Discussie Opinie

Marktwerking staat kwaliteit accountantscontrole binnen het mkb in de weg

Accountantsopdrachten worden door klanten ingekocht, daar waar de efficiency of de persoonlijke klik het hoogst is. Maar komt dit ook de kwaliteit van de wettelijke controles binnen het mkb ten goede?

Richard Knops

Werkzaamheden binnen de mkb-accountantspraktijk, vormgegeven door samenstelopdrachten, fiscale opdrachten en administratief werk, zijn gebaat bij marktwerking. Markwerking zorgt ervoor dat processen efficiënter worden uitgevoerd, waardoor bedrijven minder hoeven te betalen voor hun accountant. De opdrachtgever is veelal de dga of eigenaar en de grootste belanghebbende is meestal de Belastingdienst. De kwaliteit van het product is relatief eenvoudig vast te stellen, immers de fiscale wetgeving en externe verslaggeving geeft weinig ruimte tot interpretatie.

Binnen de mkb-controlepraktijk (denk aan vrijwillige en bijzondere controleopdrachten) treedt hetzelfde principe op. In de praktijk betekent dit dat klanten kiezen voor het accountantskantoor dat het goedkoopst de controleverklaring verstrekt of het bevriende accountantskantoor, dat aan de basis kwaliteitseisen voldoet. Dit staat kwaliteit mijns inziens in de weg.

Nu hoor ik alweer mensen denken: "Ja, maar we hebben toch de VGBA (fundamenteel beginsel deskundigheid en zorgvuldigheid), de VIO (nadere voorschriften onafhankelijkheid) en de periodieke kwaliteitstoetsing van het kantoor, die lossen dit probleem toch op?" Aan de hand van twee toepasselijke praktijkvoorbeelden zal ik aantonen dat dit niet volledig waar is.

  • Een administratiekantoor klopt bij de accountant aan en vraagt: mijn klant heeft een subsidie gekregen, kun jij deze subsidiecontrole even oppakken? De accountant doet dit gewoonlijk niet, maar ziet zichzelf als deskundig genoeg en zal zo goed en kwaad als mogelijk de opdracht op zich nemen.
  • De directie geeft haar accountant de opdracht een samenstellingsverklaring af te geven bij de NOW-verantwoording. De onderneming is financieel erg geraakt door de crisis en het moet daarom weinig tijd en liefst geen geld kosten. De accountant denkt na over het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van zijn werk.

Iedereen kan aan zijn water voelen dat dit schuurt met de kwaliteit.

Hoe lossen we dit dan op?

Om de zorgvuldigheid te waarborgen is het een goed idee om verplicht de accountantskosten toe te lichten in de jaarrekening met werkzaamheden verdeeld naar aard en omvang. 

De deskundigheid kunnen we monitoren door AQI's. auditkwaliteitsindicatoren, kwantitatieve metingen van het externe auditproces. Als ze samen met relevante kwalitatieve informatie worden beoordeeld, geven ze inzicht in factoren die de controlekwaliteit kunnen beïnvloeden. Deze moeten eenduidig zijn, (centraal) publiek beschikbaar en beoordeeld door de toezichthouder. Accountantskantoren moeten aan de hand van de indicatoren regelmatig over de kwaliteit van wettelijke controles rapporteren. Deze worden transparant gemaakt en gepubliceerd, net als bijvoorbeeld de jaaromzet en aantal fte's.

De keuze voor het accountantskantoor in relatie tot de onafhankelijkheid zou je moeten kunnen ondervangen door het instellen van intermediairs. In het intermediairmodel wordt een deskundige derde, de intermediair, betrokken bij de benoeming en aansturing van de controlerend accountant. Deze intermediair vertegenwoordigt het maatschappelijk verkeer in een bepaalde wettelijke controle. Dit kan bijvoorbeeld een AvA zijn of een Raad van Toezicht, maar kan ook de RVO zijn, het ministerie van VWS of een gemeente.

Substance over form

Door deze punten aan te passen, kunnen we onze kwaliteit verhogen en Michelinsterren verdienen.  Auditkosten zullen hierdoor mogelijk wat stijgen, maar één ding is zeker: de maatschappij kan op ons rekenen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is als accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

11 reacties

Jan Weezenberg

@C.M. Verdiesen 25 januari 2021

Geachte Heer Verdiesen,
Ik heb de ironie beslist niet gemist.
Voor mij juist aanleiding daar nog wat nostalgie aan toe te voegen...

Mijn lijstje is ontstaan na de start als PBO met als samenvatting
" Bureaucratie"

Ik studeerde af bij een Koninklijk
Instituut , lidnummer 2631 .
Er was toen geen vertrouwenskloof.

Mijn bekenden zeggen nu "Jan W. is RA, maar bij hem is het geen handicap "
Ook een beetje ironie...

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg




C.M. Verdiesen

Geachte heer Weezenberg,
U heeft wellicht de ironie in mijn reactie gemist....

Jan Weezenberg

@C.M. Verdiesen 22 januari 2021

Geachte Heer Verdiesen,
U schrijft
"Het is dan het beste om nog meer regels te maken........."

Waar "men " zich dan evenmin aan zal houden..

Dus beste: veel regels afschaffen.

Ik ben in 1967 afgestudeerd als RA, zonder AFM, zonder IFRS, zonder RVJ,
zonder CTA`s, zonder kwartiermakers. zonder AQI 's , zonder afleggen van een eed, zonder werkstukverplichting per cursus, enz.

Kortom, zonder bureaucratie.

Het is toch nog gelukt om zonder problemen met de Raad van Tucht en het Publiek Belang met pensioen te gaan.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg






Arnout van Kempen

Natuurlijk weet een DGA wat de accountantskosten zijn. En natuurlijk kunnen de accountantskosten niet resultaatafhankelijk zijn. Daar gaat het dus ook niet om. In tegendeel, het gaat er nu juist om duidelijk te maken dat de accountantskosten niet onderdeel zijn van de door de directie te beheersen kosten, maar door de AVA of RVC. De jaarrekening is er niet voor de directie, dat lijkt me geen nieuws.

En dat kosten en kwaliteit geen lineair verband vertonen lijkt me ook niet echt een kwestie waarover meningen kunnen verschillen.

Maar goed, ik ga de argumentatie van Richard Knops niet voeren, en die van mezelf heb ik 7 jaar geleden al gedaan.

Johan Peters

Noem mij nu eens 1 DGA die niet exact weet wat hij aan zijn accountant betaalt en waarom. Komt bij dat de accountantskosten al apart worden toegelicht in de jaarrekening (hiervoor bestaan zelfs wettelijke regels). Opnemen in de winstverdeling suggereert een vorm van winstafhankelijkheid die er niet is en overigens verboden zou zijn.

Het gaat hier om het veronderstelde verband tussen kwaliteit en kosten. Door alleen kosten te noemen (die dus al genoemd zijn) ben je er niet. Hoge of lage kosten zegt als zelfstandig gegeven niets.

Arnout van Kempen

“Maar wat is er mis aan het opnemen van de accountantskosten bij de winstverdeling”?

Ik stelde op 19 juli 2013 al voor om:
1. Een verbod in te voeren op benoeming van de accountant door de RvB.
2. De controlekosten uit de resultaatbepaling te halen en bij de resultaatverdeling te plaatsen.

Reden: beeldvorming. Maak glashelder dat de accountant zijn/haar controleren de taak uitvoert voor de vennootschap, maar niet voor de RvB. Dat is in een DGA-situatie niet anders dan bij een beursfonds. Aandeelhouders moeten gaan zien dat zij de kosten van de accountant betalen, en dat zij of de RvC DUS moeten willen bewaken dat ze waar voor hun geld krijgen.

Het is dus wat mij betreft geen slecht idee, maar een idee dat allang ingevoerd had moeten zijn!

Johan Peters

Beste Richard, prijs zegt bar weinig over kwaliteit. Wie de hoogste kosten in rekening brengt is het beste? Of heeft die gewoon hoge tarieven? Of werkt hij/zij inefficiënt? En wat doen we dan met NOW: er zijn ook kantoren die hun relaties in nood zo min mogelijk willen belasten en het extra werk niet allemaal in rekening brengen. Zijn dat dan slechte kantoren (of juist hele goede)? Aan jouw idee, hoe goedbedoeld wellicht ook, kleven veel nadelen die weer een nieuw probleem opleveren (en een bestaand probleem, if any, niet oplossen).

Richard Knops

Ik zie veel weerstand....

Maar wat is er mis aan het opnemen van de accountantskosten bij de winstverdeling of in de toelichting naar aard van de opdracht? Zo weet toch iedere belanghebbende hoeveel er is betaald voor welke opdracht (eerlijke prijs). Vooral bij controles betaald met belastinggeld?
Wat is er verder mis met het onderbrengen organiseren van controles WMO en Jeugdwet bij het Ketenbureau I-Sociaal domein of Subsidie controle door de verstrekker?
Een DGA kan zeker nog zijn eigen accountant kiezen, maar laat wel de geldverstrekker formeel mee kiezen. Eerlijk toch?
Een AQI kan lastig zijn vast te stellen. Maar dat kan de kantoortoetser / kwaliteitsbepaler toch doen aan de hand van dossierbeoordelingen. Dan weet je in ieder geval dat je als kantoor de competentie in huis is.

Veel stof tot nadenken. Ik ben in ieder geval zeker, dat dit de transparantie naar de maatschappij en andere kantoren verhoogd.



Johan Peters

Beste Richard, dit soort proefballonnetjes bevatten veel halve waarheden en sluiten perfect aan bij wat de roepende goegemeente graag wil horen. De oplossing die je voorstelt is echter een hele slechte waarbij het probleem, if any, niet eens duidelijk is. Definieer nu eerst maar eens wat kwaliteit is en hoe je dat meet. Bepaal dan eens de toegestane afwijking daarvan. Vraag vervolgens eens de individuele ondernemer wat hij daarvan vindt. Weeg eens af of de rol die je als accountant in het MKB hebt (wat geen organisaties van openbaar belang zijn) niet een volstrekt andere insteek bij kwaliteit, toetsingen, de rol van de accountant en wat al niet meer zou moeten hebben. Leg jij maar eens aan een DGA uit dat hij niet zelf zijn accountant mag kiezen. En besef even dat de enige door de overheid gefaciliteerde controlerende instantie die lijkt op accountants de Belastingdienst is: zo'n beetje de enige organisatie die zwaarder onder vuur ligt dan accountants. Kort en goed: slecht idee.

C.M. Verdiesen

Tja, als heel veel mensen zich niet aan de regels van de VGBA en de ViO houden, dan kan het fout gaan.

Het is dan het beste om nog meer regels te maken.........

Tjibbe Bosman

Beste Richard, Je stelt dat kwaliteit makkelijk is vast te stellen. De huidige academische consensus is dat kwaliteit van de accountantswerkzaamheden voor niet betrokkenen (belanghebbenden, maatschappelijk verkeer) voor een individuele opdracht juist zeer lastig is vast te stellen. Daarom kijken stakeholders ook al snel na reputatie, merknaam, omvang van het kantoor etc. Duidelijke vergelijkbare en publiek observeerbare AQI’s voor alle Wta-kantoren zijn m.i. wenselijk. Er komt hier binnenkort ook een themanummer van het MAB over uit. Over de markt/prijsdruk; helaas kunnen we de audit fees voor middelgrote rechtspersonen niet in de jaarrekening vinden (toelichtingsvrijstelling). Dit maakt het lastig jouw these met publieke data te toetsen. Er zijn overigens verschillende studies die aantonen dat het loskoppelen van opdrachtgever en gecontroleerde waarschijnlijk nuttig is voor de kwaliteit. Het is echter nog onduidelijk wat de lange termijn gevolgen hiervan zijn, voor een efficiënte samenwerking tussen gecontroleerde en accountant bijvoorbeeld en dat de ondernemer de bedrijfsgeheimen ook met de accountant durft te delen. Accountantswerkzaamheden blijven ondanks alle onafhankelijkheidswaarborgen toch een co-productie met de gecontroleerde.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.