Discussie Opinie

Vitamine C en fraude

Fraude is geen probleem dat de accountant moet of kan oplossen. Dat is een zaak van de gecontroleerde huishouding.

Peter Schimmel

Linus Pauling was een beroemde scheikundige, die als enige ooit tweemaal een ongedeelde Nobelprijs heeft gewonnen. Hij is vooral ook beroemd vanwege zijn onvoorwaardelijke geloof in vitamine C als middel ter preventie van verkoudheid en een aantal andere aandoeningen, zoals schizofrenie. Hij propageerde om driehonderd maal de geadviseerde doses vitamine C per dag te slikken. Mijn vader was een adept en ik snoepte graag de tabletjes met citroensmaak van Roter. Later is gebleken dat de vitamine-C-claim geen wetenschappelijk fundament heeft en niet de gevolgen heeft waarin Pauling geloofde. Tot op heden meent een belangrijk deel van het maatschappelijk verkeer nog steeds dat een dagelijkse stoot vitamine C wonderen doet, want als een tweevoudig Nobelprijswinnaar dat zegt, dan moet daarin een grond van waarheid zitten.

Op 28 maart jongstleden stond op Accountant.nl: 'Binnen de maatschappij is een zero-tolerance-houding ontstaan waar het gemiste fraudes betreft. Er is de NBA daarom veel aan gelegen om de effectiviteit inzake fraudepreventie en -detectie door accountants te vergroten en daarmee te voldoen aan deze maatschappelijke verwachtingen, aldus de beroepsorganisatie.'

Omdat een belangrijk deel van het maatschappelijk verkeer het zegt, gaat prof. dr. Jan Bouwens, in opdracht van de NBA, vanuit de Foundation for Auditing Research aan de slag met een oorzaakanalyse op fraudedossiers van accountantsorganisaties met een Wta-vergunning. Ik vermoed dat uit het onderzoek gaat komen dat de accountants nog meer vitamine C moeten gaan slikken of een conclusie die de onzinnigheid daarvan overtreft.

In de enkele dagen per jaar die de accountant bij zijn klant verblijft, gaat die accountant de puzzel rond een operationeel risico als fraude niet oplossen. Naast het feit dat hij daartoe onmachtig is, is hij daarvoor ook niet verantwoordelijk. De dag nadat de accountant zijn voeten heeft gelicht en ieder zichzelf serieus nemende accountant beschaamd een onzinnige, niets betekende passage over fraudebeheersing in zijn accountantsverklaring heeft achtergelaten (die moest er even uit), gedraagt het bedrijf zich weer als voorheen. Het is domweg geluk dat er Wta-kantoren zijn die in die paar dagen wel iets ontdekken. Helaas, alleen toen (1948)was geluk heel gewoon.

Bovendien, als het om fraude gaat, zijn meer preventie- en detectiemaatregelen, waar het de onderzoekers volgens het artikel om te doen is, weinig effectief. Die maatregelen zijn namelijk uitsluitend op de gelegenheid gericht. Volgens controlestandaard 240 van het accountantsberoep is 67 procent van de frauderisicofactoren niet gelegenheid gerelateerd. Het gaat dan om druk en rationalisatie. Het dorp van Jan Terlouw met de touwtjes uit de brievenbus, waar juist de druk en de rationalisatie goed worden beheerst, zou volgens de op 28 maart gegeven NBA-visie, bij gebrek aan AO/IB, allang zijn leeggeroofd. Schuld van de accountant. Als het om fraude gaat, is meer preventie en detectie meestal niets meer dan een extra dosis vitamine C. Maatschappelijk verkeer, kwartiermakers, minister, NBA, FAR: word wakker. Fraude is geen probleem dat de accountant moet of kan oplossen. Als je dat nog steeds denkt, dan begrijp je het wezen van het (interne) frauderisico en de rol van de accountant daarbij niet: het enige risico dat denkt, waarvan dat denken zich niet in het hoofd van de accountant afspeelt, maar in dat van de bestuurder(s) en/of medewerkers en dat houden zij nog geheim ook. Als iemand het moet oplossen, dan is het de gecontroleerde huishouding. Het betreft namelijk een gezondheidsprobleem van de huishouding zelf en als die huishouding (hoogste leiding/met governance belaste personen) daaraan niet wil werken, dan kan de dokter, in casu een accountant, daar ook niet bij helpen; ook niet met een extra dosis vitamine C.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Schimmel is forensisch accountant bij BDO.

Gerelateerd

10 reacties

Ron Heinen

Op de weblink

https://acfepublic.s3.us-west-2.amazonaws.com/2022+Report+to+the+Nations.pdf

is het meest recente onderzoeksrapport over fraude in de wereld te downloaden.

Vanaf pagina 84 is fraude in West-europa te vinden.

Interessant is bijvoorbeeld om te zien dat de meest voorkomende fraude schema's en detectie ervan redelijk los staan van de meest voorkomende anti-fraude controle.

Corruptie en non-cash zijn de meest voorkomende fraude-schema's.

Meest voorkomende fraude controle is de externe audit.

Het is zeer de vraag of je met externe audits corruptie en non-cash fraude schema's detecteerd.

Daarmom zijn tips de meest voorkomende manier van fraude-detectie.

Alexander Vissers

Niets mis met een dergelijk onderzoek. Er zijn natuurlijk wereldwijd al bergen met onderzoek naar fraudes die bij jaarrekeningcontroles gemist zijn. Ik herinner me een filmpje van Coopers & Lybrand USA uit 1991. Daarin werd aangegeven: tijds- en budgetdruk, vergoelijken van fouten en blindheid voor red flags. Interessant om te zien of dit nog altijd de belangrijkste redenen zijn, we leven nu immers in het volkomen ERP tijdperk en fraudeurs moeten een stuk inventiever zijn. Mijn gok over de oorzaken: management fraude staat op één (bij ondernemingen) en assistenten kijken te veel naar cijfers en te weinig naar achtergronden simpel voorbeeld: klopt het factuurbedrag? En niet wat is dit voor een factuur? Maar dat is pure speculatie, laten we afwachten wat het onderzoek oplevert.

Jan Bouwens

Als ik dit lees staat deze bijdrage op nummer 1. Prikkelend e maar ook rustgevend? Welke duiding kan daar bij worden gegeven; de maatschappij heeft ongelijk? Maar de maatschappij is uiteindelijk de klant van de professie. Je kunt dus wel zeggen dat verdere maatregelen onzin zijn, waar het om gaat is dat je een afdoende antwoord hebt, en dat is niet: het is niet des accountants om fraudes te vinden. Om te parfraseren, dat is een ONZINNIG antwoord. Laten we beginen te zeggen wat we allemaal doen om de kans te vegroten om fraudes te voorkomen en wellicht te ontdekken (top controle op kwaliteit ICs). Wat we nodig hebben om de kans op fraudes te verkleinen (SOX attestatie van de ICs) . Wie vervolgt dit?

Jan Bouwens

Wat je zegt is helemaal correct Arnout. De zero-tolerance heeft primair betrekking op niet ontdekte fraudes van materiele aard. Een kanttekening: bijna alle materiele fraudes beginnen met kleine stappen richting misleiding en zelfs zonder enige wetovertreding (zie Executive overconfidence and the slippery slope to financial misreporting van Catherine M. Schrand a,n, Sarah L.C. Zechman).

Arnout van Kempen

De discussie tussen Peter en Marcel heeft een klein probleem: voorkomen van fraude (waar Peter het over heeft) is op geen enkele manier de verantwoordelijkheid van de controlerend accountant. Ook het ontdekken van fraude is, hoe gek dat voor “leken” ook moge klinken, niet de ultieme taak van de accountant. Het vinden van materiële afwijkingen in de verantwoording als gevolg van fraude (waar Marcel het over heeft) is dat wel. Ik heb de indruk, zoals vaak als ik discussies tussen wijze en verstandige mannen volg, dat beiden het eens zijn zolang ze maar over hetzelfde praten. Saai voor wie van vuurwerk houdt, prettig voor wie beide heren zeer hoog achten :)

Dr. Frida F. Arendt

Zeer interessant artikel Ik ben geen accountant maar gepensioneerde biochemicus en apotheker die in verschillende landen heb gewerkt,ook in Nederland.En als u systematische fraude wil vinden dan moet u in de apotheek in Nederland zijn die gewoon de zorgverzekeraars systematisch aan het oplichten is. B.v.b., de apotheker declareert en wordt prompt uitbetaald voor geneesmiddelen en hulpmiddelen die nooit geleverd zijn,of splits het recept om op deze manier voor elke kleine portie die geleverd wordt,ook de apotheekregel concept meermaals in rekening te kunnen brengen. Omdat bijna alle mensen op een gegeven moment de apotheek zullen nodig hebben,ook als deze in het algemeen kleine bedragen zijn per keer, gaat de eind bedrag wat gefraudeerd is in de 6 nul cijfers.
Het is ook een Stichting die voor slechtziende/blinde werkt,dat zeggen ze, wat voor ieder telefoontje voor een afspraak die ze met een klant maken, tussen E 175.= tot E 360,= declareert.En als u een bezoek thuis van ze krijgt,dan gaat eerst E 175.= voor de reiskosten en daarna ook nog de
zogenoemde "behandeling" voor circa E 575 of hoger bij. Zo kan het zijn dat u meerdere telefoontjes krijgt of meerdere bezoeken zonder dat de klant enige hulp ontvangt, zelf 1 jaar lang door.
Als u een melding doet van de fraude bij de ziektekosten verzekeraar, kan deze niks ondernemen omdat het meeste wordt geregeld door de NZ en de overheid. Eventueel moeten deze veel Vit. C gebruiken om te stoppen met de boel op te lichten.

Jan Bouwens

" Ik vermoed dat uit het onderzoek gaat komen dat de accountants nog meer vitamine C moeten gaan slikken of een conclusie die de onzinnigheid daarvan overtreft."

Een wetenschappelijk onderzoek is geen consultancyopdracht die tot een bepaalde uitkomst moet leiden maar heeft tot doel te leren.

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe de controle op Internal controls en de kwaliteit van die controls zich verhouden tot de kans dat een fraude aan het licht komt. Fraude kan door de ondernemingsleiding of door de accountant of derden worden vastgesteld. Wellicht kunnen we van het onderzoek leren.

Bij voorbaat aannemen dat het onderzoek maar een uitkomst heeft (toedienen vitamine C) of tot een conclusie leidt “die de onzinnigheid daarvan overtreft" is niet geworteld in theorie en wordt ook niet ondersteund door data!
In feite staat de uitspraak gelijk aan het geven van een afkeurende verklaring alvorens de onderliggende data zijn gecontroleerd.

Marcel Pheijffer

Wederom dank Peter.

Korte reactie:

1. In 200.5 staat dat een 'redelijke mate van zekerheid' een 'hoge mate van zekerheid betreft. Dat verplicht accountants m.i. in belangrijke mate, onverlet de inherente beperkingen die in A53/54 worden uitgewerkt. Bovendien is de strekking van A54 dat de accountant 'toereikende controle-informatie' dient te verkrijgen. Wat mij betreft derhalve ook inzake (1) onderkennen frauderisico's; (2) acteren bij fraudesignalen.

2. Het gaat mij er niet om dat de accountant meer doet dan nu reeds in regelgeving is vervat. De regels (bv in NV COS 200, 240, 250 en 315) zijn grotendeels afdoende. Het gaat erom dat de accountant de regels naleeft. Dat is lang niet altijd het geval - zie ook mijn discussie met bv Rob Bergmans in december jongstleden over de frauderapportage die zou zijn bedoeld om accountants meer te simuleren te doen wat ze toch al moesten doen - en daar zit het (attitude)probleem.

3. Dat is kip en ei: onvoldoende inspanning is een oorzaak van het niet ontdekken. Het niet of onvoldoende inspannen is juridisch makkelijk te bewijzen en is daarom het anker waarvoor klagers gaan liggen.

4. Ik heb het niet over zero-tolerance, wel over ene beroep dat de juiste attitude en de wil toont om de standaarden (ook 200.5 en 240/250) na te leven. Op zijn minst moet dan worden aangetoond dat toereikende controle-informatie is verkregen.

Peter Schimmel

Beste Marcel,
Dank voor je reactie. Blij dat wij geen betekenisloze vernederende teksten in verklaringen hoeven op te nemen. Goed om die reden geen (openbaar) accountant te zijn. Nu de antwoorden op jouw 4 vragen,
1. Wat mij betreft is standaard 200.5 niet fout maar veel te absoluut, als je daarbij niet de context betrekt die in de toelichtende onderdelen A53 en A54 van dezelfde standaard. Van de accountant wordt het nodige verwacht, maar niet het onmogelijke, want er zijn nou eenmaal inherente beperkingen.
2. Omdat er het nodige van de accountant wordt verwacht, is er geen aanleiding te veronderstellen dat zijn controle-fee omlaag moet. Het veronderstelde verband met niet-ontdekking vanwege inherente beperkingen en minder werkzaamheden is er niet. Het is overigens omgekeerd niet zo dat nog meer inspanningen automatisch leiden tot meer preventie of detectie van fraude. De boef zal immers evenredig veel inspanningen tot verhulling gaan leveren, want het risico is adaptief.
3. De accountants die juridisch klop krijgen, krijgen dat omdat ze zich onvoldoende zouden hebben ingespannen, niet omdat er een fraude onontdekt is gebleven bij hun toereikende werkzaamheden.
4. De klungelende accountant zal schade veroorzaken. Echter, als de accountant de controlestandaarden perfect volgt, is dat bepaald geen garantie dat hij fraudes worden voorkomen of ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan een goede inkoop/kickback-fraude. Zero tolerance is een onzinnig uitgangspunt, wel een mooie ambitie, maar een beetje te hoog gegrepen en draagt niet bij aan een reële maatschappelijke verwachting.

Marcel Pheijffer

Je bent weer prikkelend als altijd Peter! Goed voor de discussie.

Mooi ook dat je refereert aan de 'niets betekende passage over fraudebeheersing in de accountantsverklaring'.

Echter:

1. Is de consequentie van jouw stelling in de laatste alinea dan niet dat het accountantsberoep de jou bekende frase in NV COS 200.5 over het doel van de controle - waarin mede aan fraude wordt gerefereerd - wat jou betreft moet loslaten?

2. Zo ja, ben je het dan met mij eens dat de controlefee fors omlaag kan?

3. Ga je in je betoog er niet te gemakkelijk aan voorbij dat de accountant in diverse markante zaken waarin fraude een rol speelt tucht-, civiel- en een enkele maal strafrechtelijk is aangesproken op gebreken in de controle?

4. En als vervolg: is het niet zo dat indien de gebreken er niet zouden zijn geweest, de schade geringer zou zijn geweest?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.