Het accountantskantoor zonder kantoor, wie durft?
Waarom zouden we eigenlijk nog teruggaan naar kantoor, vraagt Richard Knops zich af.
Richard Knops
"Werk zo veel als mogelijk thuis", was de opdracht van Mark Rutte, in overleg met het Outbreak Management Team en het RIVM. Ook accountantskantoren hebben hier massaal gehoor aan gegeven en de meeste van hen hebben nu (uit nood geboren) hun kantoor geheel digitaal ingericht. Dit betekent dat er op dit moment niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van kantoorfaciliteiten, tot 1 september 2020. De vraag is nu: waarom zouden we nog teruggaan?
Het nieuwe werken
Wat betekent het nieuwe werken voor accountantskantoren? Wat mij het meest is opgevallen, is dat ik acquisitiegesprekken, besprekingen en zelfs audits vrijwel geheel uitvoer via een virtuele spreekkamer. De meest gebruikte apps hiervoor zijn Zoom, Teams en Skype for Business. Via deze apps is het mogelijk om via ieder device met elkaar in contact te komen en wat vooral belangrijk is, met elkaar zichtbaar dingen te delen. Veel verschillen de apps niet van elkaar. Ze hebben wel een gemeenschappelijk doel: "Werk papierloos en plaats-onafhankelijk."
Waar we normaliter naar gezellige horecagelegenheden gingen om vaktechnische bijeenkomsten te volgen en te socializen, hebben docenten en opleidingscentra nu massaal hun toevlucht gezocht in webinars, e-learnings en live-online cursussen. Uiteraard allemaal voorzien van de verplichte PE-accreditatie.
Balanceren tussen werk en privé
Het is veel efficiënter en effectiever om rond acht uur thuis te beginnen dan om in de file te staan. Het betekent ook dat je 's ochtends meer tijd hebt voor het gezin en beter kunt balanceren tussen de dingen die privé en qua werk moeten gebeuren. Door thuis te werken kun je de dingen makkelijker plannen en op elkaar aan laten sluiten.
Zonder kantoor kun je ook efficiënter werken. Een van de redenen daarvoor is het ontbreken van onnodige vergaderingen en de kantoortuin. Bij bijna iedereen puilt de agenda uit met interne vergaderingen. Als je evalueert zijn deze heel vaak onnodig. Discussies tijdens het werk in de kantoortuin over niet relevante zaken zijn verleden tijd. Afspraken over specifieke onderwerpen worden ingepland en er wordt een tijdsindicatie aan gegeven. Je kunt ze zelfs SMART maken door er duidelijke vervolgafspraken en tijdslijnen aan te koppelen.
Netwerken
Netwerken vond plaats in horecagelegenheden, waarbij grote groepen mensen samenkomen voor een presentatie of borrel. Presentaties kunnen via de applicaties nog steeds doorgang vinden. Van de deelnemers en organisatoren zal echter wel meer moeten worden gevraagd om goed te netwerken. Denk hierbij aan een proactieve houding en de durf om 'vreemden' uit te nodigen voor een privégesprek.
Om ons beroep goed te kunnen uitvoeren is het uiteraard cruciaal om voor een bepaalde opdracht de juiste mensen te vinden en die op de goede manier te laten samenwerken.
Weg met controle over je medewerkers, vertrouw ze eens
Eén van de eerste dingen die mensen vaak zeggen over het werken zonder kantoor is: Hoe zorg je dan dat mensen hun werk doen? Thuis ben je namelijk snel afgeleid. Om met dat laatste te beginnen, ik denk juist dat het tegenovergestelde waar is. Op kantoor ben je snel afgeleid. Dat komt door de eerdergenoemde vergaderingen waar je bij aanwezig moet zijn, maar ook door alle collega's die de hele dag door aan het bureau staan voor een vraag of een social talk. Social talk heeft zeker zo zijn nut, maar het zorgt ook voor een enorme daling in productiviteit. Een vraag naar assistentie bij iets kan prima ingepland worden via je agenda. Wellicht is de drempel iets hoger, maar dat is meer een mindset en gewoonte.
Hoe zorg je dan dat mensen hun werk doen? Eigenlijk is dat voor een accountantsorganisatie makkelijk te monitoren. Je hebt urenstaten en verder kun je op basis van SMART doelstellingen evalueren of afspraken met cliënten daadwerkelijk zijn nagekomen. Bij slechte levering zouden er klachten zijn en worden facturen niet betaald.
Waarom nog teruggaan?
Mijn vraag is dan ook aan alle accountants: waarom zouden we nog teruggaan? Omdat we behoefte hebben aan het praatje bij het koffieapparaat? Omdat het kantoorpand veel geld kost en een goede uitstraling heeft naar de klanten toe? Of omdat we gewoon bang zijn voor verandering en het loslaten van oude gewoontes?
Gerelateerd
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...
Europese Commissie: landen ontdekken subsidies coronaherstelfonds
De EU-landen beginnen nu pas op grote schaal Europese subsidies aan te vragen uit het zogenoemde coronaherstelfonds. Dit was al sinds 2021 mogelijk. De tijd dringt,...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.