Discussie Opinie

'Sire, er werken geen zzp-accountants op een accountantskantoor'

Accountants moeten voorkomen dat zij, door het ten onrechte kwalificeren van werknemers als opdrachtnemer, het beroep in diskrediet brengen.

Alexander Vissers

Onlangs verscheen op deze website een column van Marjan Heemskerk, waarin zij stelde dat er steeds meer accountants als zzp'er aan de slag gaan en dat de zzp-accountant wat haar betreft niet meer weg te denken is uit het accountantskantoor. Hoewel ik niet beoordelen kan of er daadwerkelijk sprake is van een toename van zzp-accountants bij accountantskantoren, wil ik wel een kritische kanttekening plaatsen bij het fenomeen zzp-accountants werkzaam bij accountantskantoren. Dit met name met het oog op de strikte naleving van de wet- en regelgeving die van accountants verwacht kan worden.

De recente conclusie in de zaak FNV-Deliveroo van de Procureur Generaal (PG) van het parket bij de Hoge Raad der Nederlanden, versterkt door de per 1 augustus in werking getreden Wet ter implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1152 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, laat geen ruimte voor een zzp-accountant bij een accountantskantoor. Althans niet voor de zzp-accountant die als opdrachtnemer een overeenkomst van opdracht tot het verrichten van accountancy-werkzaamheden tegen een overeengekomen uurvergoeding aangaat met een accountantskantoor.

In haar conclusie heeft de PG een uitgebreide beschouwing gegeven over het begrip "werknemer". De voor dit betoog belangrijkste elementen zijn daarin eerstens dat de strekking van de overeenkomst en de intentie van de contractpartijen niet bepalend zijn voor het oordeel of het werk als werknemer dan wel als zelfstandige wordt verricht. De feitelijke invulling is bepalend voor het oordeel of de rechtsverhouding als arbeidsovereenkomst, zoals bedoeld in art. 7:610 lid 1 BW dan wel als overeenkomst van opdracht, artikel 7:400 BW, is te kwalificeren. Het in oudere jurisprudentie ontwikkelde en gehanteerde gezagsbegrip is uitgehold en daarbij niet langer doorslaggevend.

Met het van kracht worden van de Wet ter implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1152 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, is bovendien de vrijheid om werkzaamheden voor derden te verrichten evenmin onderscheidend. Volgens de PG is het belangrijkste criterium voor de kwalificatie van de rechtsverhouding de vraag of de feitelijk uitgevoerde werkzaamheden tot de kern van de bedrijfsvoering van de principaal behoren, dan wel daarin organisatorisch ingebed zijn, dat wil zeggen in dienst van de principaal worden uitgevoerd. Behoren de werkzaamheden tot de kern van de bedrijfsvoering van de principaal of zijn ze daarin ingebed, dan is sprake van arbeid in dienstbetrekking en dus werknemerschap.

Zoals ook de NBA aangeeft in de toelichting bij de Verordening op de ledengroepen, is een zzp-er die voor een accountantskantoor werkt een openbaar accountant. Dit ongeacht of dat werk middellijk of onmiddellijk aan het accountantskantoor in rekening wordt gebracht; de accountant is werkzaam bij dan wel verbonden aan het accountantskantoor en daarmee onderdeel van de bedrijfsvoering en gebonden aan het kwaliteitssysteem en dus, in de systematiek van de conclusie van de PG, werknemer.

"Werkzaam bij dan wel verbonden aan" zijn paraplubegrippen voor het feitelijk verrichten van werkzaamheden. Wanneer een accountant als zzp-er, al dan niet bij een accountantskantoor, een assurance of aan assurance verwante opdracht uitvoert, dan zou een kwalificatie als overeenkomst van opdracht de zzp-er c.q. zijn onderneming tot accountantskantoor bombarderen, gezien de definitie van accountantskantoor, met verplicht kwaliteitssysteem en indien de werkzaamheden wettelijke controles betreffen zelfs vergunningplicht en aansprakelijkheids-verzekeringsplicht.

Afgezien van enkele beroepsrechtelijke aspecten geldt voor assistent-accountants m.m. hetzelfde als sprake is van organisatorische inbedding van hun werkzaamheden in de kern van de activiteiten van het accountantskantoor, waarvan doorgaans sprake zal zijn.

De Hoge Raad heeft 23 december 2022 aangegeven als verwachte datum voor de uitspraak in de zaak FNV-Deliveroo. Volgt de Hoge Raad het advies van de PG, dan valt het doek voor een groot deel van de zzp-ers. Voor accountants niet alleen van belang voor hun eigen praktijk, maar ook een belangrijk aandachtspunt bij de controle van en advies aan hun cliënten. Voor de jaarrekening 2022 is er dan al rekening mee te houden, onder meer wat betreft de premieschuld.

De volgende vraag is, waarom de kwalificatie van de rechtsverhouding relevant is. De kwalificatie is ten eerste relevant voor toepasselijkheid van het arbeidsrecht, doorbetaling bij ziekte, de aansprakelijkheid en draagplicht van principaal en werknemer (artikel 6:170 BW) voor de toelaatbaarheid van overeengekomen voorwaarden, ontslagrecht etc. En verder voor de verzekering- en premieplicht werknemersverzekeringen, inhoudingsplicht, voor eventuele pensioenregelingen en eventueel ook in verband met de voornoemde beroepsrechtelijke voorschriften.

Veel belangrijker is echter dat accountants moeten voorkomen dat zij, door het ten onrechte kwalificeren van werknemers als opdrachtnemer, het beroep in diskrediet brengen. Door het handhavingsmoratorium tiert de schijnzelfstandigheid welig, zoals ook de Algemene Rekenkamer heeft opgemerkt (Rapport Focus op handhaving Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid, april 2022). Dat mag er niet toe leiden dat accountants hun professioneel-kritische instelling opzij zetten wanneer het de kwalificatie van arbeidsrelaties betreft. Zeker niet als dat in verband kan worden gebracht met het structureel ontduiken van de verzekerings- en premieplicht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Mr.drs. A.P.M. (Alexander) Vissers is registeraccountant en werkzaam als voorzitter van de Rooms Katholieke Nederlandse Antarctica Vereniging St. Servatius en St. Pancratius.

Gerelateerd

7 reacties

Alexander Vissers

Dank voor jullie reacties.
@ San Croonenberg. Ten aanzien van de vraag naar de relevantie van de urenvergoeding, deze opmerking is begrijpelijk maar het arbeidsrecht is niet slechts ter bescherming van de belangen van de individuele werknemer, daar is in de conclusie van de PG uitgebreid op ingegaan, onder meer in het licht van de sociale solidariteit.
@Carel Verdiesen. Uit toelichting van de NBA zou accountantspraktijken moeten kunnen opmaken dat de privaatrechtelijke vorm waaronder werkzaamheden worden uitgevoerd geen betekenis hebben voor het beroepsrecht. Of zij dit doen is een tweede.
@ Leo van der Linden en Tjibbe Bosman: Ten eerste wordt in de conclusie de wetstekst weer centraal gesteld, "gezag" is geen onderdeel van de wettelijke omschrijving van een arbeidsovereenkomst, "in dienst van" wel. Verder geldt altijd dat werknemers aanwijzingen die in strijd zijn met wet- en regelgeving en de goede zeden naast zich neer moeten leggen. Dat is voor accountants niet anders dan voor andere werknemers zij het dat accountants ook aanwijzingen in strijd met de beroepsregels naast zich neer moeten leggen. Verder geldt de overweging van de PG, ook opdrachtnemers moeten de aanwijzingen van de principaal bij de uitvoering van hun werkzaamheden in acht nemen, dus in zoverre bestaat er geen verschil. De beroepsrechtelijke autonomie en aansprakelijkheid staat los van de contractuele en hiërarchische verhoudingen, dit wordt steevast in de tuchtrechtspraak bevestigd.

Tjibbe Bosman

Dank Alexander, zeer interessant! T.a.v. Leo’s vraag of de accountant in een gezagsrelatie staat. Hier is de Duitse wetgever bij mijn weten meer uitgesproken als de Nederlandse: Wirtschaftsprüfer zijn “nicht weisungsgebunden” en mogen zich ook nooit beroepen dat hun is opgedragen iets te doen dat tegen hun professioneel oordeel inging. Daarnaast is een WP altijd “leitende Angestellte”. Een gezagsrelatie bestaat er in Duitsland dus uitdrukkelijk niet. Hoe dit in Nederland exact juridisch in elkaar zit durf ik niet te zeggen.

San Croonenberg

Heren,
Zeker een interessante discussie. Ik vraag me wel af waarom voor het ten onrechte beschouwen als opdrachtgever de vergoeding per uur geen rol speelt. Ik hoor hier nooit iets over. Het maakt nogal uit of je als Diliveroo bezorgen €10 of als zzp-accountant €150 per uur kunt factureren. De hele wetgeving is er toch op gericht om te voorkomen dat opdrachtnemers worden uitgebuit en dat premies en belastingen worden ontdoken, om zo de werkgeverslasten te verlagen.
De reactie van Leo lezende en nog breder gezien, kan een accountantsorganisatie dan überhaupt nog werkzaamheden in het kader van controle en advies uitbesteden? Ik denk aan de inhuur van specialisten voor de controle van niet-financiële informatie, pensioenen, waarderingen van immateriële vaste activa, etc., etc.

Leo van der Linden

Heren,

Ik vind het een interessante discussie.

Ik zou de vraag gedeeltelijk willen omdraaien is een accountant als deze in loondienst is, juridisch te omschrijven als werknemer zoals dit wordt omschreven in de wet?
Staat hij/zij zuiver gezien onder een gezagsrelatie?
Een accountant moet zich houden aan de voor hem van toepassing zijnde wetgeving. De accountant vormt daarbij zelfstandig een oordeel. Dit oordeel kan afwijken van het boven hem gestelde gezag en de daardoor gegeven instructies. Desalniettemin zal hij toch zijn eigen koers moeten blijven varen, waarbij dit mogelijk lijnrecht ingaat tegen het boven hem gestelde gezag.
Het principe van de "rechte rug"

Met vriendelijke groet,

Leo van der Linden

Carel Verdiesen

Best complexe materie: in de WTA, Bta en de NVKS zijn allerlei regelingen opgenomen over verantwoordelijkheden van bij de accountantspraktijk betrokken accountants en medewerkers. Ook de zwaarte van het regime binnen de NVKS is afhankelijk van bij de opdrachtuitvoering of bedrijfsvoering betrokken personen. Ik vermoed dat de ZZP accountant daar gewoon ook bij hoort. Of iedereen op de kantoren dat goed op het netvlies heeft vraag ik mij af....

Alexander Vissers

Beste Tjibbe, er zijn veel modellen. Op het moment dat er een winstaandeel is er eerder sprake van ondernemerschap. Ook bij modellen waarbij kosten worden gedeeld maar de opdrachten de facto voor eigen rekening worden uitgevoerd ligt ondernemerschap voor de hand. Echter, wanneer het een vergoeding op urenbasis (evt ook "stukloon") betreft is moeilijk te verdedigen dat het geen werknemer is. Overigens is je interessant omdat de Richtlijn aangaande accountantsorganisaties uitgaat van partners van de accountantsorganisatie en werknemers van de accountantsorganisatie, vrijwel geen enkele OOB vergunninghouder heeft vennoten of werknemers, de rechtspersonen die de vergunning hebben zijn (m.u.v. EY) vrijwel lege B.V.'s, het personeel is elders in de groep in dienst en de partners hebben een aandeel in het groepshoofd. Aan deze ongewenste toestand zou door een wettelijke aansprakelijkheidsbeperking een einde moeten worden gemaakt.

Tjibbe Bosman

Interessant! Wat zou dit kunnen betekenen voor de equity partners die DGA zijn in de eigen praktijk BV en de een management vergoeding ontvangen van de accountantsorganisatie?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.