Discussie Opinie

Verslaggevingsregels vergroten de kans op crisis

In maart van dit jaar hebben we een korte bankencrisis doorgemaakt. Op basis van de rapportages konden we weten met welke banken het slecht zou gaan. Maar omdat we de verliezen in voetnoten hebben verstopt, steken we collectief de kop in het zand.

Sanjay Bissessur en Jan Bouwens

Een recente studie laat zien dat alleen al in de VS 190 banken nog altijd een risico lopen, vergelijkbaar met de Silicon Valley Bank (SVB). Het is tijd voor een herziening in de verslaggeving. Terug naar historische kosten of de lagere marktprijs.

Onze collega Shiva Rajgopal heeft onlangs de boeken van SVB, waartoe iedereen toegang had, geopend en stelt vast dat iedereen kon weten dat SVB op 31 juli 2022 failliet was. De zaak is eenvoudig van de balans te lezen.

Verliezen vanaf begin 2022 zichtbaar

Om te beginnen openen we de jaarbalans van 2021. Over het jaar 2021 zien we de activabasis van SVB nagenoeg verdubbelen van $ 115 miljard naar $ 211 miljard. Deze activa werden gefinancierd door $ 189 miljard aan direct opvraagbare deposito's, ongeveer $ 5 miljard aan andere verplichtingen, waaronder langlopende schulden,  en ongeveer $ 16 miljard aan eigen vermogen. Eind 2020 zag de balans er nog als volgt uit:  activa van $ 115 miljard die werden gefinancierd met  $ 112 miljard aan deposito's, $ 5 miljard aan overige verplichtingen en ongeveer $ 8 miljard aan eigen vermogen.

We zien de direct opvraagbare tegoeden dus stijgen met  $ 100 miljard ($ 211 - $ 112). Het grootste deel van dat geld werd gebruikt om voor ongeveer $ 81 miljard aan obligaties te kopen, die men tot het einde van de looptijd (held to maturity; HTM) wilde aanhouden. HTM bedroeg aan het einde van 2021 $ 98 miljard. De rest, ongeveer $ 21 miljard van de nieuwe deposito's, ging naar leningen die in 2021 van $ 45 miljard naar $ 66 miljard opliepen. Het blijkt dat SVB ook in 2021 eigen vermogen heeft uitgegeven: $ 2,3 miljard gewone aandelen en $ 3,3 miljard preferente aandelen.

De HTM-bezittingen zijn meestal obligaties geboekt worden tegen de waarde die de bank aan het einde van de looptijd mag incasseren. In het geval van SVB ging het om $ 63 miljard om obligaties met onroerend goed als zekerstelling, uitgegeven door Freddie Mac, Fannie Mae of Ginnie Mae.

De door SVB gedeponeerde balans en winst-en-verliesrekening 2021 rapporteert dat de totale waarde van de HTM-portfolio $ 98 miljard bedraagt. Voetnoot 22 van dit rapport vermeldt dat de marktwaarde van obligaties $ 97,2 miljard waard was. Met andere woorden: Als de obligaties eind december waren verkocht, dan zou SVB hierop een verlies van $ 800 miljoen maken.

Wat gebeurt er in 2022? Over het eerste kwartaal van 2022 rapporteert SVB dat de boekwaarde van de HTM-effecten $ 98,7 miljard bedraagt. De voetnoot over deze bezittingen geeft aan dat de waarde nog maar $ 91,6 miljard is. De reden van dit waardeverschil weten we inmiddels; de marktrente steeg, terwijl de obligaties vastrentend zijn.  

Wanneer we deze niet-gerealiseerde verliezen van $ 7,1 miljard ten laste van het eigen vermogen zouden brengen, dan zou het eigen vermogen van SVB zijn gedaald van de gerapporteerde $ 16,3 miljard naar $ 9,2 miljard.

SVB was op 31 juli 2022 al failliet

Over het tweede kwartaal rapporteert SVB op 31 juli 2022 dat de boekwaarde van de HTM-effecten $ 98,7 miljard zijn. In de voetnoot tekent SVB op dat de waarde van de HTM portfolio $ 84,5 miljard bedraagt. We hebben nu dus een verlies staan van $ 14,2 miljard, waarmee de facto de waarde van het eigen vermogen zou zijn teruggebracht van $ 16,2 miljard naar $ 2 miljard. Hiermee was het eigen vermogen ver beneden de vermogenseis van 8 procent gedaald en was SVB de facto failliet.

Kon de gebruiker van de jaarrekening dit weten? Het antwoord luidt volmondig 'ja'. Maar na de financiële crisis heeft de lobby van de banken gewerkt, zodat de HTM-activa steeds tegen de historische uitgaafprijs staan genoteerd. Ondanks de voetnoten rekenden de gebruikers op de eindwaarde van de obligaties. Maar als we aan de creditzijde van de balans gaan kijken, dan zien we dat de rente op deposito's oplopen met de rentebesluiten van de centrale bank.

Nu had SVB zich verzekerd tegen de mogelijkheid van een rentestijging, maar het management had om zijn winst te redden de polissen met winst verkocht!  

Goed-koopmansgebruik

Wat leren we hier uit? In de eerste plaats zou het aan te bevelen zijn om de waardeontwikkeling van de bezittingen een-op-een te laten zien. Volgens het goed-koopmansgebruik zouden activa tegen de historische uitgaafprijs of de lagere marktwaarde moeten noteren. Had men dat gedaan, dan was al in het eerste kwartaal van 2022 duidelijk geworden dat de verliezen in een kwartaal $ 7.1 miljard bedroegen; dat zou toch een rode vlag moeten zijn! Door – zoals de verslaggevingsregels voorschrijven – gebruik te maken van de voetnoten, wordt de gebruiker van de jaarrekening in slaap gesust, zo blijkt ook uit bestaand onderzoek.

We pleiten er daarom voor dat we het goed koopmansgebruik herinvoeren. Voorts zou het van belang zijn dat de controlerend accountant over de patronen die zich bij SVB afspeelden van meet af aan expliciet dient te rapporteren. Dat zou betekenen dat de kwartaalrapportages ook van accountantscontrole moeten worden voorzien, met daarin een risicoparagraaf van de accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Sanjay Bissessur en Jan Bouwens zijn beiden verbonden aan de afdeling accounting van de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerd

14 reacties

Jan Bouwens

beste Ard. Veel dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk als je aangeeft dat het risicobeleid heeft gerammeld. Je geeft aan dat als de continuïteit al eerder in gevaar was men alle activa tegen directe opbrengstwaarde had moeten boeken. Dat is een belangrijk punt. Waar zit die trekker precies? Dat betreft een oordeel. Vandaar dat ik liever de harde marktcijfers. De markt is zo laat met reageren (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X21001550?casa_token=GRZwxn6Ex54AAAAA:Wqa6mHsp2TvLRyqmUfBj1Vt8gEI72L34HrRGBmjJY8fkbnaNhMhHx_0VK7KJqqpHaFRKeWj8Uls) dat als iemand de kink in ziet, het paniek is. Tijd voor meer onderzoek.

Ard Pruissers

Beste Jan en Sanjay,
Dank voor jullie antwoord op mijn eerdere reactie. Ik begrijp dat jullie opiniestuk et prikkelende kop bedoeld is om discussie te ontlokken (wat gelukt is, gezien de verschillende reacties).
Ik begrijp nu dat de hedges betrekking hadden op AFS-activa i.p.v. HTM. M.i. ontkracht dat jullie stelling enigszins, want AFS-activa staan tegen FV op de balans. Als ik meega in jullie balansanalyse dat de toegenomen passiva (meer direct opeisbare tegoeden) werden belegd in langer lopende activa, dan heeft zich hier een DSB-achtig scenario ontwikkeld. Dat getuigt van slecht risicobeheer door het management in combinatie met slecht toezicht door de centrale bank (volgens mij heeft de Fed dit laatste al toegegeven). Als er op verslaggevingsgebied al iets is misgegaan, is dat niet zozeer waarderingen (AC of FV), maar onjuiste inschatting van de (dis)continuïteit. Als de continuïteit al eerder in het geding was, hadden alle activa tegen directe opbrengstwaarde getoond moeten worden.
Verdere berichtgeving maakt helder dat de (regionale) US-banken veelal slecht zijn voorgesorteerd op de gestegen marktrente. M.a.w.; slecht risicobeheer ligt veelal ten grondslag aan de recente déconfitures in de Amerikaanse bankwereld. In hoeverre de versoepeling van regelgeving omtrent banken tijdens de Trump-regering dit in de hand heeft gewerkt, is voer voor academici. Maar de coïncidentie is te groot om toevallig te zijn.
Daarom blijf ik bij mijn opvatting dat deze bankcrises niet zijn veroorzaakt door verslaggevingsregels zelf, maar door een onzuivere toepassing(!) van wet en regelgeving (primair het Basel Framework).

Ron Heinen

Wat betreft de eerdere reacties op deze opinie: De causale keten voor deze bankencrisis is niet voorbij:

Hogere rente -> Beleggingen van banken worden minder waard -> Spaarders met veel spaargeld worden schichtig en halen spaargeld weg -> Banken worden prooi voor short-sellers.

Dit soort causale ketens zijn bijvoorbeeld te analyseren met Structured Equation Modelling.

Op de links

https://photos.app.goo.gl/KkxSnGLHnwM3hKd96

en

https://www.ndax.eu/HXVYuUW1a3b-s9Q7qzRC.pdf

is uitgebreide achtergrond informatie te vinden over deze wiskundige anayse methode voor de geinteresseerde lezers.

Ron Heinen

Aansluitend op m'n vorige reactie is op

https://www.ndax.eu/wS6QOs4Wfou2wvd-6xGg.JPG

te zien dat de bankruns in de VS nog niet voorbij zijn.

Jan Bouwens

Beste Ard. Dank voor je reactie. Inderdaad verschilt de IFRS/US GAAP regelgeving. De zorg gaat uit naar dynamiek die wordt opgeroepen als HTM activa oproepbaar worden omdat de passiva (hier de Rekening courant schulden) in grotere mate worden opgevraagd dan in de activa tot uitdrukking is gebracht. Mijn zorg is verder dat we uit onderzoek weten dat nuancering in voetnoten en specificaties slecht worden verwerkt door marktpartijen. Kunnen we dan niet beter de werkelijke waardes als eerste noteren?
Dan over de hedge waar ik naar verwijs in mijn antwoord naar Jules. De hedge waar je naar verwijst betreft de verkoop van interest swaps op AFS activa. In het eerste kwartaal loste SVB $ 5 miljard aan AFS-hedges af om een ​​winst van $ 204 miljoen te boeken, en in het tweede kwartaal verkocht SVB voor $ 6 miljard aan hedges, ​​winst van $ 313 miljoen.

Ard Pruissers

Vervolg op deel 1

Daarnaast wordt de balansontwikkeling bij SVB beschreven: aan de passiefzijde nemen de direct opeisbare tegoeden toe, die worden belegd in niet direct verzilverbare activa (want HTM!). Zo’n balansontwikkeling wijst op 2 enormiteiten: slecht toezicht door de centrale bank en slecht risicomanagement door de bankdirectie.

Wat mij ook erg verbaast, is de suggestie dat HTM-activa werden gehedged met toepassing van hedge accounting. IAS 39.79 verbood al de toepassing van hedge accounting HTM-activa en US GAAP kent daarvoor geen soepelere regels. Dit omdat het hedge accounten van een debt instrument aangehouden tot einde looptijd een zinloze actie is. Is jullie feitenrelaas wel juist?

Daarom vind ik jullie stelling “Verslaggevingsregels vergroten de kans op crisis” onjuist. Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn dat die zelden ontstaan door verslaggevingsregels zelf, maar veeleer door onzuivere toepassing van de verslaggevingsregels (al dan niet met het kwade oogmerk de waarheid te verdoezelen).

Kortom, jullie artikel ontbeert m.i. de nodige nuance, lijkt de conclusie eerder doelgedreven dan het logische gevolg uit een adequate probleemanalyse en is de kop op zijn minst gehypet.

Ard Pruissers

Na lezing van jullie opiniestuk voel ik mij genoopt tot een reactie.

Allereerst is niet vermeld dat banken in de VS verplicht US GAAP toepassen. Non-VS banken passen veelal IFRS 9 toe. Ik breng deze nuance aan, omdat IFRS 9 geen HTM-classificatie kent. Het staat weliswaar toe om debt instruments tegen Amortised Cost (AC) te waarderen, maar uitlsuitend bij een business model Held to Collect (HtC) en als het instrument voldoet aan de SPPI-criteria. Wanneer SVB tussentijds wist, dat de bank HTM-activa ging afstoten, had zij onder IFRS 9 haar business model moeten aanpassen en de activa tegen marktwaarde waarderen.

Jullie pleiten voor goed koopmansgebruik (gkg): “kostprijs of lagere marktwaarde’. Dat fenomeen kent IFRS 9 ook: het heet daar de ‘impairment test’. De term gkg is overigens geen verslaggevingsterm, maar stamt uit de Nederlandse fiscale praktijk. De Belastingdienst staat ondernemingen met een IFRS-convenant toe om IFRS 9 toe te passen (met enkele uitzonderingen). Het waarderen van activa met HtC-oogmerk en SPPI-kenmerken tegen AC is voor de Belastingdienst daarbij gkg.

Wordt vervolgd in deel 2

Ron Heinen

@jules muis:

Citaat: "We hadden ons ook beter kunnen voorbereiden als we ingezien hadden dat in ons nano tijdperk een digitale bankrun wat anders is dan het gebruikelijke beeld, een slow motion aanschuifelende wandeltocht van ongeruste rekeninghouders naar de voordeur van de bank."

Een plaatje dat de digitale bankrun laat zien is te vinden op

https://www.ndax.eu/wkFJNPm-5uFVG6S_Y22d.JPG

Zoals te zien is deze digitale bankrun eind 2022 begonnen.

Jan Bouwens

Beste Jules,

Dank je voor je commentaar. De oplossing die je aandraagt om twee financiële jaarverslagen aan is mooi maar gaat tegen de bevindingen in. Meer informatie wordt onvoldoende gelezen en als dat al gebeurt, dan gaat het te traag. Zie het werk van mijn collega’s Rouen, So en Wang (Core earnings: New data and evidence, JFE, 2021). Het is dan aan te bevelen dat de informatie die we verstrekken de gebruiker echt helpt.
In het geval van SVB geldt dat men staatsobligaties had en dat men een hedge had voor het geval de rente ging stijgen. Die hedge werd verkocht om de winstgevendheid ”te redden” Dat is dus gebeurd aan de activakant.
Dan aan de passivakant. SVB betaalde te weinig rente op de deposito’s. Dan staat men voor de keuze, rente verhogen en deposito’s behouden of klanten verliezen. Rente verhogen kon niet omdat men die inkomsten niet had, En dus “koos” SVB voor het laatste en ja dan blijken zelfs HTM activa verkocht te moeten worden.
Als de termijnstructuren van activa en passiva serieus met elkaar uit de pas gaan lopen zoals bij SVB, dan is het zeer aan te bevelen de marktprijs neer te zetten. Groetjes vanuit HBS

jules muis

MACRO (2)

Ik heb zelf sinds de crisis van 2008 herhaald gepleit voor een andere oplossing voor financiele instellingen: maak in de toelichting een balans op full fledged markwaarde verplicht.
Dat opent de deur voor onvermijdelijke subjectiviteit, maar hé, remember, “it is bettter to be approximately right than precisely wrong” in actie.

Citaat 22/6/2009 accountant.nl :

“Ik zou zelf een stap verder zijn gegaan dan Volcker en in ieder geval van banken als toelichting ook een gecondenseerd financieel plaatje op fair value-basis eisen”.

Dat was mede gebaseerd op mijn grote zorgen over de exotische monetaire politiek, ook vaak voor gewaarschuwd:

In mijn 2008 speech op Nyenrode Universiteit ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar in over de grondoorzaken van de crisis destijds richtte ik me niet alleen de historische grond oorzaken maar ook op een redelijk voorspelbare toekomst:

“…………our fiscal and monetary authorities administer, specially for the occasion doctored medicine to keep markets liquid to the exceptional point of
printing man-made, bottom-of-the-barrel priced, money; in the process de-leveraging the private sector, by leveraging the public. That is, leveraging future generations’ balance sheets”.


Dit onfeest is nog niet over. Zowel Europa als de VS tonen een redelijk sterke economie die nog steeds drijft op de suikertaart van de gigantische restanten van deze exotische monetaire politiek van het afgelopen decennium. Dezen worden wel slow motion stukje bij beetje van tafel gehaald, zie de stijgende rente tarieven, en slow motion krimpen van de balansen van centrale banken. Maar we zijn er nog lang niet.

De vraag is hoe deze centrale bankiers verder tussen twee kwaden gaan kiezen: financiele schijn- stabiliteit door de taart op tafel te laten, of gigantische vermogensoverdrachten van debiteur naar crediteur via het in leven laten van het inflatiespook als de gekozen minder kwade.

Tel uit je winst.

jules muis

Waardeer de gooi naar duidelijkheid van Bouwens&Bissessur

Een reactie in twee delen.


MICRO (1)

Ja, we hadden kunnen weten dat SVB in de pinaire zat. Je hoeft helemaal niet zo ver te kijken als de voetnoot op pagina 22. De “Comprehensive Income Statement” van SVB vertelt ons dat al vroeg in het 2022 financieel verslag.

We hadden ons ook beter kunnen voorbereiden op het feit dat ‘shorters’ olie op het vuur zouden gaan gooien.

We hadden ons ook beter kunnen voorbereiden als de controlerend account bij het uitbrengen van hun rapport twee weken voor de collapse een waarschuwingsteken hadden geplaatst.

We hadden ons ook beter kunnen voorbereiden als we ingezien hadden dat in ons nano tijdperk een digitale bankrun wat anders is dan het gebruikelijke beeld, een slow motion aanschuifelende wandeltocht van ongeruste rekeninghouders naar de voordeur van de bank.

De voorgestelde oplossing van Bouwens&Bissessur is terug naar de romantiek van het karrewiel: haal de ‘historische kosten of marktwaarde indien lager’ methode - een nuttige relikwie uit de industriele tijd, voorbijgaand aan de complicaties van een verfinancierde economie - weer van stal. Het voorzichtigheids principe in actie.

Kosten of lagere marktwaarde geeft in financiele rapportering een a-symetrisch beeld van de altijd behoorlijk subjectieve waarheid. Het houdt de upsides uit beeld. Een halve waarheid dus.

Bovendien, het richt zich traditioneel meestal alleen op de activa, niet de passiva. Nog eens een halve waarheid. Da’s twee maal de helft =???

Geeft me aanleiding voor de body van een financieel verslag toch te kiezen voor de situatie zoals het is: imperfect mixed attribute accounting met full disclosure van het overige. Dat was er deels bij SVB. Je kon de schoen die resultaats-verslaggevingstechnisch nog moest vallen, duidelijk zien.

Waarom de controlerend accountant daar geen consequenties aan heeft verbonden? Stay tuned.

Gert-Jan Jordaan

Beste Sanjay en Jan, jullie weten dat er 2 redenen zijn waarom de marktwaarde van een vastrentende obligatie lager is dan de kostprijs. De eerste reden is dat de markt niet verwacht dat de nominale waarde nog wordt ontvangen, de tweede reden is dat de marktrente inmiddels is gestegen. Als er sprake is van deze tweede reden, hetgeen vaker voorkomt dan de eerste, is het slechte verslaggeving om te waarderen tegen deze lagere marktwaarde. Immers, als de verwachting is dat de nominale waarde wordt ontvangen (en bij HTM is dat ook de bedoeling) zal de lagere marktwaarde in de toekomst weer leiden tot winsten. Om het verlies nu te boeken is niet reëel, want dit verlies is geen werkelijk verlies, maar meer winst die je niet hebt. Als er echter andere omstandigheden zijn waardoor je wordt gedwongen de obligaties te verkopen is het natuurlijk een ander verhaal. Maar dat is niet het uitgangspunt van het waarderen van HTM beleggingen. Dus goed-koopmansgebruik? Op de site van de belastingdienst staat dat de boekhouding waarheidsgetrouw moet zijn. Verliezen presenteren wat geen werkelijke verliezen zijn lijkt mij niet de waarheid......

Jan bouwens

Dank je Carel. Gelet op de mate waarin "details"kennelijk worden gelezen zou ik ervoor pleiten slechts een financieel verslag op te stellen. Htm bezittingen die onder hc duiken moeten tegen deze lagere waarde worden verantwoord.

C.M. Verdiesen

Of verplicht in de bijlage een balans en W&V op basis van goed koopmansgebruik met toelichting op de verschillen....?
Daar wordt je pas echt wijzer van.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.