Discussie Opinie

Op weg naar een andere rol voor NBA en accountantsorganisaties: twee voorspellingen

Waarom is de rol van de beroepsorganisatie de laatste jaren steeds kleiner geworden? En waarom is er nog geen brancheorganisatie voor accountantsorganisaties met controlevergunning?

Willem Buijink

De accountantssector in Nederland kent veel betrokkenen. Docenten en onderzoekers in het hoger onderwijs voor de accountancy horen daar ook bij. RA's en AA's worden opgeleid in het hoger onderwijs. Opleiders doceren er over hoe de sector in Nederland er uit ziet. Dat doen ze op basis van wetenschappelijke kennis, in de vorm van theorie en van empirisch onderzoek.
Wat kunnen ze doceren en voorspellen over rol van de NBA en van de accountantsorganisaties in de sector? Er moet bij het doceren en voorspellen daarover in ieder geval aandacht besteed worden aan deze twee puzzels:
Waarom is de rol van de NBA, en voorlopers, eerst steeds groter geworden, en vanaf 2006 steeds kleiner? En waarom ontbreekt er een herkenbare organisatie, een brancheorganisatie, voor accountantsorganisaties die wettelijke controles mogen uitvoeren?

Achtergrond bij het oplossen van de puzzels in colleges vormen de antwoorden op vier eerdere vragen. Ten eerste, waarom is er vraag naar accountantscontrole en accountants? Ten tweede, waarom is er regulering van accountantscontrole? Daarnaast is een derde vraag: waarom bestaat er RA- en AA-accreditatie en bestaan accrediterende beroepsorganisaties zoals de NBA? Ten vierde de vraag: waarom zijn er brancheorganisaties in een economie?
Voor een antwoord op deze vier vragen bestaat er economische theorie en empirische kennis. Al dat materiaal kan gebruikt worden om de rol van de NBA en de accountantsorganisaties in de sector te behandelen in colleges.

De NBA, teruggaand tot haar eerste voorloper het NIVA en latere andere voorlopers, heeft een heldere geschiedenis als accreditatie- en beroepsorganisatie voor accountants. Dat is in overeenstemming met economische theorie over markten als die voor accountantscontrole, waarin een kwaliteitslabel belangrijk is. Die legt ook uit waarom er accountantsorganisaties zijn en hoe ze er uitzien.
Kijkend naar de rol van het NIVRA, de directe voorloper van de NBA, vanaf de jaren 1970 tot 2006, valt op dat het NIVRA steeds meer ging doen. Dat gebeurde geholpen door wetgeving, waarvoor ook actief gelobbyd werd.
In de jaren negentig werd de NIVRA-opleiding geplaatst binnen Nyenrode University. Het NIVRA bepaalde de inhoud van die eigen opleiding en daarmee ook die van andere accountantsopleidingen in het hoger onderwijs. Het regelde een collegiaal toezichtsysteem voor accountantsorganisaties. Het organiseerde de tuchtrechtspraak. Ook organiseerde het expliciete controlestandaarden. Bovendien ging het NIVRA opereren als de brancheorganisatie van accountantsorganisaties. De NOvAA, de andere NBA-voorloper, maakte een gelijkaardige ontwikkeling door.

Maar het valt ook op dat sinds de EU Auditing Richtlijn uit 2006 en de daarop gebaseerde Wta en Bta, de rol van NIVRA, NOVAA en daarna de NBA, in de accountantssector steeds kleiner wordt. De eigen opleiding is er niet meer. Een onafhankelijke CEA bepaalt nu de inhoud van de accountantsopleiding. Het collegiaal toezicht is overgenomen door de AFM. Vanaf 2022 gaat zelfs het hele toezicht op accountantsorganisaties naar de AFM. De tuchtrechtspraak gebeurt nu door de Accountantskamer. Accountantsorganisaties zijn door het verplicht instellen van rvc's ook onafhankelijker geworden van de NBA.
De ontwikkeling van accountantscontrole standaarden is nog wel een activiteit van de NBA, zich baserend op het werk van de IAASB. Die IAASB is nu nog een activiteit van de IFAC. Maar daar is een ontwikkeling ingezet die zal leiden tot een onafhankelijke internationale controlestandaarden ontwikkelaar: een onafhankelijke IAASB dus. Dat zal leiden tot een opzet zoals die internationaal al voor financiële verslaggevingsstandaarden bestaat (IASB). Dit zou in Nederland ook goed kunnen leiden tot een onafhankelijke accountantscontrole-standaarden-ontwikkelaar, in opzet vergelijkbaar met de Raad voor de Jaarverslaggeving.
Als dit laatste gebeurt dan bestaat de NBA natuurlijk wel verder, maar weer vooral als RA- en AA- accreditatieverstrekker en als een beroepsorganisatie voor accountants. De NBA gaat dan terug naar de oorspronkelijke rol.

Dit alles overziend, en in de context van een college over de sector, rijst de vraag: wat valt er te voorspellen met betrekking tot de Nederlandse accountantssector?
De eerste voorspelling is dat de NBA inderdaad weer een pure beroepsorganisatie wordt. Dan kan verder verwacht worden dat er naast de NBA (ook een herhaling van de geschiedenis) meerdere beroepsorganisaties kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld een aparte beroepsorganisatie van interne auditors en van accountants binnen bedrijven en andere organisaties. Die nieuwe organisatie zou dan kunnen fuseren met de VRC.
De tweede voorspelling is dat de accountantsorganisaties zelf, door het terugtreden van de NBA, aan de aanbodkant van de markt voor wettelijke accountantscontroles een brancheorganisatie gaan vormen (waarin de SRA dan kan opgaan), zeg: de Nederlandse Vereniging van Accountantsorganisaties (NVvA).
In andere bedrijfstakken zijn legio voorbeelden van zo'n NVvA: het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, enzovoort.
De AFM in de eerste plaats, maar ook de politiek en het ministerie van Financiën, en daarnaast organisaties als de VEB, Eumedion, VNO/NCW, MKB-Nederland en FBNed, zullen dan direct zaken kunnen doen met de NVvA over de accountantssector en heel veel minder met de NBA.

Deze veranderingen zijn zeker mogelijk binnen bestaande regels: de Wta, het Bta en de EU-Auditing Richtlijn. Waarschijnlijk zal de Wet op het accountantsberoep aangepast moeten worden. Maar de Wab staat buiten de Auditing Richtlijn.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Willem Buijink is senior research fellow accounting aan de Open Universiteit in Heerlen en emeritus hoogleraar aan Tilburg Universiteit en aan de Open Universiteit.

5 reacties

Willem Buijink

@Van Kempen: de laatste opmerking, de meerderheid van de NBA leden is geen extern accountant: dat klopt. Rond 1700 NBA leden zijn als extern accountant bij de AFM geregistreerd, en de helft van de NBA leden werkt buiten het openbaar beroep. Door de registratie van de externe accountants ziet de AFM enigszins op hen toe. Maar de WeCo accountantsorganisatie zijn toch de daadwerkelijke 'norm adressant' van AFM (zoals ze dat zelf mooi formuleren). (De NBA vertelt op haar website dat NBA leden (neem ik aan) naast de WeCo kantoren nog rond 1700 niet-WeCo accountantskantoren hebben.)

@Vissers maakt dezelfde opmerking. Ik kan me goed voorstellen, zoals hij, dat er weer verschillende accountantsverenigingen ontstaan. Ik zeg dat ook in de opinie.

@Vissers: u maakt nog een paar andere rake opmerkingen.

@Van Kempen:
-Over de tuchtrechtspraak nog. In de MvT bij de betreffende wet uit 2005 staat dit: " Wij zijn hierbij tot het oordeel gekomen dat het gewenst ... de onafhankelijke positie van het tuchtrecht met het oog op het maatschappelijk vertrouwen te versterken.".

-Over de ontwikkeling van de WTA, pré-Audit Richtlijn: dat klopt. Maar de WTA is in 2008 in lijn gebracht met de Auditing Richtlijn (met wat overblijvende verschillen).

-Over de NBA (NivRA/NOvAA) als brancheorganisatie voor accountantsorganisaties pré-WTA: daar leek het toch sterk op. Bv.: NIVRA regelde destijds het collegiaal toezicht tussen de accountantsorganisaties.

Een tegenwerping (die Van Kempen impliciet lijkt te maken) tegen mijn vaststelling (voorspelling) dat er nu ruimte is voor een brancheorganisatie van WeCo accountantsorganisaties, kan zijn, dat er in de wereld nog geen voorbeelden van een dergelijke brancheorganisaties bestaan. Ik ken er geen. We zullen zien hoe het verder gaat.

Alexander Vissers

De discussie bloedt een beetje dood dus gebruik ik mijn laatste beurt maar voor meer bijval aan de auteur, ik heb in mijn brief aan de Minister van Financiën van vandaag naar dit artikel verwezen om mijn verzoek om wetswijziging ten einde de Wet op het accountantsberoep in overeenstemming te brengen met het (internationale) recht toe te lichten. Het is onder meer onverdedigbaar dat de minderheid van de leden het beroep uitoefent, dat de NBA buiten haar wettelijk kader treedt, zie mijn brief op linkedin: https://www.linkedin.com/pulse/brief-etsontwerp-toekomst-accountancysector-minister-van-vissers/?trackingId=Hr%2B4E9jXUQsojV51tjCMfg%3D%3D

Alexander Vissers

Het valt mijns inziens niet uit te leggen dat er bij wet een beroepsorganisatie bestaat waarvan de meerderheid van de leden het beroep nu juist niet uitoefent. Onder de vorige regelgeving hadden we al de onbegrijpelijke registeraccountant die werkzaam is als accountant, maar nog steeds hebben we de accountant die vooral niet werkzaam is als accountant. En een beroepsorganisatie die de wettelijke taak heeft het bijzondere belang van accountants te behartigen die verklaart het algemeen belang na te streven en die, hoe meer taken haar worden ontnomen hoe meer personeel zij wil aantrekken. In het bestuur zitten twee niet-leden naast twee openbare accountants, in de selectiecommissie zaten niet-leden, de organisatie raakt geïnfiltreerd en gepolitiseerd. Het bestuur "nodigt de leden van harte uit" hun eigen vergadering "bij te wonen", laat op de ledenvergadering de directeur het activiteitenverslag doen en het bestuur zit niet bijeen op het podium. Ter stemming wordt "de vaststelling van het jaarrapport 2021"gebracht. De NBA wordt de facto bestuurd door de directeur en de voorzitter, beiden geen leden, terwijl de ledenvergadering kritiekloos en tandeloos "voor" stemt. Kortom, de NBA is allang een eigen leven gaan leiden waarbij de sterk uitgeholde wettelijke taken worden aangevuld met stokpaardjes en politiek.
De produktschappen zijn al jaren geleden verdwenen, de NBA heeft in de huidige vorm ook geen bestaansrecht meer. Ook in de vertegenwoordiging van de belangen bij wetgeving reageren de grote kantoren zelf en laten zich niet vertegenwoordigen door de NBA.

Alexander Vissers

De spijker op de kop! Eergisteren op de ledenvergadering van NBA waren 136 leden verschenen, van rond 20.000. Dit ter onderstreping van de tanende cq verdwenen relevantie. Alles wat er toe doet komt vanuit de EU of uit internationale bronnen. Met hippe termen uit de paarse broeken wereld als NBA 3.0 , Sterk Merk en Lerend beroep - de PE tak is net afgestoten - probeert de NBA dit te verhullen. Natuurlijk is een NBA light nodig tbv het praktijkonderwijs maar de aankondiging op de ledenvergadering dat de beloning voor de voorzitter omhoog moet en het plan om de overschotten van de afgelopen jaren te gebruiken voor het opschroeven van het werknemeraantal terwijl de toezichtstaak, de PE-taak zijn uitgehold een teken van een organisatie die zwelgt in haar contributiestroom terwijl ze steeds meer buiten spel is gezet. Een groot deel van leden betaalt titelcontributie en houdt daarmee een organisatie in stand die geen wezenlijke bijdrage aan hun functioneren levert. De openbare accountants vinden de NBA te irrelevant gezien het feit dat ze er genoegen mee hebben genomen dat er nog maar twee openbare accountants in het bestuur zitten. De oplossing: na het accountantsexamen krijg je een titel. Alleen openbare accountants een beroepsaanduiding.

Arnout van Kempen

Enkele aanvullingen en kanttekeningen:

Of het NIVRA het tuchtrecht regelde lijkt me bediscussieerden. Als het al zo is, deed ze dat kennelijk samen met NOvAA, maar feit is dat het tuchtrecht ook voor de Wtra onder de verantwoordelijkheid viel van het Ministerie van Justitie. Dat bij de tot stand koming van de Wtra bleek dat men zich daar binnen het ministerie niet enorm van bewust was moge opmerkelijk zijn, het is toch wel de feitelijke situatie van toen.

Of het NIVRA opereerde als brancheorganisatie van accountantskantoren (naar de huidige normen is een accountantsorganisatie immers alleen een kantoor met Wta-vergunning) zal door sommigen betoogd worden, en was mogelijk de facto waar, de jure is het in ieder geval nooit waar geweest. Of een dergelijke organisatie een voor de hand liggende voorspelling is weet ik niet. Ik vermoed dat de Big 4, de SRA en de NOvAA/NOvAK die voorspelling niet delen, aangezien zij zich op dit moment al prima vertegenwoordigd en verenigd weten.

Voor de fijnproevers: de Statutory Audit Directive is niet de basis voor de Wta geweest. SAD en Wta zijn volstrekt parallel en in betrekkelijk nauw overleg tussen Den Haag en Brussel voorbereid. Juridisch is de Wta een nationale uitwerking van de SAD, maar men zou de Nederlandse ambtenaren en AFM-medewerkers die aan beide (!) projecten hebben (mee)gewerkt tekort doen zonder dit er bij te vertellen.

Het constante gebruik van de term “accountantsorganisaties” en het verwijzen naar het toezicht door de AFM doet overigens niet volledig recht aan het feit dat de meerderheid van de leden van de NBA niet werkzaam is in de rol van extern accountant die wettelijke controles uitvoert.

Of dit de toekomstvoorspellingen beïnvloedt weet ik niet, maar voor de zuiverheid van de onderliggende analyse lijkt het me van enige betekenis.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.