Als ik later groot ben, word ik accountant
Om mensen echt te kunnen inspireren voor het beroep, zul je je persoonlijke verhaal moeten vertellen.
Richard Knops
"Toen ik een jaar of vijftien was, was ik schoonmaker in een accountantskantoor. Een man, die daar werkte haalde een hele grote rol papier uit de kast, met allemaal vakjes en getallen erop. De man zei me dat hij dit vel gebruikte om ondernemers te laten zien hoe goed het met hun bedrijf gaat, of hoe slecht... Hij liet me zien hoe hij met zijn, in die tijd nieuwe, printrekenmachine uitrekende hoeveel winst het bedrijf had behaald. In de kamer werkte ook nog een aardige vrouw die me liet zien hoe ze een boekje maakte van de cijfers, de jaarrekening. Het was gezellig daar. Ik kan me nog steeds herinneren dat ik toen dacht: Als ik later groot ben, wil ik hier werken."
Wat mij opvalt is dat accountants van nu bijzonder goed zijn in het analyseren van informatie, ze kunnen mij vaak richtlijnen opdreunen, wetteksten snel vertalen naar de praktijk en me alles vertellen over duurzaamheid. Maar als ik ze vraag eens een inspirerend verhaal te vertellen, dan worstelen ze. Ze praten vaak over de veelzijdigheid van het beroep, dat ze ondernemers helpen en willen bijdragen aan de maatschappij en dan stopt het wel zo’n beetje.
Waarom is dat dan zo belangrijk, zul je je afvragen? Storytelling is het vertellen van geloofwaardige verhalen die relevant zijn voor de doelgroep en die ervoor zorgen dat er een samenhang tussen gebeurtenissen ontstaat. Die verhalen zorgen ervoor dat de doelgroep (complexe) informatie begrijpt, de informatie onthoudt en er een emotionele band ontstaat.
Verhalen vertellen kun je op allerlei manier, het hoeft overigens niet eens over jezelf te gaan. Vertel klantverhalen, of iets dat op kantoor is gebeurd.
"Laatst zat ik bij de kapper en hij vertelde hoe het gedrag van zijn klanten is veranderd na corona. Sommige klanten zijn nooit meer teruggekomen, sommige komen minder of willen hun haren niet meer verven. Hij vroeg aan mij als accountant hoe hiermee om te gaan; de energiekosten rijzen de pan uit en hij maakte zich zorgen. Ik adviseerde hem zijn uurtarief te verhogen en vertelde hem eens goed na te denken over het type klant en productvraag voor kappers anno nu."
Om mensen echt te kunnen inspireren voor het beroep, zul je je persoonlijke verhaal moeten vertellen. Wanneer ik mensen interview hoor ik vaak over de branche waar men heeft gewerkt, met welke collega's en welke opleidingen men heeft gedaan. Maar dat kan de AI-chatbot mij inmiddels ook vertellen. Word nu eens persoonlijk. Wat zijn jouw inspirerende verhalen?
"Toen ik een gastcollege had gegeven in Sittard kwam de conrector van de school naar me toe na afloop. Ik kende hem van vroeger uit mijn tijd als student op de heao. Hij vertelde dat ze het als school enorm waarderen als een accountant zijn verhaal komt vertellen. Als het zomaar iemand is, twijfelen de jongeren eraan of het verhaal wel echt is. Een accountant geloven ze."
Waarom ben je accountant? Wat is je eerste ervaring met de accountancy? Kun je dat nu meteen vertellen als ik ernaar vraag? Waarschijnlijk niet. Een gemiste kans dus.
Laatst kwam er een goede collega naar me toe en zei: "jij bent echt altijd accountant hè, zowel zakelijk als ook privé. Ik hoor je er altijd over praten. Ik word moe van je." Ik lachte toen en zei: "Mijn vrouw ook, maar ik blijf het doen. Ik ben een accountant in optima forma."
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
Mannen verdienen 'significant' meer dan vrouwen in de accountancy
Mannelijke accountants en assistent-accountants krijgen gemiddeld 7,5 procent meer salaris dan vrouwelijke accountants en assistent-accountants. Dat blijkt uit onderzoek...