Jan Bouwens

Uit onderzoek blijkt dat ondernemingen diep nadenken over hoe hun producten en diensten waardevol kunnen zijn voor de klant. Die waarde kan nog hoger als de belasting op de omgeving wordt gereduceerd, aldus Jan Bouwens.

Discussie Column

Het behouden huis

Als het om verantwoording rondom duurzaamheid gaat, zit alles op dit moment tegen. De belegger wil winst zien, geen verlaging van de CO2-uitstoot, tenzij deze verlaging geld oplevert. De Amerikaanse regering wil voorkomen dat hun bedrijven in Europa last hebben van groen beleid en verzetten zich hevig tegen iedere poging om ook de Amerikanen mee te krijgen ("drill baby drill").  De prestaties die worden geclaimd in de duurzaamheidsrapporten worden door de feiten weerlegd. Zo zien we dat jarenlang plastic inzamelen heeft geleid tot minder plastic afval in de rijke landen en een plasticberg in de arme landen. Bedrijven blijken ook massaal te liegen over hun prestaties inzake diversiteitsbevordering, terwijl slecht opgezet onderzoek van McKinsey volhoudt dat zulk beleid functioneel is. Groen beleid is voorts zodanig gepolitiseerd dat iedere claim die wordt gemaakt door de één, onmiddellijk wordt weggehoond door de ander. Het dispuut tussen Follow This en Exxon is hiervan een illustratie. Exxon sleepte Follow This voor de rechter, met het verwijt dat Follow This voor de vennootschap ondeugdelijke voorstellen aan de aandeelhouders voorlegde. Tot slot hebben we ook nog te maken met een Europese overheid die terugtrekkende bewegingen maakt in het project Omnibus.

Hoe nu verder?

Evengoed blijkt uit onderzoek dat bedrijven diep nadenken over hoe hun producten en diensten waardevol kunnen zijn voor de klant. Als we kijken naar de waarde die bedrijven toevoegen in de ogen van hun klanten, dan overtreffen ze in hoge mate de verwachtingen van de klant. Een recent onderzoek van Hunt Allcott en collega's laat zien dat, als de kosten van de impact op het milieu, de inkoop grondstoffen en andere kosten worden meegenomen en bij de verdeelde winst worden opgeteld, er nog een enorm bedrag resteert dat toevalt aan de consumenten. Dit consumentensurplus is het grootst voor de prijsvechters in de supermarktsector. De reden is onder meer dat die bedrijven minder rijke mensen toegang geven tot goederen die zij anders niet hadden kunnen kopen.  Wat verder opvalt is dat voor heel veel bedrijven een groot consumentensurplus overblijft. Dat wil zeggen: bedrijven voegen veel meer waarde toe dan veel van hun klanten zouden verwachten bij de vigerende verkoopprijs van de goederen en diensten. Zo zien we ook grote 'overschotten' binnen de software- en de automobielindustrie. Hun klanten zouden dus meer geld over hebben voor dezelfde service als ze nu krijgen. We kunnen derhalve spreken van succesvolle businessmodellen, die een belangrijke waarde voor de samenleving vertegenwoordigen.

Die waarde kan worden vergroot door bedrijven als zij, gelijktijdig met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, trachten de belasting op de omgeving te reduceren (tot nul). Het blijkt dat hun winstgevendheid hiermee wordt verhoogd. Zo zien we dat bedrijven die zich richten op de preventie van uitstoot, ook hun financiële prestaties weten te verhogen. Terwijl bedrijven die trachten meer controle over de uitstoot te realiseren, wel minder uitstoten zonder dat de winstgevendheid verbetert. We zien ook dat bedrijven die minder verpakking van hun leveranciers eisen, dezelfde productie tegen lagere kosten dan voorheen kunnen realiseren. Dat lukt het beste als  binnen de betrokken bedrijven de medewerkers showcases van werkende systemen krijgen te zien, als de groene oplossing als de standaard wordt aangemerkt en als hogere doelen worden gesteld, zoals bij Ikea Skanska: Bouw een huis zonder stikstof en CO2-uitstoot. Zij kwamen uit op een combinatie van bosbouw en de constructie van een houten huis dat voor negentig procent in de fabriek wordt geconstrueerd. 

Kortom: gelet op de enorme creativiteit die bedrijven met hun businessmodellen aan de dag leggen, blijkt het niet heel moeilijk te zijn om omgevingsneutraliteit met winstgevendheid te combineren. Het is een kwestie van mindset. Ondertussen moeten we ons niets aantrekken van landen die zich als hooligans afkeren van omgevingsvriendelijke productie. Als we in Europa van schone oplossingen onze business maken, zullen deze - net als onze waterkeringen - wereldwijd aftrek vinden. Te beginnen in de steden waar men nu al nauwelijks adem kan halen vanwege de smog!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

4 reacties

Alexander Vissers

@Jan Bouwens: Voor een deel gaat die parallel wel op. En inderdaad achteraf begrijp je niet dat er vroeger enorme kosten voor non-kwaliteit achteraf werden gemaakt in plaats van te investeren in een kwaliteitssysteem. Het voorkomen van uitstoot is rationeel zoals ik al erkende. Ik waarschuw er alleen voor dat je je niet te gemakkelijk rijk moet rekenen, voor de grote vervuilers, zoals gezegd mijnbouw chemie en landbouw is de uitdaging enorm. Een accountantskantoor met net zero is geen prestatie, een koperertsmijn wel. En het blijft een feit dat de meeste landen van de wereld grotere problemen en andere prioriteiten hebben en er niet om malen. En achteraf bezien waren de anti atoomenergie-lobby en activisme rampzalig, gebaseerd op irrationele angsten.

Ron Heinen

Het is vreemd om te zien dat een klein deel van de maatschappij de schades welke deze veroorzaken kunnen afwentelen op de rest van de maatschappij.

Zoals in eerdere reacties weergegeven is reeds sinds het verschijnen van het rapport van de Club van Rome in de jaren 70 van de vorige eeuw bekend dat we van het Business-as-Usual scenario af moeten, zie bijvoorbeeld:

https://photos.app.goo.gl/ntXBFfwXUJ4Vos1p6

De CSRD wetgeving kan hierbij helpen, zie bijvoorbeeld:

https://drive.proton.me/urls/N7T2WJM5C8#cwoKakTTFLE2

In de Copernicus Reports zie je bijvoorbeeld een recente studie van de consequenties van CO2-uitstoot.

In Transposition Tracker zie je dat 9 landen hun CO2-uitstoot schade op dit moment afwenden op 20 andere landen binnen de EU.

In Tipping Points in Social Convention zie je echter ook we het tipping point in de CSRD wetgeving in de EU gepasseerd zijn.

Dus onder sociale druk uit de EU zullen deze 9 landen volgen.

Jan Bouwens

Dank je Alexander. Ik zie het zoals de kwaliteitsbeweging in de jaren 80 van de vorige eeuw. Destijds liepen bedrijven te hoop tegen het doel om een zero-defect productie te realiseren. Dat verzet hield aan tot duidelijk werd dat zero defects ook tot meer winst ging lijden. Hetzelfde principe en process is van toepassing op E-investeringen.

Alexander Vissers

Beste Jan, goed dat je empirisch onderzoek aanhaalt. Meningen ideeën en retoriek zetten geen zoden aan de dijk. de meeste ondernemingen veroorzaken geen noemenswaardige belasting van het milieu. en geen noemenswaardige uitstoot Wereldwijd niet. Daar veranderingen doorvoeren geeft misschien een warm gevoel maar het zet geen zoden aan de dijk. Noemenswaardige milieu- en gezondheidsschade worden met name door mijnbouw de chemische industrie en landbouw veroorzaakt. En daar kunnen we niet buiten. In Nederland zijn een paar ondernemingen, petrochemie, kolencentrales grootmetaal verantwoordelijk voor de bulk van de industriële broeikasgas uitstoot en die zitten in het emissierechtensysteem. En bosbouw IKEA innovatief? Al decennia lang worden bosbouwprojecten als aflaat voor CO2 uitstoot verkocht. Wat betreft de prestaties van ondernemingen die de uitstoot willen voorkomen: uitstoot verg input en die kost geld. Het voorkomen van uitstoot, daar waar mogelijk, is daarom rationeel zakelijk handelen. Ondertussen worden alle inspanningen in de ene richting op wereldschaal teniet gedaan door onder meer de energievretende AI revolutie. Buiten Europa bestaat alleen maar euforie over fossiele brandstoffen en welvaartssprong die het mogelijk maakt.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.