Pak de regie accountant, ook in personeelszaken!
Veel kosten vallen weg als je creatiever investeert. En het levert heel veel op, bijvoorbeeld als het gaat om het personeelstekort.
Alain Mulder
Zodra de kinderen komen, blijven vrouwen thuis, schrijft Sophie van Gool in het FD, over Nederland als 'deeltijdparadijs'. Een interessante discussie, maar wel een die al tien jaar te lang duurt. Veel te emotioneel. Ondertussen blijft het probleem in stand: het enorme Nederlandse personeelstekort, versus een overload aan ongebruikt arbeidspotentieel. Die discussie moet anders. Creatiever. En het is aan accountants om de regie te pakken, door met data en creatieve herschikking deze discussie echt vooruit te brengen.
Nederland is al jaren de regerend Europees kampioen parttime werken. Bijna vijftig procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkt parttime. Toch betekent het niet dat de meesten van ons per se parttime willen werken. Het is meer een gevolg van een praktische discussie aan de keukentafel: Wie van de partners brengt het meeste geld binnen? Vervolgens gaat de ander minder werken. Hoezo bewust parttimen?
Ook gehoord: Dankzij de robotisering verdwijnt het personeelstekort als sneeuw voor de zon. Uitgaande van de data zie ik dat toch anders. Volgens The World Economic Forum verdwijnen er wereldwijd 85 miljoen banen en er komen 97 miljoen heel andere banen terug. Dat is mooi, maar die vacatures moet je wel zien te vullen als werkgever. Hoe? Door creatiever te zijn in oplossingen. Maar die creativiteit mis ik.
Shoppen als sta-in-de-weg
Zelf ben ik ook in de cijfers gedoken. Ik heb een onderzoek van McKinsey & Company gelezen over het gigantische lerarentekort bij Nederlandse scholen. Zij kwamen met deze oplossing: als iedere docent per week één uur meer zou werken, lossen we in één klap het hele lerarentekort op. Waarom wil niet iedereen een uurtje meer werken? Het huishouden, zo becijferde het Sociaal Cultureel Planbureau. Elke Nederlander besteedt gemiddeld 21 uur per week aan het huishouden. Dat is omgerekend ongeveer drie uur per dag. Daarvan besteden we ongeveer 43 minuten per dag aan boodschappen.
Dat soort problemen moet creatief op te lossen zijn. Maak het als werkgever bijvoorbeeld aantrekkelijker voor je werknemers om hun boodschappen online te doen. Mag er op het werk bezorgd worden wellicht? Vrij eenvoudig te financieren via het beschikbaar stellen van een persoonlijk (ont)zorgpakket voor je werknemers, of een uitbreiding van de receptiefaciliteiten voor werknemers.
De ontzorgende werkgever in plaats van de leaseauto?
Is een persoonlijk zorgpakket of uitbreiding van ontzorgende kantoorfaciliteiten te kostbaar? Wat ben je als werkgever jaarlijks kwijt aan leaseauto's? Kan daar wellicht deels het mes in? Wie taalt er nu nog naar een auto van de zaak? Een steeds groter groeiende groep jongere werknemers in ieder geval niet. Welnee, veel te duur, onhandig met parkeren en nog slecht voor het milieu ook. Je werkt tenslotte vaker thuis, je pakt je Van Moof Electric Bike, of de trein zoals ik zelf doe, dan kan je onderweg ook nog werken.
Veel kosten vallen weg als je net even creatiever investeert, dat weet elke accountant. En het levert waanzinnig veel op. Zo neemt onze economie met honderd miljard toe als we het parttime werken in lijn brengen met de rest van West-Europa. Dat is vijf uur gemiddeld per parttime werkende meer per week. Stel dat we tot dertig miljard komen; met dat bedrag maken we lachend alle kinderopvang in Nederland gratis toegankelijk. En óf dat meer personeelsuren oplevert.
Doorbreek de oude discussie, accountants. Pak de regie en laat de cijfers - waar je vanuit jouw rol toegang tot hebt - voor zichzelf spreken. Als in een business case. Praktisch. Zo kom je ook beide kanten in de politiek tegemoet: links én rechts. Anders sleept die discussie zich nog tien jaar langer voort. Wie zit daarop te wachten? Onze economie in elk geval niet.
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Werkloosheid blijft onveranderd, wel minder uitkeringen
De werkloosheid in Nederland is in november opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking...
Belastingdienst slaagt in opvangen personeelsuitstroom
Het lukt de Belastingdienst goed om de verwachte uitstroom van medewerkers op te vangen. Het wervingsdoel voor 2024 van 3.250 fte wordt ruim gehaald en ook voor...
Familiebedrijven verhogen investeringen om krappe arbeidsmarkt te bestrijden
Familiebedrijven gaan in 2025 gemiddeld 16 procent meer investeren dan in 2024. Bijna dertig procent van de familiebedrijven verwacht volgend jaar zelfs tenminste...
Kerstpakket duurder maar ook belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Kerstpakketten zijn dit jaar duurder en worden een steeds belangrijkere manier voor werkgevers om hun waardering aan werknemers te laten zien. Dat blijkt uit een...