Discussie Opinie

NBA, houd je toch gewoon bij je leest!

Laat de wettelijke controle van de jaarrekening over aan een publiekrechtelijke organisatie en de rest aan de markt, bepleit Leon van den Nieuwenhuijzen.

Leon van den Nieuwenhuijzen

“We zitten in het oog van de storm” zegt onze voorzitter, in afwachting van de reactie van minister Hoekstra op basis van de aanbevelingen van de MCA en CTA over de toekomst van ons beroep. We staan dus weer aan de vooravond van een mogelijke verandering. Ja, weer een verandering, maar deze zal uiteindelijk ook wel met een sisser aflopen. Natuurlijk wel het bekende papieren verbeterprogramma met nog meer regels, toezicht, indicatoren etc.... maar dan zijn we in ieder geval weer voor tenminste vijf jaar onder de pannen. Leuk is dat! Daarnaast zijn ook de eerste verzachtende woorden al gehoord: ”er gaat ook veel goed”, “we moeten ons niet alleen laten leiden door incidenten”, ”natuurlijk, gedrag en communicatie kunnen altijd beter”. En dat is ook zo, er gaat inderdaad veel goed. Maar toch.

Eén ding is volgens mij wel duidelijk, onze (wettelijke) rol wordt niet meer begrepen. We redeneren teveel vanuit onze eigen (professionele) perspectief in plaats vanuit het perspectief van het maatschappelijke veld en van de opdrachtgever. De bekende vragen spelen daarbij een rol. Zoals de reikwijdte van de wettelijke opdracht (wat doe je nu wel en wat doe je nu niet, en kun je dat goed uitleggen?), onbegrip over alle gradaties en nuances in verklaringen en mate van zekerheden, waarin zit nu het verschil tussen een cijfer 6 of een 9 in relatie tot een goedkeurende accountantsverklaring (en wie bepaalt dat?) en de uitgebreide (technische) formulering van de accountantsverklaring, wat in de perceptie wordt ervaren als indekgedrag. Een knappe jongen die het allemaal nog begrijpt. We doen dan ook te weinig aan perceptiemanagement. We leggen het te weinig uit. Waarom niet echt iets anders? Een poging; ik besef dat het hier en daar kort door de bocht is.

Laat de wettelijke controle van de jaarrekening sec (dus ècht alleen de jaarrekening, niet meer en niet minder) over aan een publiekrechtelijke organisatie. Bijvoorbeeld onder de vleugels van een PBO, een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. De dienende rol. Laat nu de NBA al een PBO zijn! Kortom, moeten we de wettelijke taak nog niet eens goed tegen het licht houden, meer inperken en niet verder aankleden en verbreden met allerlei franje en zijpaden? Stem dat natuurlijk goed af met de wetgever, maar leg het daarna goed uit. Vergelijk het met de rol van de Belastingdienst en de aanslag die iedereen in Nederland ontvangt. Ook dit gaat over jouw persoonlijke ‘financiële jaarrekening’, waarbij geen uitgebreide vragen worden gesteld over ‘jouw beleid, jouw keuzes of over de vraag of jij je huisvuil wel goed scheidt’.

Vraagstukken over bijvoorbeeld duurzaamheid, integrated reporting, risico-analyses of cybersecurity kun je dan overlaten aan de markt en kunnen per thema afzonderlijk worden gegund. Hier heeft de NBA naar mijn mening dus geen enkele rol te vervullen, het raakt immers niet die wettelijke taak. De wettelijke taak en de niet-wettelijk gerelateerde taken worden in de praktijk dus echt gescheiden. Over de niet-wettelijk voorgeschreven onderwerpen ontstaat dan een zuivere relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, met een op maat gesneden opdracht. Natuurlijk alleen als de opdrachtgever daar behoefte aan heeft. Dus laat de markt daarbij zijn werk doen, niet de wet. Er is dan geen onduidelijkheid meer over elkaars rollen en verwachtingen. De verwachtingskloof is daarmee ook ten einde. En je krijgt in het maatschappelijke veld ook geen discussies meer over die tarieven en partnerbeloningen. Dat is dan voor deze niet-wettelijk voorgeschreven onderwerpen echt een spel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, waarbij professionele kwaliteit komt bovendrijven en verder conform de in de opdracht afgesproken tarieven wordt beloond. De verdienende rol, waarbij de markt je expertise beloont.

Natuurlijk zitten aan dit format ook haken en ogen, maar de grote winst is volgens mij dat er duidelijkheid ontstaat over de reikwijdte van de wettelijke opdracht en over elkaars rollen en verwachtingen, waarbij de spanning tussen commercie en professie tot het verleden behoort. En het is een keer ècht iets anders en geeft geen ruimte meer tot ‘window dressing’ en ‘pappen en nathouden’.

Kortom, NBA houd je bij je leest die hoort bij een PBO. Maak daarbij van een commodity weer echt een priority. Dat is al moeilijk genoeg, zo leert de praktijk!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Leon van den Nieuwenhuijzen is actief op het gebied van bestuur en toezicht in de publieke sector.

Gerelateerd

4 reacties

Jan Weezenberg

@ Tom Nierop
Beste Tom
*Helemaal eens met je verwijzing naar De Tijgerkat

*Wellicht zinvol nog een verwijzing van recente datum erbij te zetten

Zie het artikel van Pieter de Kok "AI in de audit is nog heel ver weg

Met reactie van Cor de Mare, de uitdagende vraag van Jan Wietsma (wat moet NBA doen ?), daar weer een reactie op van mezelf met een stappenplan voor NBA dat van Cor de Mare de reactie kreeg "spijker op de kop , helder plan"

Maar (nog) zonder reactie van Bestuurslid Jan Wietsma

Jan kennende durf ik best aan te nemen dat hij er met de collega-bestuursleden over gaat praten
en dat het Bestuur alsnog een mening geeft.


Hoewel.....

Mijn vriend was topmanagement consultant

Hij schreef
Je kunt een dorstig paard bij de rand van de vijver brengen
Maar je hebt dat paard pas wat geleerd als het daarna op zijn rug naar de overkant kan zwemmen

Ik heb naar je Podcast over spookcijfers verwezen naar mijn reactie aan de Heer Bosman en de overeenkomst met Spookberichten aangegeven



Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Tom Nierop

“Ja, weer een verandering, maar deze zal uiteindelijk ook wel met een sisser aflopen. Natuurlijk wel het bekende papieren verbeterprogramma met nog meer regels, toezicht, indicatoren etc.... maar dan zijn we in ieder geval weer voor tenminste vijf jaar onder de pannen”, schrijft Leon van den Nieuwenhuijzen. We kunnen er zonder risico iets groots om verwedden dat zijn voorspelling zal uitkomen, net zoals in de voorgaande twintig jaar. De komende jaren zal er waarschijnlijk vooral druk worden gepraat, vergaderd, gewerk-/stuurgroept en gerapporteerd over kwaliteitsdefinities en -indicatoren. ‘Leuk is dat!’, zou Leon zeggen.
Het is nuttig de ‘Tijgerkat’-columns van Bob Hoogenboom weer eens te herlezen. Die vatten het probleem en de overwegingen achter dit gedrag haarscherp samen (zoek op ‘Tijgerkat’, column ‘Oplossingen accountancy zijn over houdbaarheidsdatum heen’), dan hebben de lezers zowel de recente geschiedenis als de nabije toekomst weer even scherp op het netvlies.

Coen Visser

Misschien is dat juist wel de zwakte van de wettelijke controles: "risico's durven nemen", staat haaks op het model van de controles. Overigens zou ik niet alle wettelijke controles eronder vatten, maar de OOB's omdat die opdrachten gevoeliger zijn. De rest overlaten aan de markt.

Antoinette Dijkhuizen

Laten we de wettelijke controle alsjeblieft niet laten doen door een publiekrechtelijke organisatie. Het is ook volstrekt in strijd met wat je verder schrijft; laat de markt z'n werk doen. Daar raak je mij recht in het hart. Er is ruimte nodig voor vernieuwend ondernemerschap in onze sector. Geef deze vernieuwing dan ook ruimte.
De opmerking 'perfecte storm', daar zou ik graag over willen doorpraten want ik zie het juist anders. Ik ben langzaam aan de negatieve teneur een beetje beu. Ik heb behoefte aan gezond ondernemerschap, aan positiviteit, aan creatief vermogen. En juist dat laatste, dat is misschien wel onze grootste uitdaging. Hoe gaan we met elkaar om met de grote veranderingen waar de samenleving voor staat? En waar wij ook voor staan?
Weet je waar ondernemerschap voor staat? ‘ Signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten-diensten, ernaar handelen en daarbij risico's durven nemen.’
Niet bang zijn, maar laten zien waar wij voor staan.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.