Discussie Opinie

Accountant, don't waste your time

We bevinden ons duidelijk in crisistijd. Klanten zijn bereid te zoeken naar goedkopere alternatieven dan een accountantskantoor. Maar als ik met accountants en assistenten spreek hoor ik vaak dat iedereen het heel erg druk heeft. Met innovatieve projecten of procesverbetering? Nee hoor, daar hebben we helemaal geen tijd voor.

Richard Knops

Als wij ons blijven focussen op standaardwerkzaamheden als samenstellen van de jaarcijfers en controle hiervan (en alles wat hiermee samenhangt), ben ik er zeker van dat we vroeg of laat onze relevantie gaan verliezen voor klanten. Wat nu dan?

Lean Six Sigma

In gesprek met Tracy O’Rourke en Elisabeth Swan, ceo’s werkzaam voor Goleansixsigma.com, ben ik gaan kijken of Lean Six Sigma een bijdrage kan leveren aan onze procesoptimalisatie en innovatie. Lean Six Sigma is een bewezen tool en mindset, die processen wezenlijk kan verbeteren. Door onze procedures eens kritisch onder de loep te nemen en te analyseren, ben ik overtuigd dat wij doorlooptijden van opdrachten kunnen reduceren en kwaliteit van dossiers kunnen verbeteren, waardoor we meer tijd overhouden om innovatie te kunnen doorvoeren. Het aantal klanten dat overstapt omdat ze lang moeten wachten op hun stukken en beantwoording van e-mails, zal verder duidelijk verminderen.

Denk eens na in jouw organisatie: is je onderhanden projectenpositie op dit moment laag? Is er sprake van gelijke belasting van personen binnen de organisatie? Zijn werkzaamheden overdraagbaar binnen en buiten de organisatie? Zijn administraties perfect geboekt? Wordt het talent van alle medewerkers wel voldoende benut? Is er sprake van weinig reistijd? Als je nee zegt, is er werk aan de winkel.

Programma’s als Caseware, Audition, MLE en Infine zijn veel gebruikte rapportgenerators, wat zorgt voor kwalitatief hoogwaardige rapportages die voldoen aan de vereiste wet- en regelgeving. Maar zijn de  werkprogramma’s ook zo effectief? Vaak worden ze door iedereen anders geïnterpreteerd en ingevuld. Ook kan het zijn dat uitleg over deze software door collega’s onzorgvuldig plaatsvindt en kennis onvoldoende wordt gedeeld.  Komen de juiste vragen tot uitdrukking bij de juiste opdrachten? Test dit eens bij jouw kantoor.

Waar vrijwel overal gebruik wordt gemaakt van het scannen en herkennen van facturen en inlezen van elektronische bankafschriften, wordt nog maar mondjesmaat gewerkt met RGS; het grootboekrekeningschema gebaseerd op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens. Wat zouden we voor tijdwinst boeken als iedereen hetzelfde rekeningschema hanteert. Hoe mooi zou de benchmark zijn voor al onze klanten.

Tijdens ons eindejaarsgesprek richten we ons vaak op de kengetallen, waaronder solvabiliteit, werkkapitaal en rentabiliteit. Kengetallen zeggen mijns inziens te weinig over de continuïteit van de onderneming. Als je het mij vraagt zegt de procesanalyse veel meer over de kwaliteit van de onderneming. Door ons meer te focussen op de processen en de sleutelfunctionarissen zal ook de non financial informatie (waaronder de wicked problems) veel meer aan bod komen.

Procesverbetering en innovatie

Tracy O’Rourke en Elisabeth Swan van Lean & Six Sigma, ook bekend van de podcast Just-in-Time Café (iTunes), leggen mij uit hoe accountants in Nederland hun klanten in de toekomst kunnen helpen op het gebied van procesverbetering en innovatie. Look at the processes you are involved in, what causes pain to the customer or to you; the people working in the process? Educate yourself on the ‘8 wastes’. Train yourself to start to ‘see’ the waste in processes. Then ask, how the waste can be minimized and how the process can be simplified. It can be done! Accounting is one of those universal processes, it exists in so many industries!”

Accountant, don't waste your time - Richard Knops 800px

Waar wachten we nog op? Als we nu niks doen, denk ik dat onze branche ook in crisis zal raken. Ik denk dat nu het juiste moment is aangebroken om de standaardwerkzaamheden te optimaliseren en toe te gaan naar de volgende stap, waarin we onze big data binnen en buiten kantoor gaan combineren om op een hoger niveau onze klanten te gaan helpen. Daar waar alternatieven geen oplossing voor bieden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is als accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

Gerelateerd

11 reacties

Jan Weezenberg

@Richard Smid 23 September 2020


Geachte Heer Smid,
U schrijft "Data standaardisatie is een voorwaarde om workflows te kunnen automatiseren".

Eindelijk een auteur die weet hoe het moet......

In de jaren tachtig (ja, U leest het goed)van de vorige eeuw was er in Nederland een grote activiteit "uniforme codes ", aangeslingerd door het NIVE n.a.v. de publicatie van een Europese CLOGS-code.

Het eerste deelproject van de Concern administratie Philips voor de organisatie van de data flow van de landen via de concerncentrale (voor de concernberichtgeving) naar de divisies was "Standaardisatie van data elementen" als basis voor automatisering van de berichtgeving volgens een LEGO filosofie, waarbij de bouwstenen werden voorzien van een certificering door de interne accountantsdienst.

Er gingen heel veel uren in zitten, maar het is gelukt.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Richard Smid

Beste Richard, dit artikel slaat de spijker op zijn kop! Het is inderdaad doodzonde dat RGS bij heel van kantoren nog niet op de radar staat. Data standaardisatie is een voorwaarden om workflows te kunnen automatiseren en om op een data-gedreven manier advies te leveren aan klanten waar ze echt iets mee kunnen. Goed artikel!

Richard Knops

Hoi Omar heel herkenbaar. In jouw artikelen spreek je over een dashboard, soort balance scorecard. Zeer vooruitstrevend en klinkt als toekomstmuziek en future proof . Ik zou graag willen starten met uniforme grootboek schema's en uniforme werkprogrammas binnen je samenstelproces over de gehele keten . Hierdoor zou je al extreme stappen kunnen maken. Verder wil ik een apart onderdeel besteden aan procesverbetering . Gericht op de bedrijfsdoelstellingen. Hoe de audit dan verder wordt ingericht in combinatie met power BI and Data analitics is nog een bruggetje verder. Mogelijk hebben andere hier al beelden bij.
Laten we gezamenlijk in actie treden om dit zsm in werking te zetten, dan kunnen we ons meer focussen op echte Impact leveren bij onze klanten. Echte toegevoegde waarde.

omar el messaoudi

Richard,

Zie een aantal van mijn eerdere artikelen hieromtrent. Vooralsnog zie ik naast de 'kleine innovaties' (lees: proces-mining, slimme tools om omzet te testen etc..) geen 'major innovations' of baanbrekende veranderingen in de sector. Ik ben benieuwd of iemand ooit die eerste stap gaat zetten. Voor nu blijft het vaak bij mooie uitspraken en rapportages.

J.N. Weezenberg RA

@Richard Knops 5 September 2020
Geachte Heer Knops,

Dank voor Uw informatie.
Mijn citaat betrof RVS (foutje van mijn kant) en mijn reactie doet dus niet ter zake, ook niet naar de Heer Joppe.

Dus Uw positieve ervaringen zijn zeker waard er een grotere verzameling van toepassingen proberen van de grond te krijgen..


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Richard Knops

Beste Jan,

https://www.referentiegrootboekschema.nl/
Een bedrijf dat met RGS werkt is in staat om gegevens eenvoudig uit de bronadministratie te halen en deze te delen met andere systemen of op te nemen in rapportages bestemd voor externe partijen. Interne en externe rapportages worden sneller opgesteld en het opstellen van betrouwbare dashboards of bedrijfsvergelijkingen wordt een stuk eenvoudiger.

De kern van RGS is de referentiecode: een unieke code die is gekoppeld aan alle grootboekrekeningen. Omdat een referentiecode gekoppeld is aan SBR, kan RGS worden gebruikt in de gehele financiële keten.

Ik zie geen reden waarom wij dit niet nationaal uitdragen en hiermee succesvol kunnen benchmarken.

Jan Weezenberg

Geachte Heer Knops,
Op de website "Administratievoeren" vind ik de beschrijving van RVS.

Daar staat o.a.

Het rekeningschema is zowel geschikt voor besloten vennootschappen als (voor) zzp’ers met een eenmanszaak.

@ Hr. Joppe : Dat is een niet onbelangrijke beperking van de bruikbaarheid!

Bij grotere organisaties is er vrijwel altijd sprake van sub-administraties, waarvan (via automatic journalizing) slechts samenvattingen overgenomen worden in het General Ledger.

Via deze aanleverende sub-administraties kunnen de destijds aanbevolen netwerken van controles worden opgebouwd.

(in de geroemde waarden-kringloop van de oertijd was er geen controle op de aanvaardbaarheid van de waarde sprongen, maar dat terzijde)

RVS is daar kansloos.


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Beveiliging? Als je wil...

Arnout van Kempen

Die voorbeelden zijn er zeker Joris! Als beveiliging breng ik je graag in contact met een klein kantoor dat er blij mee is

Je weet me te vinden

Richard Knops

Beste Joris, zeker doen we wel iets, er is echter nog veel winst te behalen.
https://goleansixsigma.com/for-government/#1587431749891-31a97a7f-6039
Hier staan enkele best practices die ik heb bekeken. Binnenkort ga ik met enkele marktleiders in Nederland het gesprek aan en zal ik resultaten delen.
Ik denk door zoveel mogelijk te standaardiseren, meer out of 'de eigen organisatie' te denken en iedere ruimte (ook digitaal) 5S te maken er veel tijd kan worden gewonnen die we kunnen gebruiken voor innovatie (denk aan Power BI, Big Data of the Wicked problems)

Joris Joppe

Richard,
Het kan geen kwaad om ook bij je bedrijfsvoering over methodologie na te denken. Ik denk echter dat je de hele sector tekort doet door te suggereren dat we "nu niks doen" en dat kantoren toekijken hoe ze hun relevantie verliezen. Er zit genoeg beweging in de markt om dat te weerspreken (overigens zeker niet bij iedereen). Waar ik wel benieuwd naar ben: Lean SixSigma is niet nieuw - zijn er succesverhalen in onze sector waar kantoren met deze aanpak significante rendements- en/of kwaliteitsverbeteringen hebben gerealiseerd?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.