Discussie Opinie

Corruptie is een blinde vlek

Fraude en witwassen staan in de belangstelling, maar hoe kan het dat grote corruptieschandalen geen accountant hebben wakker geschud? Wanneer en hoe gaan we aan de bak om dat op te lossen?

Peter Schimmel

De taxateur betaalde tien jaar lang de helft van zijn ontvangen provisies aan de ceo van het verzekeringsconcern, voor wie hij alle waardebepalingen vastgoed verrichtte. Het ging om enkele tonnen per jaar. De ceo gaf dit trouw aan in zijn aangifte IB, als ‘ontvangen steekpenningen’.

Een vooraanstaand industrieel concern onderhield een geldpotje in Zwitserland, waaruit ze jaarlijks voor ongeveer een miljoen gulden aan journalisten betaalde, om hen te laten zwijgen over ernstige, soms dodelijke ongelukken bij het concern.

Bovenstaande voorbeelden uit mijn praktijk werden ooit oké gevonden. Sinds 1984 heb ik ieder jaar ergens op de wereld wel zo'n kwestie onderzocht, waarbij een Nederlandse organisatie betrokken was. Er is inmiddels strengere wetgeving, nog los van een maatschappelijke moraal die zich heeft gewijzigd. Maar wat doet de accountant daarmee?

Accountant.nl, april 2019: "Lagarde becijferde dat de kosten van omkoping alleen al neerkomen op meer dan 1,5 biljoen dollar, omgerekend meer dan 1.300 miljard euro. Dat betekent dat alle smeergeldaffaires bij elkaar opgeteld de economische groei in de wereld met zo'n 2 procent drukken."

Corruptie, waarbij iemand in een machtspositie deze misbruikt om zichzelf of anderen ongeoorloofde gunsten te verlenen, is van alle tijden. Corruptie is een van de belangrijkste oorzaken van ons klimaatprobleem, terreurdreiging, oorlog, armoede, failed states. Maar ook van de toewijzing van het WK Voetbal aan Qatar, de te hoge CO2-uitstoot van auto’s en de keuze van wapens en auto's bij de politie.

Iets alledaagser: hoe verloopt de inkoop in de door u gecontroleerde huishoudingen, de werving en beoordeling van personeel, het relatiebeheer, de acquisitie van orders? Boekt de administratie alle uitgaven eigenlijk wel onder de juiste titel? Waarom wordt er een kas aangehouden, als er nooit per kas wordt betaald? Waarom staan er meer mensen op de payroll dan er in dienst zijn? Waarom worden er meer auto's geleased, dan aan personeelsleden ter beschikking staan?

Wat doet de accountant als vertrouwenspersoon van het maatschappelijke verkeer aan het corruptierisico? Als we de controlestandaarden bezien: niets. Als we het cursusaanbod voor accountants bezien: niets. Als we het rapport van de Commissie toekomst accountancysector lezen: het woord' 'corruptie' komt eenmaal voor, wat betreft de niet-financiële informatie in het bestuursverslag. De NBA publiceerde in 2020 het voornemen te gaan bestuderen hoe witwassen en corruptie in de controlestandaard rond fraude op te nemen. Gaan we daar de wereld mee redden?

Hoe kan het dat corruptieschandalen als de bouwfraude, de vastgoedfraude, Vestia, Rochdale, SBM of VimpelCom geen accountant hebben wakker geschud? Zijn wij zo in slaap gesust dat we niet meer in staat zijn te beseffen dat wij een essentiële maatschappelijke taak verzuimen?

Hoe relevant ben je als beroep, als je één van de grootste risico's voor onze maatschappij niet in ogenschouw neemt? Positiever: wanneer en hoe gaan we aan de bak om deze uitdaging op te lossen?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Schimmel is forensisch accountant bij BDO.

Gerelateerd

4 reacties

Jan Weezenberg

Geachte Heer Schimmel, .

Citaat uit publicatie Community Fraude uit 2018, "Fraudeprotocol:
6. De accountant communiceert met het management en/of interne toezichthouders relevante zaken rondom fraude en frauderisico’s"

Als sprake is van mogelijke (grote) managementfraude is dit slechts een holle frase, want de boef zwijgt over zijn plannen.

De scope van de accountantscontrole kan dan slechts zijn "effectiviteit van het systeem van interne controle, dan wel interne beheersing"

Dat systeem moet worden onderzocht en in orde worden bevonden (al dan niet na aanpassing o.g.v. oordeel controlerend accountant, zodat risico-beheersing mogelijk wordt gemaakt.

En niet eerder mag een opdracht worden geaccepteerd.

In de praktijd wordt het vorenstaande gelukkig reeds systematisch toegepast.
(en sommige beursgenoteerde ondernemingen kunnen dan geen accountant vinden).

Voor zowel NBA als voor AFM is een rol weggelegd om veel meer duidelijkheid naar de belanghebbenden te communiceren.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg



Jan Weezenberg

Geachte Heer Schimmel,
Vandaag opnieuw een bericht over falend toezicht bij risicovolle zaken.
Misbruik van macht ....


Citaat : " Het nieuwe schandaal heeft ook geleid tot kritiek op het beperkte toezicht op Archegos' riskante beleggingen."

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Geert Vermeulen

Geachte heer Schimmel,

Dank voor uw artikel. In Nederland lijken we hier, ondanks alle incidenten, een blinde vlek voor te hebben. In onze perceptie zijn wij een laag risico land, waar dit soort kwesties amper voorkomen. Ik heb trainingen ontwikkeld waarbij ik regelmatig de case studies van Vestia, SBM en VimpelCom inzet. Deze gevallen zijn vaak goed te herkennen, ook door controlerend accountants. Binnen de financiële sector (banken, trustkantoren) worden deze trainingen gretig afgenomen maar aan de kant van de accountants blijft het nogal stil, een enkele uitzondering daar gelaten. Opmerkelijk, vooral aangezien accountants ook een meldplicht hebben onder de Wwft.

Vriendelijke groet,
Drs G.P.H.M. Vermeulen

J.N. Weezenberg RA

Geachte Heer Schimmel,
Ik lees twee hoofdoorzaken:
*Machtsmisbruik. Daar kan een controlerend accountant niets aan doen.
Zie verhaal toezichthouder in Duitsland, die faalde en moest vertrekken door onvoldoende toezicht bij Wirecard

*Falende interne controle. Daar is redelijk voldoende kennis en ervaring beschikbaar.
Het gaat echter fout door gebrek aan betrokkenheid van management (zie COSO-uitspraak) en/of door onkunde
of beschikbare capaciteit van het betreffende controle team.

Onder Tuchtrecht is te zien dat het hier slechts om een beperkt aantal incidenten gaat.

Vriendelijke groet,
J.N. Weezenberg RA

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.