De CO2-voetprint: een 'groendruk' van je organisatie
Een 'groendruk' kan helpen als opzet om organisaties klimaatneutraal te maken. De accountant geeft daarmee een duidelijk signaal af.
Richard Knops
In het nieuwe rapport van het IPCC van augustus 2021 staat: "Er is een duidelijke link tussen opwarming van de aarde en extreem weer." Extreem weer zal in de toekomst veel vaker voorkomen. Hittegolven komen vaker voor, duren langer en kunnen nog heter worden. Droge periodes kunnen langer duren, of natte periodes worden juist nóg natter.
Dick de Waard, hoogleraar accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen zou willen dat elke accountant bij het bezoek aan een bedrijf laat weten: "Zet het klimaat op de agenda." Mooie ambitie, maar welke mkb-accountant doet dit vooralsnog? Volgens mij vrijwel niemand. Verder zie ik in de COS ook niet zo enorm veel terugkomen dat zal resulteren in meer aandacht hiervoor. Sinds kort neem ik dit mee in de bespreking, maar greenwasht de klant mij vaak, door aan te geven dat hij hier op een heel goede manier mee bezig is.
Ik ben daarom voorstander van een CO2-voetprint per organisatie, een 'groendruk' met een rapport voor feitelijke bevindingen van de accountant. Een 'groendruk' is een soort van bedrijfsopzet voor een klimaatneutrale organisatie. Het is van toepassing op bedrijfsverandering, waarbij klimaatverantwoord ondernemen het uiteindelijke doel is. De 'groendruk' is de som van alle resultaten van de producten en de veranderactiviteiten die door de operationele onderdelen worden uitgevoerd. De baten in het bedrijf moeten gerealiseerd kunnen worden binnen de verwezenlijking van de 'groendruk'. Deze opzet wordt openbaar gedeeld met belanghebbenden.
De voetprint bevat vaste onderdelen (KPI's), waardoor het mogelijk wordt dit met andere organisaties te vergelijken. Ieder bedrijf wordt hierbij gesegmenteerd op basis van SBI-code. Op basis van algoritme worden de grootverbruikers het zwaarst belast met oplevering van informatie. De organisatie deelt standaard zijn resultaten omtrent CO2-verbruik. Verder wordt ingegaan op branchespecifieke zaken. Denk hierbij aan de infrastructuur, zoals de omvang van het bedrijfspand, het gebruik van voertuigen, de wijze van vervoer, het soort stroomvoorziening, de aandacht voor recycling en het consumeren en produceren van voedsel.
In het rapport van feitelijke bevindingen beschrijft de accountant de totstandkoming van de 'groendruk' en zijn of haar bevindingen. Hoewel er geen oordeel kan worden gehangen aan het rapport, voorziet dit wel in de deskundigheid bij het opstellen en geeft dit aan ondernemer, aandeelhouders en toezichthouders duidelijk een signaal af. Op deze manier kunnen wij als accountants echt impact leveren.
"Klimaatneutraal of niet, de klant is koning want hij betaalt mijn rekeningen", aldus de mkb-ondernemer. Nu vele van hen de pandemie achter zich hebben gelaten, willen ze gewoon ouderwets ondernemen, winst maken en hun eigen groeidoelstellingen realiseren. Ik vraag me daarom heel sterk af hoeveel impact onze heroïsche acties gaan opleveren. Zolang de politiek geen harde normen stelt, zal de accountant nooit een klimaatridder worden.
Gerelateerd
CSRD-implementatiewet naar Tweede Kamer, na akkoord Raad van State
De Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering, ook bekend als de CSRD-implementatiewet, is doorgestuurd naar de Tweede Kamer voor behandeling. De Raad...
Bedrijven spreken rondom CSRD liever over ambities dan doelen
Bedrijven spreken steeds vaker van 'ambities' rondom het voldoen aan duurzaamheidsregels zoals de Europese CSRD-richtlijn, dan van concrete 'doelen'.
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Consultatie van CSRD-implementatiebesluit voor accountants gestart
Het ministerie van Financiën is gestart met de consultatie van het 'Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering'. Het gaat om een uitwerking...
NBA publiceert Alert vanwege late implementatie CSRD in Nederland
De NBA publiceert Alert 49, gericht op de gevolgen van de late implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in de Nederlandse wetgeving....