Waarom Ben Ik Accountant: Inspire The Next Gen
De arbeidsmarkt voor accountants kampt met grote tekorten. Dat inspireerde Richard Knops tot het initiatief 'Waarom Ben Ik Accountant'. Een boodschap om komende generaties mee te inspireren; door en voor accountants en iedereen die in de branche werkt.
Richard Knops
Accountancy kampt al jarenlang met een personeelstekort. Ook worden maar weinig mensen die starten aan de accountantsopleiding daadwerkelijk accountant. Om het beroep interessant te houden voor jongeren, de kwaliteit op orde te houden en aan de toenemende vraag aan mensen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk een front te gaan vormen om de negatieve trend te doen kantelen. Het wordt tijd om niet meer continue te praten over fraude en slechte scores uit AFM-controles, maar te praten over waarom we er eigenlijk zijn.
Iedereen die in de accountancy werkt, heeft persoonlijke redenen om in deze branche te werken. Niet afkomstig vanuit wet- en regelgeving of geld, maar vanuit een innerlijke drive om het werk te doen. Dat is je why; het waarom voor je werkzame leven. Dat is voor iedereen anders. Waarom Ben Ik Accountant is jouw service naar anderen binnen je werk.
Als we verder kijken naar onze denkrichting valt op, dat we ons vaak focussen op de maatschappij, ons kantoor en onze klanten. Accountantskantoren geven goede arbeidsvoorwaarden aan hun personeel, maar accountants vergeten met één mond de nieuwe generaties toe te spreken.
Waarom Ben Ik Accountant kan dit veranderen, als we samen gaan praten over de leuke dingen uit het beroep. Niet je promotie, je nieuwe functie of welke prijs je hebt gewonnen, maar waarom je het werk doet. Puzzelen, luisteren naar mensen, ondernemerschap, klimaatverandering, zorginstellingen helpen, creativiteit. Noem maar op. Vertel op jouw manier aan anderen waarom dit beroep zo leuk is. Ik heb dit traject al meerdere keren gedaan en gemerkt hoe leuk dit is.
De groep 'Waarom Ben Ik Accountant' is inmiddels op LinkedIn gestart en telt op dit moment al ruim twintig leden, waaronder Marcel Pheijffer, Sandra Schreuder en Peter Eimers. Voor iedereen in de branche wel mensen waar je van kunt leren. Meerdere initiatieven zullen volgen. Voor nu is het belangrijk om te groeien en samen content te gaan maken.
De jonge generaties leven tegenwoordig in moeilijke tijden. In een tijd van oorlog, postcorona en klimaatverandering kunnen die jongeren wel een steuntje in de rug gebruiken. Bedrijven zullen deze mensen op een goede manier moeten gaan opvangen en verwelkomen. Dit initiatief kan hierbij helpen. Ik heb voor mezelf besloten vanaf nu deze boodschap te blijven uitdragen. Mijn vraag aan wie dit leest is: Doe jij met me mee?
Waarom Ben Ik Accountant eBook door Richard Knops AA - EPUB | Rakuten Kobo Nederland
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
Mannen verdienen 'significant' meer dan vrouwen in de accountancy
Mannelijke accountants en assistent-accountants krijgen gemiddeld 7,5 procent meer salaris dan vrouwelijke accountants en assistent-accountants. Dat blijkt uit onderzoek...