Ontluisterend
We mochten weer even de deur uit. Daarom was ik onlangs bij een event voor financials en besloot ik in de middag een keuzesessie 'Balanceren tussen resultaat en ethiek' te volgen. De sessie werd gegeven door een accountant. Ik vond het ontluisterend.
Anja Jalink
De sessie begon met cijfers, want daar houden wij financials van. Negentig procent van de fraude wordt nooit opgemerkt, zo is de schatting. Zeventig procent van de fraude die wel wordt opgemerkt, wordt opgemerkt door mensen in het bedrijf zelf, vrijwel nooit door de accountant. "Want", aldus de spreker, "de accountant zal proberen het niet te zien. Die heeft er geen belang bij een frauderende medewerker te ontdekken".
"En", zo vervolgt hij, "wanneer in een onderneming fraude ontdekt wordt is altijd de eerste vraag: 'Wie weet ervan?' Kunnen we de schade beperken, de fraudeur aanspreken, met een vaststellingsovereenkomst laten vertrekken en het er verder nooit meer over hebben?"
Dat het op die manier gaat, heb ik in het verleden zelf ook zien gebeuren. Iemand die met bonnetjes fraudeerde ging af door de zijdeur. De jaren erna kon je zijn spoor in de krant volgen. Een akkefietje met hem bij de gemeente waar hij was gaan werken, een paar jaar later een akkefietje bij een andere gemeente waar hij toen werkte en weer een paar jaar later een akkefietje met een zakenpartner. Ook in het onderwijs zie je dit gebeuren. Een docent die over de schreef gaat met een leerling wordt bij de directie geroepen en krijgt de keuze om 'vrijwillig' op te stappen met een vso. De docent vertrekt met stille trom, er wordt niet meer over gesproken en de docent kan gewoon weer aan de slag bij een volgende school. Problemen met het overleggen van een verklaring omtrent gedrag zal hij niet hebben, want er is nooit een zaak van gemaakt. En zo kan ook hij een spoor van 'akkefietjes' achterlaten op verschillende scholen.
Ik begrijp dat het zo gaat. Ik begrijp waarom het zo gaat. Maar met ethiek of integriteit heeft dit echt helemaal niets te maken.
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.