agnosticisme onderdeel is van het huidige wetenschappelijke wereldbeeld.

Conform het bovenstaande wetenschappelijke wereldbeeld bepaald dus de wetenschap hoe het vaticaan (als onderdeel van de wereld in z'n geheel) met witwasbestijders om dient te gaan.

Ron Heinen

Aansluitend op de eerdere reactie (zie hieronder) is het wellicht informatief dat voor de modules

191860181 - Risk Management
201000202 - Management Control for Financial Inst.
201300062 - Structured Products

het boek Risk Management and Financial Institutions, John C. Hull

https://dl.rasabourse.com/Books/Finance%20and%20Financial%20Markets/%5BHull%5DRisk%20Management%20and%20Financial%20Institutions%28rasabourse.com%29.pdf

gebruikt wordt op de Universiteit Twente.

Ron Heinen

Als we naar de toekomst kijken dan zal de accountant geconfronteerd worden met meer nieuwe mogelijkheden van ICT, zoals Datascience en Artificial Intelligence. Deze nieuwe mogelijkheden zal de accountant moeten omarmen om met de combinatie mens en machine beter, sneller, etc te kunnen werken. Daarbij moet je opgeleid worden om bijvoorbeeld bredere analyses te kunnen opzetten. Dit vereist kritisch denkvermogen en kennis van (wiskundige) analyse methoden en strategieen specifiek voor een bepaalde situatie welke je uit kunt voeren in samenwerking met ICT. De eerdere bijdrage welke ik geleverd heb met betrekking tot AI is hier een voorbeeld van, zie bijvoorbeeld

https://www.accountant.nl/vaktechniek/2023/5/symposium-machine-learning-in-de-audit/

Jan Bouwens

Ik sprak zojuist leden van de ICAEW en die gaven aan dat er twee problemen zijn. De technische kennis van de junior accountant (analysetechnieken) schiet tekort en als ze die al kennen dan wordt gebruik ervan afgeleerd tijdens de eerste jaren werken als accountant. Conclusie: vol inzetten op techniek en kantoren aanspreken op welk werk ze hun juniors laten doen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.