Discussie Opinie

De accountancywetenschap gaat de wereld niet redden

Het was niet de accountancywetenschap, maar een buitenstaander als Peter Bakker die accountants moest wijzen op hun maatschappelijke rol rondom het klimaat.

Fou-Khan Tsang

Helaas, accountants gaan nog steeds de wereld niet redden, betoogt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in zijn jongste column in het FD. De recente ontwikkelingen in de accountancy zet hij weg als klein bier. Immers, de gerechtelijke uitspraak bij Shell was veel helderder en had toch een veel grotere maatschappelijke impact, dan de uitspraak van de accountant dat de uitgesproken plannen van Shell niet strookten met de werkelijkheid.

Nu is Marcel zowel jurist als accountant en ik merk dat hij vaker 'last' heeft van deze combinatie. Het vergelijken van een gerechtelijke uitspraak met een accountantsverklaring gaat mijn inziens wel heel ver. Maar beide waren uniek en spraken elkaar niet tegen. Toch heeft de accountantsverklaring wel een veel verstrekkender gevolg, dat Marcel niet benoemt. Het vonnis was specifiek tegen Shell gericht, maar kent geen algemene werking. De accountantsverklaring van Shell heeft in de financiële wereld wel het nodige stof doen opwaaien. Iedere accountant met klanten in de olie-industrie moet zich nu immers goed kunnen verweren, als hij of zij klimaatverandering niet als key audit matter opneemt. Dat geldt overigens niet alleen voor de olie-industrie, maar voor alle industrieën die zwaar leunen op fossiele brandstoffen. Zeker nu de prijs van CO2 boven de zestig euro uitkomt en de continuïteit van de fossiele industrie in de gevarenzone zit. Niet voor niets was de titel van een eerdere publieke managementletter 'Klimaat is financieel'. De komende tijd zullen bestuurders en accountants hierover bevraagd worden tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Marcel geeft in zijn betoog ook aan dat hij het oordeel in de accountantsverklaring van Shell nogal mager vond. Dat is natuurlijk raar, want de accountant van Shell, Allister Wilson, kon natuurlijk gebruik maken van een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken en papers die in de afgelopen jaren zijn voortgebracht door de accountancywetenschap. En hij kon natuurlijk terugvallen op de specialisten van het 'climate accountancy center of excellence' van Nijenrode.

Marcel weet natuurlijk dat deze twee laatste zinnen natuurlijk zeer cynisch bedoeld zijn. Het was niet de accountancywetenschap, maar een buitenstaander als Peter Bakker die de accountants moest wijzen op hun maatschappelijke rol rondom het klimaat. De conservatieve accountancywetenschap heeft in de afgelopen decennia nauwelijks praktische handvatten aangeleverd om de accountant voor te bereiden voor een nieuwe taak als redder van de wereld. Niet voor niets maakten de big four-kantoren recent enorme opleidingsprogramma's bekend, om hun mensen bij te scholen. Het is niet het accountantsberoep, maar juist de accountancywetenschap die zich achter de oren moet krabben of ze wel genoeg gedaan heeft om de wereld te redden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Fou-Khan Tsang RA is voorzitter van de raad van bestuur van Alfa Accountants & Adviseurs.

Gerelateerd

13 reacties

Jaap Nienhuis

Sustain-a-babbling, Empty Vessels en ambitie.

De accountancy zou zich meer kunnen afvragen wat haar eigen sterkten en zwakten zijn als het gaat om rapportages over ESG. Waar liggen de sterkten? Vooral in het rapporteren over voorraadgrootheden, stroomgrootheden en dat op een in de tijd vergelijkbare, zoveel mogelijk identieke wijze. Waar liggen zwakten? In het kunnen beoordelen van rapportages van andere typen deskundigen. Als het gaat om het controleren van gerapporteerde jaarlijkse uitstootgegevens (chemie), het checken van de betrouwbaarheid van de opgegeven omvang van niet-geëxploreerde olievoorraden (geologie) of van omgevingshinder (controleren opgegeven logistieke bewegingen, emissies en geluid d(B)A etc.). Dit vraagt om professionele samenwerking. Niet-financiële stakeholders (NFS) en onder wie belangenorganisaties en betrokken burgers stellen andere eisen dan financiële stakeholders als institutionele beleggers op zoek naar groene investeringen in duurzame ondernemingen. NFS zijn niet gewend aan formuleringen als 'de accountant heeft niet geconstateerd dat de opgegeven ... in strijd zijn met ...'. Zij zijn beter bediend met een specifiek op hun interesse toegespitste rapportage.

Enkele bronnen:
* Mehr Glaubwürdigkeit durch Testate, Institut für Ökologische Wirtschaftsforschung, 2005.

* Phantasmagoria, Sustain-a-babbling in Social and Environmental Reporting, Markus Milne, prof. accountancy, University of Canterbury, Nieuw-Zeeland, 2013.

*'Empty Vessels: Integrated Reporting and Non-Financial Stakeholders, Markus Milne e.a, 2020.

* 'Nachhaltigkeit und Wirtschaftsprüfung: Deloitte zeigt wie gut das passt', Matthias Schmidt, Senior-manager Sustainability Assurance, voordien Head ESG bij het IDW, 2021.

Ron Heinen

@Tjibbe Bosman: Op https://www.aerius.nl is de officiele stikstof calculator te vinden met veel data.

Fouk Tsang

@Tjibbe het contact is gelegd en ik denk dat we binnenkort kunnen kijken hoe we elkaar kunnen versterken.

@Jan. Dat was in ieder geval deze voorzitter niet. Je ziet dat ik inmiddels contact heb met Tjibbe dus laten we kijken wat we vooral kunnen betekenen.
Dank voor je suggesties van de congressen.

@Rik. Ik ken maar weinig mensen die in hun functieomschrijving redder van de wereld hebben staan of je moet superman heten. Maar dit is maar een metafoor die door Peter Bakker in een bepaalde context is gebruikt en die raakt redelijk wat je schrijft over het daadwerkelijk neerleggen van de maatschappelijke kosten bij diegenen die ze ook veroorzaken.

@ R.J.A.M. Vromans Misschien is het even goed dat u kijkt naar de nieuwe europese regelgeving CSRD en de rol van de accountant. Dat is geen waan van de dag maar vanaf 2023 realiteit.

Dick de Waard

Graag zou ik in aanvulling op dit betoog van Fou-Khan Tsang nog willen verwijzen naar een bijdrage aan Accountant.nl mijnerzijds uit 2017. Zie: https://www.accountant.nl/opinie/2017/3/accountant-die-helpt-de-wereld-te-redden/.
Ik ben nu in 2021 toe aan bemoedigende woorden. Adviezen in de goede richting. Positieve aansporing. Het telkens verwijzen naar dit statement van Pavan Sukhdev en Peter Bakker om het negatieve beeld van het accountantsberoep te staven brengt ons niet verder.

R.J.A.M. Vromans

Accountants en de accountancywetenschap kunnen hun tijd en aandacht beter besteden aan goede controles van financiële jaarrekeningen (daar waar men wel steeds beter in wordt) dan dat deze, hoe goed ook bedoeld, allerlei waan van de dag actuele thema’s gaan najagen bij hun controle klanten waarvan de controleerbaarheid niet bij voorbaat vast staat en wat volgens mij vaak ook nog eens ten koste gaat van de focus op de echte controles van jaarrekeningen.
Accountants zijn immers geen alleskunners en zullen dan ook niet (alleen) de wereld gaan redden!

Het spreekwoord “Schoenmaker blijf bij je leest” is er niet voor niets ontstaan.

Jan Bouwens

Beste Fou-Kahn, nog even een paar wetenschappelijk accounting conferences waar ESG vooraan staan:
CARE conference:
https://events.climateaction.org/care-conference/registration/

EARNET conference:
https://earnet2021.nl/

just to mention a few......
mensen zeggen heel makkelijk wat de situatie is, zonder dat dit is gebaseerd op feiten. Ik geef echter graag toe dat we veel meer attentie moeten hebben voor ESG meting en attestatie. We weten veel te weinig!

Tjibbe Bosman

Beste Fou-Khan, Ik heb twee collega's van de universiteit die staan te springen om zinvolle data over bijvoorbeeld stikstof uitstoot in relatie tot accounting gerelateerde gegevens. Overigens vind ik in het Jaarverslag en "Impactverslag" (Alfa maakt als niet-OOB kantoor geen transparantieverslag...) de woorden stikstof en uitstoot geen enkele keer, terwijl je toch aangeeft dat het voor jou als bestuurder van Alfa een belangrijk thema is... Ook onder de paragraaf "Kwaliteit en Cultuur", lees ik niets over cultuur.

Ik heb je geprobeerd te contacteren via Linked-In, ben erg geïnteresseerd in zinvolle samenwerkingen op het gebied van data en de duurzame uitdagingen waar je over spreekt. Hoor graag van je.

Rik Blijham

De gedachte dat de accountants de planeet gaan redden lijkt me tamelijk onzinnig. Het is hun functie niet en evenmin hebben zij daarvoor de kennis en de macht.
Marcel betoogt dat ondernemingen verantwoording moeten afleggen over (kort gezegd) hun maatschappelijke kosten. En de accountant moet zijn oordeel geven over die verantwoording. Te voorzien valt echter dat die verantwoording beperkt zal blijven tot algemene en zalvende bewoordingen. Als we de economie
zo inrichten dat najagen van eigen belang wordt gestimuleerd moeten we niet verbaasd opkijken als economische actoren dat ook doen.
En natuurlijk, dan kunnen we weer mopperen dat ondernemingen hun verantwoordelijkheid niet nemen en accountants niet doorbijten. Maar dat gemopper levert zo weinig op.
We kunnen beter kijken hoe we de maatschappelijke kosten neerleggen bij degenen die ze maken. En als accountants dat vervolgens controleren leveren ze toch nog hun bijdrage aan duurzaamheid.

Jan Bouwens


beste Fou-Kahn. Het is nog maar vijf jaar geleden dat een voorzitter van een kantoor me verzekerde dat elke cent die je besteedt aan onderzoek gelijk staat aan het verbranden van geld. Internationaal maken policymakers van kantoren en regulators (zoals de PCAOB) in elk geval gebruik van wetenschappelijke inzichten en stellen ze ook wetenschappers aan. In Nederland hebben we de afgelopen vijf jaar de auditonderzoekscapaciteit meer dan verdubbeld. Ik zie vele accountants uit de praktijk die onze congressen bezoeken en die ons om inzichten vragen. Ik spreek ook nog steeds accountants die niet de moeite nemen om kennis te nemen van wat de wetenschap levert. De wetenschap levert geen turn-key solutions maar biedt bouwstenen, dat wordt nog wel eens als een gebrek aan bijdrage gezien, kant-en-klare brokken worden beter gewaardeerd. Is er dan sprake van conservatieve wetenschap of is er iets anders aan de hand? Ik zou zeggen, kom eens langs en we kunnen spreken over hoe we een onderzoek inzake ESG kunnen opzetten waarmee een bouwsteen kan worden geleverd.
Ik zag dat Tjibbe en jij al in contact zijn. Dat is wat we nodig hebben.

Tjibbe Bosman

@Fou-Khan: geweldig aanbod, ga ik naar kijken, dankjewel!

Fouk Tsang

@marcel, inderdaad hopelijk meer reacties dan scherpen we de gedachtes nog wat verder.

@Tjibbe kijk even naar ons eigen impact en jaarverslag denk dat wij best wel open rapporteren over een hoop niet financiele informatie zeker als niet OOB. En ten aanzien van stikstof ja gezien onze betrokkenheid bij de agrarische sector zijn we daar zeer nauw bij betrokken. Zowel als het gaat om de individuele klant als voor de sector. Een zeer lastig probleem waarbij meerdere sectoren ineens geraakt worden door een duurzaamheidsprobleem dat het voortbestaan van de sector aangaat. Als je daar als onderzoeker behoefte aan hebt mag je gebruik maken van onze database van enkele duizenden boeren. We doen dat bijvoorbeeld ook voor de WUR.

Tjibbe Bosman

Beste Fou-Khan, Hoe veel Key Audit Matters (die voor het maatschappelijk verkeer zichtbaar zijn) geeft Alfa Accountants per jaar af en hoeveel daarvan gaan er over stikstof (gezien het belang van de landbouw voor Alfa)? Ik kom zelden tot nooit KAM’s tegen bij niet-OOB audits. Sterker nog ik kom zelden gedeponeerde directieverslagen tegen voor niet-OOB’s. Deze liggen dan “ter inzage ten kantore” en blijken meer dan eens niet te bestaan… Zonder waarnemingen kan ik als empirisch onderzoeker geen uitspraken doen. Gaan accountants de wereld redden zolang we tollereren dat niet het meest basic directieverslag wordt opgesteld?

Marcel Pheijffer

Goed dat je reageert Fou-Khan. Grappig is dat juist jouw eerdere column, waarin je sprak over een 'tipping point' nav de Shell-kwestie, mij inspireerde om eens goed te lezen wat de accountant van Shell nu exact had opgeschreven.

Hopelijk komen er meer reacties. Geeft mij in ieder geval input voor mijn komend weekend te schrijven volgende column.

Happy to discuss!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.