Discussie Opinie

Fraude beheersen? Helaas soms even niet

Accountants doen er goed aan om de recente oorzakenanalyse fraude van de NBA te lezen, meent Peter Schimmel. De focus moet komen te liggen op het besef dat het risico op fraude altijd hoog is.

Peter Schimmel

Ik heb de 'Verkennende oorzakenanalyse fraude' van de NBA (juni 2022) gelezen. Ik lees een prima analyse en zou alle aanbevelingen nog eergisteren ingevoerd willen zien. Maar ik vrees dat ook dan de ambities te hoog zijn en wellicht niet geheel reëel zullen blijken. Daarentegen, wil je succes hebben, dan kan je de ambities maar beter hoog stellen. Ik beperk mij daarom tot mijn ervaring met het controleberoep en een aanvullende visie als het over de fraudeaanpak gaat.

In 1985 maakte ik mee dat een externe accountant mij vertelde zonder enige werkzaamheid een goedkeurende verklaring te hebben gegeven. "Risk based auditing", noemde hij dat. In 1997 vertelde een partner mij dat de door hem niet ontdekte miljoenenfraude geen issue was, omdat het geld het vermogen toch al had verlaten en het missende deel terecht als kosten was verantwoord. Niets veranderen aan die jaarrekening. In 2000 stelde de externe accountant dat hij de schuldhandel niet in de controle had betrokken, omdat het zowel debet als credit om 1,5 miljard euro ging, dus per saldo om nihil. Jammer dat 50 miljoen euro op het punt stond niet inbaar te blijken. Geen van deze accountants vond het raar wat zij zeiden. Ik verwacht dat zij dat nu wel raar vinden. Helaas is dat nog niet de vooruitgang die we nodig hebben.

Ik ervaar dat accountants het in ogenschouw nemen van fraude in het algemeen zien als "oh ja, dat moeten we ook nog doen". Ik denk dat dit komt doordat de risicoanalyse ervan uitgaat dat het risico er pas is, als je het kunt bedenken. Nee, het risico is er altijd, in hoge mate; bij corruptie nog vele malen meer dan bij fraude, maar het komt niet zo vaak expliciet tot uiting. Bovendien wordt het positieve effect van de als solide beschouwde AO/IB-maatregelen vaak in hoge mate overschat. Je moet daarom een andere instelling kweken. Een beetje zoals met autorijden, daar gaat iedereen er van uit dat een aanrijding altijd kan gebeuren. Daarom is iedereen bijna altijd alert, maar helaas soms even niet.

In de huidige opleiding en de dagelijkse praktijk van controle herken ik de focus op het voorkomen van 'helaas soms even niet'. Dat is volgens mij één van de belangrijkste oorzaken van waar wij nu staan. De focus moet komen te liggen op het besef dat het risico altijd hoog is. Het is een integraal onderdeel in het denken en doen ten tijde van alle controlehandelingen. Een frauderisicoanalyse start dan dus, op alle aspecten, op honderd procent kans van tot uiting komen. En dat percentage kan pas omlaag, als er voldoende geverifieerde redenen zijn dat het minder is. Hoe krijg je het besef tussen de oren dat als iets goed lijkt te zitten (ik herken geen risico), dit niet automatisch betekent dat het goed zit (op zich een kerntaak van de accountant) en dat dit een oorzaak kan vinden in fraude? Kortom: hoe kom je van vermeend professioneel-kritisch naar professioneel-wantrouwend, zoals het genoemde rapport impliciet beoogt?

Ik ben er niet zo bevreesd voor dat de accountant controlevaardigheden mist, of niet weet wat zijn verplichtingen zijn als het om fraude gaat. Ik ben wel bang dat hij het allemaal niet zo gelooft als het om zijn eigen cliënten gaat en te veel vertrouwt op anderen in de keten. Tot het een keer misgaat. Maar ja, dat noemen we dan een 'incident', een uitzondering op de regel en dat los je dan op. De vraag is hoe je geloof doet ontstaan dat het risico echt is en altijd aanwezig en dat je dat niet eenmalig oplost. Dat is niet iets dat je van de ene dag op de andere binnen het accountantsberoep verandert, hoewel ik daarvoor wel mijn best blijf doen.

Het zou mooi zijn als alle accountants nou eens beginnen het genoemde rapport echt te lezen. De ambities spatten van het document af. En hoewel ik die ambities wellicht wat te groot vind, kan ik dat van de aangeboden analyse en oplossingsrichting niet zeggen. Mooi werk!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Schimmel is forensisch accountant bij BDO.

Gerelateerd

5 reacties

Alexander Vissers

@Karel Verdiessen Over het hoofd zien is heel wat anders dan door de vingers zien. Dus als controlerend accountant niet op zoek gaan naar kleine "fraudes" is niet het werk van een accountant. Als bij een grote gemeente een ambtenaar tonnen verduistert is dat pijnlijk verkeerd en wat al niet meer maar het is op een begroting van meer dan twee miljard tevens irrelevant. De nasleep kost geheid meer. Dus zeker ajb voorkomen maar zeker geen focus op leggen anders mis je de zaken die er echt toe doen.

Carel Verdiesen

Een ontdekte fraude laten lopen is vragen om een glijdende schaal.

Fraudes worden dan gelegitimeerd door de accountant en als het dan uit de hand loopt, verbaasd zijn dat de klant het raar vind dat je er ineens wel wat van vind?

Alexander Vissers

Een onontdekte fraude kost misschien geld aan de onderneming maar een ontdekte fraude waarschijnlijk nog veel meer middelen ellende en geld. Kleine fraudes, verschrijvingen en verduisteringen zijn niet zeldzaam hoewel waarschijnlijk steeds zeldzamer maar ze zijn tevens onbelangrijk en kunnen niet moreel maar rationeel maar beter over het hoofd gezien worden. Focus op (kleinere) frauderisico's leidt af bij de controle en kost middelen die weinig meerwaarde opleveren. Wie onder toepassing van controlestandaarden een jaarrekening controleert stelt vast of deze geen afwijkingen van materieel belang bevat ongeacht of deze het gevolg zijn van opzettelijke of onopzettelijke fouten (fraude) is dan niet zo heel erg relevant. En zoals Willem Buijink mijns inziens terecht stelde is er niet zoveel mis en moeten we retoriek bestrijden. Dat er eens in de vijf tot tien jaar een grove misser publiek wordt, die vervolgens in de rechtbank en bij de tuchtrechter vele malen herkauwd wordt wil niet zeggen dat er structureel onvoldoende aandacht is voor fraude. Kijk ook naar de rol van de AFM die er alle belang bij heeft de accountants scherp te houden en nu al preventief vooruit te lopen op problemen bij ondernemingen door de dreigende economische recessie.

Carel Verdiesen

Ik zou graag hier een uitstapje naar de samenstelpraktijk maken, hoewel het artikel en het rapport gericht is op de audit.
In de samenstelpraktijk is de gangbare term "als de accountant er zich van bewust wordt dat" omdat hij immers niet verifieert. Het komt op zijn pad en dan is er actie.
Mijns insziens vergt dat een antenne opzetten en aanzetten. Twee van de drie frauderisicofactoren, gelegenheid en rationalisatie zijn altijd aan de orde in het MKB. Ken uw klant en weet wanneer er stimulans is.
En oefen dit met uw assistenten, zij ontvangen het eerst de signalen.

R.J.A.M. Vromans

Staat dit er dit nu echt?

Lees ik dit goed?

Is dit zo bedoeld.

Hoofstuk 7. Belangrijkste thema’s en oorzaken, pagina 16, Veranderagenda Audit | Fraude

“Compliancedruk Accountants ervaren compliance-druk. Die leidt ertoe dat accountants en teams handelen vanuit een strak ingeregeld controleproces dat goed wordt doorlopen en een hoogwaardig dossier oplevert. Zonder de inhoud goed te valideren en de impact ervan te herkennen en te adresseren.“

De laatste zin draagt er mijns inziens eerder toe bij dat er een laagwaardig controledossier wordt opgeleverd, dat de toetst der kritiek van de AFM nooit zou kan doorstaan.

Enige compliance druk is prima.
Een strak ingeregeld controleproces is niet erg.
Maar “Zonder de inhoud goed te valideren en de impact ervan te herkennen en te adresseren” is dodelijk.
Een controledossier opmaken wat uitstuitend bedoeld is om de AFM tevreden te stellen kan; dat niet de bedoeling zijn.

Kortom laat geen controlebescheiden uit het dossier weg, haal geen mogelijk onwelgevallige aantekeningen weg, laat gewoon zien wat de assistenten zelf erover in 1e instantie dachten ook al is deze gedachtegang soms achteraf onlogisch of zelfs onjuist wat op een hoger niveau met meer kennis na wat extra werkzaamheden gefundeerd kan worden weerlegd. Dan wordt een review ook interessanter en kan een ieder er nog van leren. Dat het ook bij een review voer zal geven tot meer inhoudelijke discussies is logisch maar dat zou voor een externe accountant (de professional) niet erg mogen zijn. Juist deze zaken laten bij een review zien dat er echt gecontroleerd is en dat men bevindingen goed afwerkt.

Een clean controledossier roept bij mij eerder vragen op of er wel echt gecontroleerd is en of men niet alleen de NV COS goed kent maar ook het bedrijf en de bedrijfsprocessen zelf. Is men überhaupt wel bij de klant op de werkvloer geweest en niet alleen in de boardroom!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.