Discussie Opinie

Accountants in business zijn degenen die duurzaamheid echt mogelijk maken

Stikstof houdt Nederland in zijn greep en er wordt druk uitgevoerd op industrieën om hun bedrijfsmodel te verduurzamen. Accountants zijn in het publieke debat op dit onderwerp vrijwel onzichtbaar en ook voor de oplossing wordt nou niet direct gedacht aan accountants. Wij zijn op dit gebied te behoudend en moeten meer onze rol pakken.

Alain Mulder

Voor veel accountants zal dit vreemd klinken. We kloppen onszelf immers graag op de borst omdat we zo met duurzaamheid bezig zijn. Maar vraag de gemiddelde accountant naar zijn concrete ideeën, en hij begint vrijwel altijd over duurzaamheidsrapportages. Zeer belangrijk, maar voor échte verandering moet men nu juist bij de accountants in business aankloppen.

Bedrijven kunnen niet meer zonder duurzaam businessmodel

Het zijn niet de auditors, maar de accountants in business en cfo's die uiteindelijk het duurzame businessmodel kunnen creëren waarmee een bedrijf nog tientallen jaren succes kan hebben. En daar moet je zo snel mogelijk mee beginnen. Anders ben je straks te laat en beland je in hetzelfde parket als nu de boeren.

Zomaar een cijfer: de kans dat de temperatuur op aarde binnen vijf jaar met anderhalve graad stijgt, is vijftig procent. Alleen dit al brengt gigantische risico's met zich mee: van oogsten die mislukken tot natuurrampen die de kop opsteken. Ondertussen wordt ook de consument steeds kritischer. Hoelang kopen we nog producten bij vervuilers? Niet voor niets maken zelfs oliemaatschappijen een radicale omslag; zoals Total, dat besloot zichzelf geen oil company meer te noemen, maar TotalEnergies. Dit vooruitlopend op hun toekomstig businessmodel.

Enorme kansen voor slimme accountants

De aanpak die nodig is werd uitstekend samengevat in SF Magazine: bedrijven moeten strategische, duurzame keuzes maken om op de lange termijn waarde te kunnen blijven creëren voor hun stakeholders. Precies om die reden brachten we als IMA een rapport uit waarin we beschrijven wat accountants kunnen doen om de uitstoot van koolstof te verminderen.

Het lijkt misschien niet logisch dat accountants hierin het voortouw nemen. Maar dat is het wel degelijk. Kijk maar naar de vaardigheden die vereist zijn om een bedrijf duurzaam succesvol te maken: financiële analyse, investeringsbeslissingen, strategie, budgettering, risicomanagement en ga zo maar door - allemaal ons terrein.

Kortom: voor accountants in business is duurzaamheid juist een kans. Dus stel jezelf de belangrijke vragen. Hoe ziet ons model er nu uit? Welke investeringen zijn straks nog zinvol, waarmee moeten we zo snel mogelijk stoppen en hoe maken wij ons verdienmodel bestand tegen schokken van buitenaf?

Om een voorbeeld te geven: in de luchtvaart wordt volop onderzoek gedaan naar zuinige vliegtuigen. Mogelijk zouden er in 2028 vliegtuigen bestaan die op waterstof vliegen. Dit moeten we nog maar zien, maar het laat zien dat het betreffende bedrijf oplossingen zoekt om het verdienmodel overeind te houden. Met zo'n uitvinding bespaar je niet alleen energie, maar kun je ook nog eens vaker vliegen en meer  omzet maken. Natuurlijk zitten  hier risico's aan vast, maar het zijn tegelijkertijd enorme kansen - als je op tijd bent tenminste. Anders gaat de concurrent ermee vandoor.

Harde maar simpele conclusie

De Europese Commissie sloeg onlangs al de juiste weg in: de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive gaat echt over het businessmodel van bedrijven. Duurzaamheid moet integraal onderdeel worden van de strategie, missie en visie. Geen reporting achteraf, maar een scherpe blik op de toekomst.

In 2050 wil Europa energieneutraal zijn. Dat klinkt ver weg, maar de simpele conclusie luidt: als je je kop in het zand steekt - zoals velen doen - gaat je bedrijf ten onder. Dat is geen naïef idealisme, maar de pijnlijke, harde realiteit.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Alain Mulder is Managing Director Europe bij IMA, de wereldwijde vereniging van finance professionals. Hij houdt zich bezig met de Europese groei van het Certified Management Accountant-studieprogramma, waarin data en breed bedrijfsadvies centraal staan.

Gerelateerd

5 reacties

Alexander Vissers

@ Alain Mulder: Je moet goed lezen wat er staat. De WMO stelt dat de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde ten opzichte van het pre-industriële tijdperk (doorgaans klimaatwaarden 1850-1900) de komende vijf jaar met een kans van ongeveer 50% procent 1,5 graden Celsius kan bedragen, niet dat de temperatuur de komende vijf jaar met 1,5 graad stijgt. Dat is een compleet ander en onzinnig verhaal. Het overgrote deel van die stijging is al gerealiseerd zonder dat er iets wezenlijks veranderd is, we hebben nu zomers waar je thuis kunt blijven in je vakantie en de kans op een Elfstedentocht is nog kleiner dan hij al was. We hebben dit jaar hier in Limburg een recordopbrengst tarwe. De maiskolven zijn vol. Hooi (kuil) is betreurenswaardig laag maar wie weet komt er nog een nat najaar aan. De rest is paniekzaaierij. Bedrijven kunnen verder uitstekend zonder duurzaam businessmodel. In landen waar duurzaamheid zelfs niet als consultancymodel bestaat floreert de industrie. Niet-duurzame landbouw voedt vrijwel de gehele wereldbevolking. Fossiel laat de wereld draaien. Mijnbouw voor de winning van metalen voor "duurzame" elektrische voertuigen is net zo min duurzaam als kolenwinning. Duurzaamheid is voorlopig voor een goed gevoel bij Grachtengordelbewoners marketeers en consultants, het is voorlopig marginaal en betekenisloos. En dat accountants zich op de borst kloppen dat ze met duurzaamheid bezig zijn, waar komt dat vandaan?

Alain Mulder

Dag Alexander, Dank voor het wederom leveren van een reactie. de 50% kans op temparatuurstijging komt van een recent rapport van de WMO - Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties. Onderstaand de link naar het NOS artikel. Vriendelijke groet, Alain Mulder

https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2428200-1-5-graad-opwarming-komt-voor-de-wereld-al-snel-dichterbij

Alexander Vissers

Zo maar een cijfer: de kans dat de (gemiddelde) temperatuur op aarde binnen vijf jaar (structureel) met anderhalve graad Celsius stijgt is 50% (deze kans is in werkelijkheid gelijk aan nihil): dit gewoon een betekenisloze onzinnige bewering er zijn helemaal geen betekenisvolle prognoses voor een termijn van vijf jaar en al helemaal geen die duiden op een temperatuurstijging met 1,5 graad Celsius. Het is gewoon uit de lucht gegrepen onzin zonder bronvermelding. Dat Total zijn naam heeft veranderd wil helemaal niets zeggen, het klinkt eerder naar Greenwashing. Een keer de Russische gaskraan dicht en de olie-aandelen zijn weer terug waar ze thuishoren. Wie heeft de IMA nodig om in kaart te brengen hoe kooldioxide emissies te beperken? En welk zinnig doel is daarmee gediend? Voor de emittenten die er toe doen is een emissierechten systeem van kracht, de rest is kruimelwerk vergeleken met bijvoorbeeld het vliegverkeer. Duurzaamheid staat al meer dan veertig jaar op de agenda, of eigenlijk als sinds het Rapport van de club van Rome en nog steeds is er geen consensus over de inhoud. Spaarzaam omgaan met energie, grondstoffen en middelen is de kern van de vrije markt, daar heb je geen esoterische woorden voor nodig.

Marcus Looijenga

Mooie oproep Alain, ik denk dat er veel trotse accountants in business zijn die hier stappen in willen zetten, die heb ik onder andere ontmoet op een event van IMA dit jaar. De verschuiving van finance focus naar bredere focus inclusief duurzaamheid moet inderdaad sneller plaatsvinden. Om invulling te geven aan het credo van Peter Bakker ('Accountants will save the world') hebben we mensen die mee vooruit willen, de richting is inmiddels helder.

Alexander Vissers

Accountants in business bestaan niet. Het zijn mensen als uw buurman die het accountantsberoep niet uitoefenen. Duurzaamheid bestaat al evenmin, niemand weet wat het is. Fossiele energie dekt ca 80% van het energieverbruik op aarde en dat is de afgelopen 10 jaar niet veranderd Duurzaamheid is momenteel nog abstracte kretologie waar consultants gewichtig over doen. Ten aanzien van ESG rapportage:eerst standaarden die iets betekenen dan pas verder. Feiten rijke retoriek brengt niemand verder.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.